Wat doen levende stemkastjes als de achterban naar links wil?

  0
  134
  referendum
  foto: Pixabay

  Leestijd: 1 minuten.

  Kamerleden van de nieuwe partij GeenPeil zullen, als ze gekozen worden, gaan opereren als “levende stemkastjes”. Bij elk wetsvoorstel wordt de achterban geraadpleegd. Als de meerderheid van de achterban zegt: stem tegen, dan stemmen ze tegen. Mocht de achterban van mening zijn dat voorgestemd dient te worden, dan doen ze dat.

  Op haar website schrijft de partij: “U komt voor standpunten van GeenPeil? Helaas! Die hebben we hier niet. Er is geen partijprogramma, er zijn geen standpunten en er is geen verkiezingsfolder. Bij GeenPeil bepalen de leden de standpunten.”

  Dat GeenPeil geen partijprogramma of verkiezingsfolder heeft, dat klopt. Maar standpunten heeft de partij wel degelijk. Althans: lijsttrekker Jan Dijkgraaf heeft standpunten. Heel veel standpunten. En die houdt hij bepaald niet voor zich. Twitter staat er vol mee.

  Dijkgraaf is, om maar eens iets te noemen, tegen het huidige kabinet, tegen de EU, tegen de komst van meer vluchtelingen en tegen alles wat linkse “wegkijkers” willen in het algemeen. Kortom: Dijkgraaf is een volbloed rechtse populist. (Hij is ook nog een volbloed opportunist, want hij solliciteerde eerst bij 50PLUS en vertrok daar weer toen hij geen prominente plek op de lijst kreeg, maar dit terzijde).

  Nou is het natuurlijk Dijkgraafs goede recht om een rechtse populist te zijn. In een democratie mag iedereen vinden wat hij zelf wil. Maar hoe combineer je het krachtig ventileren van eigen opvattingen met het functioneren als neutraal stemkastje?

  Stel dat een massa “wegkijkers” zich als lid aanmeldt van GeenPeil. Helemaal niet zo’n rare gedachte. Tenslotte was GeenPeil ooit van plan bij de PvdA te infiltreren om de lijsttrekkersverkiezing van die partij op zijn kop te zetten. En stel dat al die linkse types straks bij de interne stemmingen binnen GeenPeil de doorslag geven. Gaan Dijkgraaf en zijn fractiegenoten dan stemmen voor bijvoorbeeld meer Brussel, meer ontwikkelingssamenwerking en meer asielzoekers? Het is maar een vraag.