Lange verkiezingscampagnes zijn ongezond

  0
  84

  Leestijd: 2 minuten.

  Het duurt nog tot 15 maart volgend jaar voor er verkiezingen zijn, maar de verkiezingscampagne is al volop bezig. De afgelopen weken presenteerden diverse partijen hun programma’s of kandidatenlijsten en de partijleiders hollen onvermoeibaar van congreszaal naar tv-studio om uit te leggen waarom hun plannen de beste zijn. Gevolg: het kabinet komt aan regeren niet meer toe. Eigenlijk worden allerlei noodzakelijke ingrepen al maanden op de lange baan geschoven. De verkiezingen zijn immers in aantocht.

  Zo besloot Rutte-II in het voorjaar om de hervorming van het pensioenstelsel over te laten aan zijn opvolger. Het kwam alleen met “bouwstenen” voor de discussie. Maar bouwstenen verplichten tot niets, dus het volgende kabinet hoeft zich nergens aan gebonden te voelen bij het doorhakken van knopen. Misschien begint het wel weer bij nul, waardoor het nog langer duurt voor er iets gebeurt.

  De beslissing over een nieuw belastingstelsel schoof het kabinet vorig jaar al door, vooral omdat de regeringspartijen VVD en PvdA het er in de verste verte niet eens over bleken te kunnen worden. Ze stelden alleen een bedrag voor belastingverlaging beschikbaar van 5 miljard, omdat dat nu eenmaal op de plank lag. Eigenlijk was het bedoeld als smeergeld voor de hervormingsoperatie, maar bij gebrek aan hervorming werd het maar gewoon uitgedeeld.

  Zeer belangrijke onderwerpen (er zijn er nog wel meer te noemen dan alleen de bovenstaande) blijven dus noodgedwongen een jaar of langer liggen omdat de naderende verkiezingen de daadkracht verlammen. Voor de huidige generatie politici is dat gek genoeg een nieuw probleem. Alle kabinetten sinds 1998 (het jaar waarin de langstzittende Kamerleden aantraden) zijn immers voortijdig gevallen. Niemand heeft van nabij een situatie meegemaakt waarin de verkiezingsdatum zo ver van te voren vast stond zonder dat er een kink in de kabel kwam. Zo bezien is het eigenlijk een slechte zaak dat Rutte II zijn rit gaat uitzitten.

  Zou het geen goed idee zijn om af te stappen van het automatisme dat er elke vier jaar verkiezingen zijn, tenzij het kabinet eerder valt? In bijvoorbeeld Groot-Brittannië en Denemarken kan het kabinet, of de premier, op korte termijn zelf verkiezingen uitschrijven. De campagne duurt dan niet te lang en iedereen weet snel waar hij aan toe is.

  Lange verkiezingscampagnes zijn trouwens sowieso ongezond, vraag dat maar aan Hillary Clinton.

  fons

  Fons Kockelmans werkte jarenlang in Den Haag als parlementair verslaggever. Hij schreef onder meer het boek De Haagse Werkelijkheid. In oktober verscheen zijn nieuwe boek ‘Van verzuiling tot versplintering. De Nederlandse politiek sinds de Nacht van Schmelzer’.

  Bekijk meer opinie op Achterkamertjes.nl

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook