Links tegen links

  0
  238

  Leestijd: 2 minuten.

  Zeg nooit nooit in de politiek. Het is een tegeltjeswijsheid op het Binnenhof. En dus formuleert Emile Roemer het anders. Dat zijn SP in een coalitie stapt met de VVD is net zo waarschijnlijk als een fusie tussen Ajax en Feyenoord.We kunnen er nu dus gerust vanuit gaan dat de SP niet alleen de PVV van Geert Wilders uitsluit, maar ook de VVD van Mark Rutte. Roemer zegt in een interview met het Parool te begrijpen dat “compromissen moeten worden gesloten, maar niet meer met de VVD.”

  De verschillen met de VVD zijn onoverbrugbaar. Zij zetten, aldus Roemer, het individu voorop en laten mensen met elkaar concurreren. De SP is juist voor de aanpak van de kloof in de samenleving. “Hoe kunnen wij het dus ooit eens worden ?” vraagt de leider van de SP retorisch.

  Dat Roemer juist nu tot die conclusie komt is net zo waarschijnlijk als een fusie tussen Ajax en Feijenoord. Hij komt ermee nu de campagnes van de verkiezingen in maart in een hogere versnelling komen. Roemer richt zijn pijlen niet op de VVD, maar op de PvdA, zijn grote concurrent op de markt van de zwevende kiezers. Roemer zegt in het vraaggesprek ook dat de geloofwaardigheid van PvdA-leider Asscher aan diggelen ligt door de mogelijkheid open te laten om straks toch weer met de VVD aan de formatietafel te zitten. De echte boodschap van Roemer staat aan het slot van het interview: “Ik roep de PvdA op om nu een heldere keuze te maken om met ons mee te doen en een blok te vormen. Samen te gaan voor een kabinet zonder de VVD.”

  Roemer raakt daarmee een open zenuw bij de PvdA en de aanhang van die partij, die nu een zware tol betaalt voor de samenwerking met de VVD in de afgelopen jaren. De PvdA kon met de VVD gaan samenwerken nadat bij de vorige verkiezingen de linkse stemmen vooral gingen naar de PvdA. Mensen stemden “strategisch” in de hoop dat er een linkse premier zou komen en dat niet de VVD de grootste partij zou worden. Dat ging ten koste van de SP van Emile Roemer en hij wil niet dat de geschiedenis zich herhaalt bij de komende verkiezingen.

  En dat laatste geldt natuurlijk ook voor die andere partij op links, GroenLinks van Jesse Klaver. Ook zijn partij ging gebukt onder de winst van de PvdA in 2012. GroenLinks zit nu met een schamele vier zetels in de Kamer. Dat weerhield Jesse Klaver er niet van om vrijdag de ambitie uit te spreken dat hij de premier van Nederland wil worden. Dat dat gaat gebeuren is net zo waarschijnlijk als een fusie tussen Ajax en Feyenoord. Jesse Klaver mag dan dromen van een toekomst als minister-president, ook hij kampt nog met de nachtmerrie uit het verleden. Door zijn ambitie uit te spreken herinnert Klaver er aan dat de PvdA in de kiezersgunst er slecht voor staat. Een strategische stem zou dus dit keer niet naar de PvdA hoeven te gaan, maar naar GroenLinks.

  En Lodewijk Asscher? Hij blijft waarschuwen voor het rechtse gevaar. De VVD mag dan wel zeggen dat ze niet wil samenwerken met de PVV van Geert Wilders, Asscher blijft dat afschilderen als een reële mogelijkheid. En hoe kunnen we dat gevaar afwenden ? Juist, door een strategische stem op de PvdA.

  De verkiezingsstrijd blijft hetzelfde beeld vertonen. VVD en PVV richten de pijlen op elkaar om de rechtse stemmen te winnen en op links blijven PvdA, SP en GroenLinks vechten om de stem van de linkse kiezer.