Leuker kunnen we het niet maken

  10
  556

  Leestijd: 2 minuten.

  Oud-staatssecretarissen (Willem Vermeend, Steven van Eijck) en belastingexperts maken zich in De Telegraaf grote zorgen over de Belastingdienst. Volgens hen is er sprake van niets minder dan een ‘noodtoestand’. De fiscus kampt met enorme ict-problemen en een nijpend personeelstekort. Handhaving en controles komen daardoor in het nauw. “Er dreigt een periode van zeker twee jaar waarin nieuwe belastingwetten niet eens doorgevoerd kunnen worden,” schrijft de krant van Wakker Nederland.

  Dat laatste is in de ogen van veel Nederlanders wellicht niet zo’n verontrustend vooruitzicht. Tot de meest bekritiseerde voornemens uit het regeerakkoord behoren de afschaffing van de dividendbelasting, het verhogen van de btw en het verlagen van de vennootschapsbelasting, allemaal fiscale maatregelen dus. Menigeen zal het geen ramp vinden als die niet, of pas veel later, door het parlement worden gejaagd. Je kunt ook nog betogen dat de miljarden die dan bespaard blijven, gebruikt kunnen worden om de knelpunten bij de Belastingdienst op te lossen, maar dat zou misschien een beetje flauw zijn.

  Vast staat dat de voormalige bewindslieden en de andere noodklokluiders een punt hebben: bij de fiscus is het al jaren hommeles. In 2014 moest staatssecretaris Frans Weekers aftreden omdat hij het lek niet boven kreeg. Volgens de normale politieke logica had zijn opvolger Eric Wiebes ook moeten opstappen, want hij stapelde blunder op blunder. Dat hij mocht blijven zitten had hij vooral te danken aan zijn partij, de VVD. Die vond blijkbaar dat ze door twee ministers en een staatssecretaris te laten vallen op Justitie al genoeg offers gebracht had voor het algemeen belang.

  De grootste stommiteit van Wiebes was wel de goudgerande afvloeiingsregeling die hij openstelde voor ambtenaren op zijn departement. Die leidde niet alleen tot het vertrek van te veel en ook nog eens de verkeerde medewerkers, de staatssecretaris overtrad bovendien de regels die gelden voor vervroegde pensionering. Daar kwam nog eens bij dat hij de Tweede Kamer bewust niet informeerde over zijn foute plannen.

  Wiebes overleefde het en mag nu proberen het beter te doen op Economische Zaken, waarvan hij minister is geworden in Rutte III. Zijn opvolger Menno Snel, een D66’er en een voormalig belastingambtenaar, maakt een competente indruk, al is hij vermoedelijk niet tot het verrichten van wonderen in staat. In De Telegraaf zegt Vermeend:  “Ik ben blij dat Snel er zit. Die heeft kennis van zaken en ervaring bij de fiscus. Ik hoop dat hij ook de financiële middelen krijgt om de problemen op te lossen.”

  Met andere woorden: er moet geld bij, zodat we straks kunnen blijven dokken. Leuker kunnen we het helaas niet maken.

  10 REACTIES

  1. Dat ons kabinet en nu ook de belastingdienst het niveau hebben van de eerste de beste patiënt uit een psychiatrische inrichting is allang geen verrassing meer. Daar getuigen vele besluiten uit de laatste jaren van.

   Ik ben het zat om nog langer tijd te spenderen aan deze onbenullen. Reageren zal ik nergens meer doen, maar me onder de radar verzetten wel.

  2. Blijft toch een wonder dat zo’n brokkenpartij aan de macht blijft!
   Die VVD.
   Eerst zoveel mogelijk gas uit de grond halen, want men had geld nodig. Gevolg, aardbevingen en zware schade aan huizen en… bewoners. Omdat ze ook eerst vooral geen schade wilde betalen.
   En die stikstoffabriek, wel dat vond Kamp niet nodig… Hoeven geen buitenlands gas, zeker niet van de Russen.
   Wiebes weg bij belastingen. Ik zal het verhaal van de auteur niet herhalen…
   Nu moet plotseling iedereen van het gas af. Over de kosten wordt niet gesproken, zoek het maar zelf uit. En o ja, zo snel mogelijk die stikstoffabriek toch bouwen!
   En die kolencentrales, regeren is vooruit zien, die moeten we zo veel mogelijk maken. Goedkope kolen importeren, rood van ‘t bloed, uit Colombia, zal ze niet deren, de gascentrales gaan hier op slot. Zelfs ook nieuwe bouwen. Nu moeten we zo snel mogelijk CO2 besparen en is het maar de vraag of we het gaan halen… En ja, mogen u en ik extra geld betalen want de oude moeten zo snel mogelijk weg.
   In de crisis de bouw naar beneden halen nu komen we bouwvakkers te kort.
   Idem met verpeegkundigen…
   Zelfs belastingen binnen halen wordt nu een probleem. Wat een geklungel en economische schade!
   Ondertussen zijn de belastingen voor de burger hoger dan ooit.
   VVD, stommer kunnen we het niet maken….
   Maakt niet uit, denken ze vrolijk, want we zijn toch de grootste, ook al krimpen we. Tenslotte maken we niet alleen economische brokken maar versplinteren we de politiek. Zo hoeven wij niet te groeien, ‘t zal ons niet boeien, wij maken de democratie, het referendum en alles stuk… En met een beetje geluk geven we de schuld aan de Russen…

