“Links” en “rechts” zijn onduidelijke begrippen

  0
  434

  Leestijd: 2 minuten.

  Bent u links, rechts of iets daartussenin? De Volkskrant publiceerde zaterdag hierover een interessant onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam.

  Om te beginnen blijkt het erg moeilijk om te definiëren wat  “links” en “rechts” in de politiek precies betekent. Ga je uit van de vertrouwde sociaaleconomische criteria, dan kan een partij als de PVV als links worden aangemerkt. Zij is immers voorstander van bijvoorbeeld het schrappen van het eigen risico in de zorg, het terugdraaien van de verhoging van de AOW-leeftijd en van meer geld voor de ouderenzorg. Ook 50PLUS is in dit opzicht links.

  Neem je de steun voor de EU als norm, dan is de PVV uiterst rechts, terwijl GroenLinks, PvdA en D66 als meest linkse partijen uit de bus komen. De SP, op sociaaleconomisch gebied de meest linkse partij in de Tweede Kamer, verschuift dan naar de rechter kant. Zie je een positief standpunt over het EU-lidmaatschap daarentegen als rechts, omdat je de Europese Unie beschouwt als een neoliberale, ondemocratische moloch, dan wordt GroenLinks opeens de meest rechtse partij van het hele spectrum. Want bij de GroenLinkse aanhang is de steun voor Brussel het grootst.

  Kortom: “links” en “rechts” zijn onhanteerbare begrippen. Is de PvdA links? Zij regeerde de afgelopen vier jaar met de VVD, die rechts is. Maar is de VVD wel zo rechts? Ruim de helft van de aanhangers van deze partij steunt de EU. Daarmee komen de liberalen in de buurt van GroenLinks, PvdA en D66. Is D66 eigenlijk links of rechts? Bij haar oprichting profileerde deze partij zich als progressief. Later verschoof dat beeld. Partijleider Alexander Pechtold gebruikte lange tijd de slogan “het radicale midden” om zijn partij op de kaart te zetten. De laatste tijd worden de Democraten echter weer als links beschouwd, onder anderen door GroenLinks-leider Jesse Klaver. Als het om ethische onderwerpen als abortus of euthanasie gaat stelt trouwens ook de VVD zich meestal “links” op. Het omstreden voorstel over “voltooid leven” is nota bene afkomstig van een VVD-minister. Het krijgt vooral steun uit het progressieve kamp, zij het niet van de SP.

  Verwarrend allemaal. Misschien kun je nog maar het beste blijven vasthouden aan de traditionele opvattingen over “links” en “rechts”. Volgens de Universiteit van Amsterdam neemt dan het aantal “linkse” kiezers duidelijk af. De linkse partijen samen (GroenLinks, PvdA, SP, D66) staan op dit moment virtueel op 55 à 60 Kamerzetels. Ooit waren dat er 70. Ook als je de ChristenUnie als links typeert – en daarvoor zijn best argumenten – ben je nog heel ver van een Kamermeerderheid. Zelfs als je de Partij voor de Dieren erbij optelt.

  fons1

  Fons Kockelmans werkte jarenlang in Den Haag als parlementair verslaggever. Hij schreef onder meer het boek De Haagse Werkelijkheid. Vorig jaar verscheen zijn nieuwste boek ‘Van verzuiling tot versplintering. De Nederlandse politiek sinds de Nacht van Schmelzer’.

  Bekijk meer opinie op Achterkamertjes.nl

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook