Langer vaderschapsverlof gaat langer duren

  0
  182

  Leestijd: 1 minuten.

  Gaat het nog lukken met de verlenging van het vaderschapsverlof? Als minister van Sociale Zaken heeft Lodewijk Asscher voorgesteld om het betaalde verlof uit te breiden van twee naar vijf dagen in 2019. Maar de Tweede Kamer heeft dat plan onder druk van de VVD, die het te duur vindt, controversieel verklaard. Dat betekent dus dat het voorlopig niet wordt behandeld.

  CDA, D66 en GroenLinks, de partijen waarmee de VVD onderhandelt over een nieuw kabinet, zijn wel voor een langer vaderschapsverlof. Zij willen dat zelfs het liefst met een paar maanden uitbreiden. Met steun van SP, PvdA en enkele kleintjes hadden deze drie de behandeling van het wetsontwerp van Asscher kunnen afdwingen. Maar de beoogde coalitiepartners hebben besloten de liberalen hun zin te geven en het voorstel op de lange baan te schuiven. Als een grote partij iets als controversieel wil aanmerken, geldt het in de Tweede Kamer als note done om haar daarin tegen te werken.

  Toch blijft het een rare situatie. Mark Rutte is als premier voorstander van een langer vaderschapsverlof. Asscher heeft zijn wetsvoorstel immers namens het hele kabinet ingediend. Als VVD-fractievoorzitter is Rutte echter tegen. Asscher is als minister uiteraard ook voor, maar moet nu keurig doen wat de Kamer van hem vraagt: de behandeling van zijn plan blokkeren. Een Kamermeerderheid wil dat eigenlijk helemaal niet, maar doet het toch, om de VVD niet te schofferen.

  Omdat de VVD in de kabinetsformatie wel geen messen zal gaan trekken over het verlengde vaderschapsverlof komt dit er uiteindelijk waarschijnlijk toch. Zij het dan wat later dan Asscher wilde. Want volgens de bewindsman moet zijn wetsvoorstel heel snel behandeld worden, anders is 2019 als ingangsdatum niet meer haalbaar.

  Als PvdA-fractieleider, wat Asscher óók is, wil hij nog proberen de Kamer tot andere gedachten te brengen. Maar de kans dat hem dit lukt is zo goed als nul. De PvdA mag dan nog wel een (demissionaire) regeringspartij zijn, met haar negen zeteltjes heeft ze niets meer in te brengen.