   • Overigens: veel mensen willen niet van het gas af. Terecht vraagt iemand zich in het onderstaand artikel af waarom we toch geen waterstof gaan gebruiken… De kosten voor de huishoudens worden geraamd op maar liefst 140 miljard! Terwijl maar de huishoudens maar een kwart van het aardgas gebruiken!
    En het is maar de vraag of het elektriciteitsnetwerk die transitie wel aan kan…
    En ja, waar komen die installateurs zo snel vandaan? Die dat alles moeten verbouwen?
    Antwoord VVD: ‘Leuker kunnen we het niet maken, brokken wel…’
    https://www.volkskrant.nl/opinie/opinieblog-volkskrantlezers-willen-niet-van-het-gas-af~a4544091/

    • Ik wil niet negatief doen maar Kwiebes heeft bij de belasting er een grote rotzooi van gemaakt dus ik denk dat dit gedoe met het gas nog een grotere rotzooi wordt. Maar goed je kunt ook niet anders verwachten van de VVD.

    • Over brokken gesproken. Wat dacht u van het VVD beleid op de woningmarkt? Zomaar wat kreten (zie link) van een emeritus hoogleraar volkshuisting over de volledig vastgelopen woningmarkt. “Het Rijk zal alles op alles moeten zetten…. om het wonen betaalbaar te maken en niet te frustreren. Verhuurdersheffing moet worden afgeschaft zodat…. de energietransitie naar gasloze woningen versneld. Dankzij demotiverend Rijksbeleid is de woningbouwproductie ingezakt.”
     Onvervalste conclusie VVD-beleid = frustreren en demotiveren.
     En tot slot: “Sinds 2013 genieten coöperaties per saldo geen staatssteun, maar staatstegenwerking.”
     Dacht toch even dat ik iets las uit de geschiedenis van het communisme. Waar Staat en economische werking elkaars vijanden zijn…
     https://beta.volkskrant.nl/columns-opinie/vastgelopen-woonbeleid-moet-grondig-gewijzigd~bd56e31e/

  3. Op teletekst las ik dat de belastinghervormingen door Wiebes ‘te ambitieus’ waren. Zie hier de gekleurde berichtgeving want ‘te ambitieus’ is toch wel een erg vreemde bewoording voor de puinzooi die Wiebes ervan heeft gemaakt.
   De beste ambtenaren vertrokken met een flinke zak geld.
   En… volgens een Engels onderzoek (van al meer dan een jaar geleden, ik weet helaas de naam van het onderzoek niet – wie kan me hieraan helpen?) loopt Nederland jaarlijks meer dan een miljard euro mis aan gemiste belastinginkomsten. Let wel: dan hadden de verzorgingshuizen open kunnen blijven en tienduizenden thuiszorgmedewerksters hun baan kunnen houden van dat geld. Dan hadden nu niet de ziekenhuizen overvol gelegen met ouderen die niet naar huis kunnen wegens te weinig zorg én niet naar een verzorgingshuis kunnen omdat die gesloten zijn (verzorgingshuis is véél goedkoper dan bezet houden ziekenhuisbed).
   U ziet wel – het is logisch dat Wiebes weer een zware functie heeft gekregen van de VVD in het kabinet. Op grote schaal blunders slaan is blijkbaar een aanbeveling.
   Ik word er inmiddels zo cynisch van!

   • Ik zou niet alleen naar Wiebes en de VVD willen wijzen. Onze volksvertegenwoordigers weigeren nu eenmaal om gezamenlijk een tegenstem te laten horen en een en ander te voorkomen. Dat doen zij allemaal uit landsbelang. En hoe kun je het beste het land dienen? Simpel: als politieke partij lekker tegen de VVD aan kruipen. En het volk wil toch dat de VVD de grootste partij blijft. Als we kijken naar het stemgedrag doet de VVD het fantastisch. Geen enkele reden om cynisch te zijn, lijkt mij.

  4. Ik snap het probleem eerlijk gezegd niet. Ik heb altijd begrepen dat het volk die regering en die volksvertegenwoordigers krijgt die het belieft. En gelukkig zien we hoe klokkenluiders het afleggen tegen lekkere kontjes, leuke smoeltjes en gezellige praatjes en dat daarvoor gedokt moet worden, lijkt mij logisch. Wie het leuker kan maken, laat het horen.

  Comments are closed.