Liever grijze muizen dan brulapen

  13
  743

  Leestijd: 4 minuten.

  De meeste politici zijn doorgaans onzichtbare bankzitters. Kiezers kennen naar alle waarschijnlijkheid de lijsttrekkers, maar wat verder op die lijst staat: geen flauw benul. Figuranten, belast met dossiers als de kampeerwet of de nieuwe pet van de politie. Stemvee dat gedwee doet wat de partijdiscipline voorschrijft.

  Ze zijn ongetwijfeld met grote ambities de politiek in gegaan. Maar nu behoren ze tot het anonieme leger van de grijze muizen. Onderling inwisselbaar, ongeacht de partijkleur. Soms zit er een dwarsligger, een Pieter Omtzigt (CDA), tussen die voor de regering moeilijke vragen stelt en dat is dan meteen een lastpak. En dat wordt hem dan bij de opstelling van de kandidatenlijst betaald gezet.

  Nu zitten de grijze muizen niet alleen op de achterbankjes. Ze zijn doorgedrongen tot vak K. Dat is altijd zo geweest. Een vakminister was vaak een kleurloze technocraat. Alleen,  dat valt tegenwoordig met al die media-aandacht veel sterker op. Profilering is ook voor hen nu een vereiste, al was het maar voor de verdere carrière. Met alleen een bekwame muis zijn kom je meestal niet hogerop.

  Wie van de huidige ministersploeg maakt een sterke, laat staan onuitwisbare indruk? Kunnen we spontaan, zonder al teveel aarzelen, alle ministers opnoemen? Ja, Mark Rutte is premier, inmiddels meubelstuk, en misschien nog een paar, Wopke Hoekstra?, Kajsa Ollongren?, Eric Wiebes?, maar verder? Who the fuck is Ingrid van Engelshoven? Of Ank Bijleveld?

  Ter verdediging van de regerende grijze muizen kan je aanvoeren dat ze meestal hun werk naar behoren doen. Meestal een zes plus, met soms een uitschieter naar boven of naar beneden, maar er gebeuren tenminste zelden grote ongelukken. De schandalen zijn hier van het niveau zoekgeraakte bonnetjes. Er gaat weinig van ze uit, uitstraling nul, charisma van een lekke achterband. Het is zelfs moeilijk een goeie karikatuur van ze te maken.

  Tegenover de grijze muis staat de brulaap. De brulaap heeft alles wat de grijze muis mist. Uitstraling en charisma, zelfs wanneer dat van de louche soort is. Ze zorgen voor spektakel, politiek wordt theater. Je kunt ze verafschuwen maar saai is het nooit. Donald Trump, Boris Johnson, Matteo Salvini, Viktor Orban en wie er nog meer op de apenrots rondscharrelt. Wat je niet van ze mag verwachten is dat ze een land fatsoenlijk besturen. Het wordt meestal een puinzooi. Zie Trump, zie Salvini, zie Orban, zie Boris Johnson.

  In de polder is het rotsje per definitie kleiner maar de brulaap pompt ook hier de borstkas op. De mannen van DENK, bijvoorbeeld, maar het zijn toch vooral de rechtse populisten. We hebben Pim Fortuyn gehad, nog steeds Geert Wilders en nu heel erg Thierry Baudet.

  Hoe verschillend ze in karakter ook mogen zijn, ze behoren wel tot dezelfde stam. Fortuyn was flamboyant, Wilders is vooral verongelijkt en Baudet eigenlijk een mini-Fortuyn. Ze doen niettemin in wezen hetzelfde. Ze surfen op het onbehagen van ‘het volk’ en de afkeer van ‘de elites’. En het succes van de een is het verlies van de ander, zoals Wilders zal kunnen beamen.

