Ledenaantallen van partijen zeggen niet zoveel

  17
  1327

  Leestijd: 1 minuten.

  Forum voor Democratie verkeert al een paar dagen in jubelstemming. De partij telt namelijk sinds kort meer leden dan de VVD. Per 1 januari had de partij er volgens het AD 30.674, ruim 30 procent meer dan een jaar eerder. De VVD begon dit jaar met 25.557 leden, zo erkent een woordvoerder. Dat is een daling van 8 procent vergeleken bij 1 januari 2018.

  FVD rukt dus op. Een mooi resultaat voor Thierry Baudet en zijn politieke geestverwanten. Maar heel veel schieten ze er voorlopig niet mee op. Het aantal leden waarover een partij beschikt, zegt weinig over haar machtspositie. De VVD heeft in de Tweede Kamer 33 zetels, FVD 2. Virtueel mag FVD daar dan ook in opmars zijn terwijl de VVD daalt, virtuele resultaten doen er in de dagelijkse praktijk al evenmin toe. Als er beslissingen moeten worden genomen zit de VVD aan de knoppen en Baudet in de oppositiebankjes. Of in het Kamerrestaurant achter een glas wijn.

  Als het ledenaantal van partijen de belangrijkste graadmeter zou zijn, was het CDA (19 zetels in de Kamer) de meest invloedrijke partij van Nederland. Recente cijfers zijn er nog niet, maar een jaar terug waren er volgens het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen 46.630 mensen lid van deze partij. De PvdA (9 Kamerzetels) stond tweede met 45.040 leden. Daarna kwam de SP (36.465 leden, 14 Kamerzetels). En vervolgens – jazeker – de SGP (30.399 leden, slechts 3 Kamerzetels). De VVD bezette toen de zevende plaats. Blijkbaar is dit geen partij waar je snel lid van wordt, maar bij de laatste drie verkiezingen eindigde ze wel steeds als nummer 1.

  Er is trouwens één partij die in het laatste overzicht van het Documentatiecentrum helemaal niet voorkomt. Dat is de PVV. Die heeft slechts één lid, de heer G. Wilders te Den Haag. Maar in de Kamer bezet ze 20 zetels, waarmee ze de op één na grootste partij in het parlement is. Ook in de polls staat ze nog steeds op de tweede plaats.

  17 REACTIES

  1. Alweer een anti FVD-opmerking van de bedenker van de tekst, dat ledenaantallen niet zoveel zeggen.
   De VVD is de partij voor personen, die niet door hebben, dat ze voortdurend worden belazerd.
   Rutte gaat de geschiedenis in , als de grootste leugenaar van alle minister-presidenten, die we hebben gehad. Natuurlijk durft hij ook niets over de Islam te zeggen. Hij wil die kop van hem er
   liever op laten zitten. Lafaard.

  2. De verhouding tussen ledenaantallen en stemmenaantallen zeggen misschien wel iets over intern functioneren van een partiijorganisatie, de dynamiek in een partij..

  3. Het ledenaantal is hoger dan de VVD maar in de peilingen doet FvD nog niet zo veel. Eerlijk gezegd begrijp ik niet goed waarom hogeropgeleiden op FvD zouden stemmen want veel programma heeft de partij niet.

   • In de peilingen doet FvD nog niet zoveel??!! Van thans 2 zetels in de kamer naar 10 tot 16 zetels in de peilingen!.
    Het is maar net hoe je het bekijkt. Bovendien, het programma van FvD is voldoende en overduidelijk.
    Kijk eens op de website van het FvD, zou ik zeggen.
    Grappig dat in de jaarvergadering van het FvD afgelopen november (2.000 aanwezigen) er een aanzienlijk aantal ex VVD ers zaten, die helemaal klaar met die “Groen Rechtse” partij zijn.

   • Hier de standpunten van Forum voor Democratie:
    https://forumvoordemocratie.nl/standpunten

    Als u de moeite neemt om die door te lezen zal u misschien (willen) begrijpen waarom FvD ten onrechte als racistisch of extreem rechts wordt weggezet door ander partijen en waarom mensen met hersens daar wel op stemmen.

