Links kritisch over wat niet in troonrede staat

  3
  309

  Leestijd: 1 minuten.

  Het beleid van het kabinet Rutte 3 kwam tot stand door verstandige compromissen van het politieke midden, zei de koning in de troonrede. Het afgelopen politieke jaar slaagde de regering erin om te komen tot een pensioenakkoord en een klimaatakkoord, met steun van de vier regeringspartijen én die van GroenLinks en PvdA. Nu die akkoorden moeten worden uitgewerkt is blijvende steun van de linkse oppositie meer dan welkom.

  Die oppositie was dit keer, in tegenstelling tot vorig jaar, niet fel over de plannen die in de troonrede werden aangekondigd, maar was wel kritisch over wat er niet in stond. PvdA, GroenLinks en SP bundelen de krachten om de komende dagen meer geld af te dwingen voor de publieke sector. Ze willen vooral dat er meer geld gaat naar zorg in verpleeghuizen en naar het onderwijs. Nu het kabinet geen meerderheid meer heeft in de Eerste Kamer zal de premier bereid zijn om links tegemoet te komen, maar hoe ver hij daarin wil gaan zal later deze week blijken tijdens de algemene politieke beschouwingen.

  De miljoenennota staat niet alleen in het teken van extra uitgaven, maar vooral in dat van lastenverlichting voor de middenklasse. Dat leidt tot koopkrachtplaatjes waarin de werkenden er 2,4 procent op vooruit gaan. Toch is de regering niet in een jubelstemming. Premier Rutte heeft het afgeleerd beloftes te doen. Hij houdt er rekening mee dat ook dit jaar de koopkracht minder hoog zal uitvallen dan voorzien als gevolg van een hoge inflatie.

  De koning relativeerde bovendien in de troonrede de waarde van die plaatjes door erop te wijzen dat veranderingen in het persoonlijke leven veel meer de koopkracht bepalen dan de verwachtingen van het Centraal Planbureau. Én hij had  een “winstwaarschuwing”. Weliswaar wordt voor dit jaar een groei van de economie voorzien van 1,8 procent, en volgend jaar van 1,5 procent, maar de brexit en de handelsoorlog kunnen roet in het eten gooien.

  De koopkracht is niet de enige zorg van de bevolking. Ondanks het pensioenakkoord zijn veel ouderen nu onzeker over hun financiële toekomst. En jonge gezinnen kunnen bij de huidige hoge huizenprijzen geen betaalbare woning meer vinden. Het kabinet moet nog volop aan de bak om de bevolking echt te laten voelen dat het weer beter gaat met de economie.

   

   

   

  3 REACTIES

  1. Zolang de inflatie hoger is als de loonstijgingen zal de koopkracht, vooral voor het gewone volk en de ouderen alleen maar (Fors) achteruitgaan. Is de inflatie b.v. 3% dan is dit goed volgens de E.G. regels, maar stijgt het loon met slechts 1,5 % dan gaat de koopkracht achter uit met 1,5 %. Rekent men daar de stijgende vaste lasten erbij dan is de koopkracht achteruitgang nog groter. Dan heb je nog de banken die plannen hebben voor een negatieve rente op spaarrekeningen, zo gaat de koopkracht nog meer achteruit. Dit lijkt meer op hyperinflatie! Een begrip uit de crisis jaren van de vorige eeuw ongeveer 100 jaar geleden. Het gaat economisch dus helemaal niet goed !!
   Ondertussen blijft Nederland schatplichtig aan de E.G. ?!

  2. “De koning relativeerde bovendien in de troonrede de waarde van die plaatjes door erop te wijzen dat veranderingen in het persoonlijke leven veel meer de koopkracht bepalen dan de verwachtingen van het Centraal Planbureau.”
   Wat gepensioneerden betreft, werd het dus meteen duidelijk dat “onze” regering deze 4 miljoen mensen gewoon zal laten barsten en simpelweg verwijst naar de pensioenfondsen. Zonder erbij te zeggen dat de ECB en DNB onze pensioenfondsen dwingen om te korten door hun idiote geldbeleid.
   Dan is het volstrekt terecht dat gepensioneerden nergens mee aan meewerken, ook niet aan de energietransitie. Je kunt je geld maar 1x uitgeven en verplicht lenen op hun huis zullen de meesten weigeren. De huizen zijn nu al zo duur dat je die investering niet in je toekomstige prijs kunt verdisconteren omdat geen koper die meer kan betalen.

  3. In de verpleeghuizen gaat het prima. De clienten staan tegenwoordig echt helemaal centraal; zij worden in hun kracht gezet. Het kan niet op. De arbeidsomstandigheden voor het gewone werkvolk zijn geweldig; er is doorlopende bijscholing van hoge kwaliteit. Van de mantelzorgers wordt verwacht dat zij er niet alleen zijn voor hun familielid/vriend/buur, maar ook om de zorgmedewerkers tot steun te zijn en troost. En wat zien we: de de instroom van zorgmedewerkers is lager dan de uitstroom. Onbegrijpelijk zo’n mooi beroep en het betaalt ook nog eens hartstikke goed, een echt roepingensalaris. . Gelukkig zijn daar CDA en ChristenUnie die ervan uitgaan:wat gij de minste der mijnen hebt gedaan, hebt gij mij gedaan. Anders zou het er ronduit slecht aan toegaan in verpleeghuizen, ondanks alle geweldige reclame campagnes. Het is nog steeds zo: de mees zwakke krijgen de hardste klappen want die kunnen zich toch niet verweren. De sterkste moeten ver vooruit lopen anders gaan volk en vaderland verloren.

  Comments are closed.