  Nu hebben we dus Baudet. Hij is vooral lachwekkend, met zijn uil van Minerva, borealisme, homeopatische verdunning en al die andere pretentieuze onzin. Geen fascist, ben je gek, maar een ijdele poseur. Permanent op zoek naar erkenning en egokieteling. Het beste zou zijn om hem te negeren maar dat zit er in deze tijd van chronische instant-opwinding niet in. De grootste partij in de Eerste Kamer en in de peilingen, dat is een politiek feit. Kunnen we niet omheen.

  En één ding kan hem absoluut niet ontzegd worden: hij zorgt voor leven in de brouwerij. Politiek is ook amusement en op dat niveau is hij ontegenzeggelijk een ster. En dan hoeft ie nog niet eens piano te spelen. Met flair flauwekul verkopen is voldoende.

  En net als alle andere brulapen dankt hij zijn succes in de eerste plaats aan het falen van de grijze muizen. De grijze muizen zijn te grijs geworden. Hun belangrijkste wapen, competentie, zou te veel zijn afgebot. Dat valt in werkelijkheid alleszins mee maar in de beeldvorming hebben ze de slag dik verloren. Graaiers, zakkenvullers en onbenullen, dat is wat ‘het volk’ van ze vindt. Probeer daar maar eens tegen op te boksen met een minimale verbetering van het koopkrachtplaatje. Dat is een kansloze affaire. De grijze muis legt het altijd af tegen de brulaap.

  En toch, liever dat leger grijze muizen dan die horde brulapen. Met al hun tekortkomingen, de fantasieloosheid, het ontbreken van visie, de futloosheid, zijn ze duizend keer te prefereren boven de brulapen, hoe charismatisch en visionair ze ook mogen zijn.

  Eén criterium voor de beoordeling van politici heeft misschien de schijn van cynisme tegen maar is daarom niet minder realistisch: wie richt de minste schade aan. Over het antwoord hoeven we niet lang na te denken. Zie Trump, zie Salvini, zie Orban, zie Johnson. En daarom twee piepkleine hoeraatjes voor de grijze muizen.

  13 REACTIES

  1. Wie richt de meeste schade aan? Op de lange termijn, met hele grote voorsprong, degenen die ons land langzaam laten volstromen met kolonisten uit Afrika en Islamistan. Bij ongewijzigd beleid zal over 100 jaar de inheemse (Europese) bevolking in de minderheid zijn, de kwaliteit van de Nederlandse samenleving zal afgegleden zijn naar een derde wereldland en vervolgens eindigen als Joegoslavie. Joegoslavie, dat land bestaat toch niet meer? PRECIES.

  2. Brulaap?

   Vreemd dat zelden Jesse Klaver wordt genoemd als brulaap, zeker van die Godsdienst.

   Een dooddoener om niet verder te willen discussiëren. Meestal zijn het de mensen als Baudet, de mensen die op je tenen trapt van de schrift geleerden. Weet u een politicus die opkomt en vecht voor de niet elite? Ja, de SP maar daar luistert niemand naar. Weet u een politicus die zijn beloften nakomt? Weet u een politicus waar je geïnteresseerd naar luistert en waarbij je hoop krijgt?

  3. Laten we blij zijn met dit fantastische land en genieten van de strijd tussen links en rechts, wat dat ook moge betekenen, om het volk, gesymboliseerd door het vaasje in de handen van een minister-president die liever had door gestudeerd voor bi seksueel zodat zowel dames als heren achter zijn lekker kantje aan zouden kunnen gaan hobbelen. Misschien komt zijn droom alsnog uit. Hoe zou het gegaan zijn met het tere vaasje wanneer GroteSterkeLeider het kabinet Rutte tot het einde van de rit zou zijn blijven gedogen? En hoe zal het, het tere vaasje vergaan wanneer Mark en Thierry besluiten het tere vaasje desnoods met hun eigen leven te gaan verdedigen tegen de boze buitenwereld, wie, of wat dat ook moge zijn?