  4. Als ledenaantallen niet zoveel zeggen, waarom wordt er dan zoveel aandacht aan besteed in de media? Of is men stiekem toch wel erg bang voor de toenemende aantrekkingskracht van FvD?
   FvD trekt vooral goed opgeleide stemmers, ook in de zuidelijke regio, die hun keuze kunnen beargumenteren; en dat is veel verstandiger dan slaafs blijven stemmen op een partij omdat je ouders daar vroeger al op stemden.

  5. Volgens het CDA en VVD is de PVV een democratische partij, met aan het hoofd GrotgeSterkeLeider die alleen aan GroteSterkeLeider verantwoording aflegt. GroteSterkeLeider gedoogde het kabinet, dat wil zeggen hij bestuurde het kabinet net als zijn partij en dat werd geen al te groot succes. GroteSterkeLeider kon Rutte en Verhagen niet in toom houden en de twee jongens deden boosjes en lelijkjes tegen GroteSterkeLeider die begon te stampvoeten en te dreigen zoals GroteSterkeLeiders doen wanneer ze hun zin niet krijgen. Toen dat niet hielp werd de grote show opgevoerd, Ik GroteSterkeLeider huilie, huilie doen, en toen veel het kabinet. Rutte, Verhagen onder leiding van GroteSterkeLeider gingen huilie huilie doen bij de koning, die zo de slappe lach kreeg dat gevreesd werd dat het koninklijk verblijf het zou gaan begeven.

   • Die opmars is er ontegenzeggelijk. Maar ik woon in de provincie, richting noord-oosten van het land. En daar zien of horen we niets van FvD. Als dat in het hele zuiden ook zo is, wordt het spannend wat de aanhang daar in maart zal zijn. Want om een dikke stem in de Eerste Kamer te krijgen, moeten ze in alle provincies een redelijke vertegenwoordiging krijgen, net als de PVV vier jaar geleden met meer dan 5 zetels gemiddeld in diverse Provinciale Staten. Dan pas wordt je ook in de Eerste Kamer zichtbaar.

    In TPO, zeker niet mijn favoriete nieuwsbron, maar soms kom je zo maar wat interessants tegen, las ik onlangs dit artikel: https://tpo.nl/column/aalberts-op-zondag-fvd-bezint-eer-ge-begint-met-al-die-provinciale-ambities/. Wederom, net als bij DDS, een waarschuwing tegen nepnieuws. Ik heb het niet gecontroleerd, want FvD moet e.e.a. zelf maar uitzoeken.

   • @Jaap Kooijman,
    Klopt! Het is toch een opmerkelijk tijd beste lezers voor de geschiedenis der democratie.
    We zien na het eerste volksreferendum – associatieverdrag met de Oekraïne – de politieke werkelijkheid razendsnel veranderen. Oude progresieve voorvechters, D66, PvdA en GroenLinks, zijn ineens tegen.. De regentenpartijen verscheurden het met juridische trucs en snoerde daarmee de mond van ‘t volk dat in meerderheid vindt dat deze democratische vernieuwing er toch moet komen.
    En daaruit werd het Forum van Democratie geboren. ☝🏿
    En nu al: zo kort na het eertste referendum bedreigt zij als volksstraf de regeringsmeerderheid in de Eerste Kamer. Da’s voorwaar een groots wapenfeit! Ondertussen wordt D66 flink geschoren en krimpen CDA en VVD…
    De mythologische fakkel der democratie groeit onomstotelijk en laat zien dat haar vernieuwing harstikke onder het volk leeft en met een ferme mars toch politiek terrein wint! Door een ruime keuze uit zoveel goedopgeleide leden zal zij zich vestigen in alle provinciale raden. Het volk wil MEER democratie!
    https://www.dagelijksestandaard.nl/2019/01/forum-voor-democratie-heeft-de-toekomst/

    • Vervolg:
     En als je de peilingen beziet – ook al zegt dat niet alles – zie je toch een vast patroon: Forum voor Democratie verslaat bij alle peilburo’s de PvdA, dat is me toch iets. 🤗 Hoe snel is dat veranderd!
     Van grootste partij ooit tot grote tweede na de VVD en nu, bijna vanuit het niets (2 zetels en 1 verkiezing) verslagen worden door een nieuweling?
     Ik snap wel, de tegenstanders van FvD op deze site vinden het maar niets. Je zal ze er niet over horen spreken. Maar dat het een waarheid is, is waarop ik bij de a.s. verkiezingen in maart zeker wel reken!
     Da’s in de parlemetaire geschiedenis zelfs, toch wel iets heel bijzonders. 👨‍🎓Ook al vindt je het niets – als politieke mening – zal je dat (tandenknarsend wellicht) diep in je hart straks toch moeten toegeven…
     Ook al zeg je het niet en hoop je zo anders..
     Wen er maar aan.
     Ik zeg: zie het als een onoverkomelijke transitie. ☝🏿 Democratische populisten marcheren voor de vernieuwing zij aan zij de Eerste Kamer in. Da’s natuurlijk mijn geromantiseerde visie maar het zal een hoop vuurwerk geven.
     Welkom in het nieuwe politieke arena. De Eerste Kamer zal vast niet saai meer zijn. 🥳
     https://frontbencher.nl/peilingen/

     • Overigens over de wens van directe democratie gesproken. De Franse regering wil harder tegen ‘de gele hesjes’ optreden. Vanuit Italië krijgen die nu hulp van vice-premier Luigi Di Maio van de M5S-beweging. Hij wil in het kader van een nieuw Europa – i.v.m. de a.s. Europese verkiezingen – de Franse gele hesjes zijn online stemsysteem Rousseau geven opdat zij zich politiek kunnen organiseren!
      Di Maio stelt dat de politiek in Frankrijk, net als in Italië, doof is voor de noden van de burgers. De links polulistische beweging M5S wil directe democratie ook in haar buurland introduceren.
      Wellicht is dit stemsysteem ook wel iets voor het Forum voor Democratie? Want ook in NL wordt de roep om directe democratie steeds sterker. Technologisch bestaan er tenslotte de middelen.
      https://fd.nl/economie-politiek/1284496/franse-regering-wil-onaangekondigd-demonstreren-strenger-straffen

     • Een heel verhelderend beeld, dat blijkbaar als romantisch wordt beleefd, maar niet door mij: “Zij aan zij de Eerste Kamer binnen marcheren en daar voor vuurwerk in de politieke arena zorgen”. Laat iedereen daar zelf een interpretatie aan geven.
      Ik hoop overigens, dat het ze lukt, al hoeven ze niet met heel veel leden toetreden. Want dan kunnen ze laten zien wat Nederland aan hen heeft. De PVV kreeg die kans eerder en bakte er niets van. Nu mag het FvD de gok wagen.

  6. Helemaal mee eens, ledentallen zeggen iets, maar lang niet alles. Ik heb geen enkele waardering voor DDS en lees het bijna nooit. Maar ruim een maand geleden las ik het artikel op https://www.dagelijksestandaard.nl/2018/11/fvd-is-aan-het-verwelken-crowdfunding-mislukt-alv-raakt-niet-uitverkocht-ik-zeg-mn-lidmaatschap-op/. Nu ik het artikel van Fons Kockelmans gelezen heb, lijkt het me toch nuttig om dit onder de aandacht te brengen. Of het waar is weet ik niet, dat mag iedereen zelf beoordelen. Beschuldig me dus niet van nepnieuws, want ook dat sluit ik niet uit. U bent gewaarschuwd.

   FvD is vooral populair onder hoog opgeleiden en die vind je in de universiteitssteden en Randstad. Ik vind het heel spannend wat de rest van Nederland gaat doen, want dat bepaalt vooral de uitslagen voor de Staten en dus ook het effect daarvan in de Eerste kamer. Wilders lijkt me meer aantrekkingskracht te hebben voor een bredere laag in de bevolking en juist niet de hoger opgeleiden. En die groep potentiële kiezers is gewoon veel groter.

  Comments are closed.