  4. Wie richt de minste schade aan? D66’er staatssecretaris Snel niet. Die overschrijdt de norm schade wel 50x door rijken te spekken met een ‘gift’ van bijna 2x jaarsalaris modaal. (Link) Hij geeft de rijkere medelander 70.000 euro om een E-wagen te kopen. Rijdt ie voor 60.000 wel even in een prachtig bakkie van 1,3 ton!
   Dat de begroting 50x wordt overschreden ten koste van de energierekening die ‘snel’ omhoog gaat, daarover wordt grofweg gelogen. “Welnee, bangmakerij,” riepen de muizen in koor: “De koopkracht daalt niet maar stijgt hoor!” Ja, voor Tesla-rijders met op hun huis zonnepanelen. Kijk dat bedoeld Wiebes dus met het klimaatmidden. Zo houdt hij de VVD-leden voor: “Dat je aan het klimaat best mag verdienen.” (Link) Cijfers van rekenmeesters blijken ondertussen een nepnieuwsmuizenplaag. En wee degene die er wat van zegt, als die regeringscijfers weerlegt, dan ben je een ‘brulaap’. De auteur verkiest grijze muizen? Hij is vast een Tesla-rijder… 🤔
   https://www.ad.nl/politiek/schimmige-stekkersubsidie-brengt-staatssecretaris-snel-in-het-nauw~adef3f36/
   https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2280333-wiebes-pleit-voor-het-redelijke-midden-op-klimaatbijeenkomst.html

  5. “In de polder is het rotsje per definitie kleiner maar de brulaap pompt ook hier de borstkas op. De mannen van DENK, bijvoorbeeld, maar het zijn toch vooral de rechtse populisten. We hebben Pim Fortuyn gehad, nog steeds Geert Wilders en nu heel erg Thierry Baudet.”
   Peter heeft het ook nog over grijze muizen en de uil van Minerva.

   Algemeen bekend is dat alle soorten uilen, en dus ook die van Minerva, grijze muizen vreten; dat heeft de natuur goed geregeld! Bij de volgende verkiezingen zullen er opnieuw veel grijze muizen door de uil van Minerva zijn opgevreten en dat is maar goed ook. De kiezer wil van deze muizenplaag af.

  6. De kleur van de schrijver van het artikel geeft duidelijk zijn kleur . Iets waar de rest van NL wel iets anders over denkt.

   • Met “de rest van Nederland” bedoelt u toch hopelijk niet dat ene kwart van de kiezers dat op rechts-populistische partijen stemt? Want dat is net als elke andere politieke groep in Nederland een statistieke minderheid en zal dat voorlopig nog wel even blijven.

    • U bent kennelijk een Links Populist? Dan behoort u tot de groep die inmiddels 30 jaar Nederland heeft gedicteerd. Een andere mening dan de uwe ‘kan niet’ , u heeft de linkse waarheid in pacht. En dan verbaasd zijn dat een groeiende groep Nederlanders dat zat zijn? Veel succes in uw bubble waarin de VVD en CDA de rest der tijden links blijven……

     • @Henk,
      Links, rechts, het is mij om het even. Het is vooral de VVD met al de regeringspartijen inclusief de PvdA die er zo’n puinhoop van maken…
      De rest is nog niet aan de macht geweest…
      Hoewel Amsterdam laat zien wat er gebeurt als GroenLinks het voor het zeggen heeft. Dan worden sommige officiële wetten niet nageleefd… Dat heet dan heel beleefd: andere prioriteiten stellen.
      Illegalen worden met zakgeld en opvang geëerd. Gecoach zelfs. Dus die zijn wel blij zijn…
      Humaniteit kan je ze niet ontzeggen… Parkeerders echter moeten het ontgelden. Tja, iemand moet het tenslotte betalen!

     • “Mijn groep” is dan wel heel erg slecht in dicteren aangezien (centrum-)rechts al sinds het einde van de jaren 70 de politieke agenda in Nederland bepaalt. U mag best een andere mening hebben dan ik zolang u maar geen goedkope emotionele chantage gaat uitproberen met verhaaltjes over hoe iedereen in Nederland het stiekem met u eens is.

  Comments are closed.