Linkse fusie blijft een illusie

  1
  138

  Leestijd: 2 minuten.

  Komt er ooit een linkse fusie? PvdA-leider Diederik Samsom lijkt zich constructief op te stellen. Hij heeft voorgesteld zijn fractie en die van GroenLinks samen te voegen na de verkiezingen. De twee partijen zouden wel afzonderlijk moeten blijven bestaan, compleet met hun op diverse punten afwijkende verkiezingsprogramma’s.

  Hoe Samsom dat voor zich ziet, is onduidelijk, maar we hoeven ons er ook niet het hoofd over te breken. Want het zal niet gebeuren. Jesse Klaver van GroenLinks wil het niet. Klaver heeft een ander plan. De vier linkse partijen moeten zich er nu al op vastleggen dat ze na de verkiezingen nauw gaan samenwerken. Klaver suggereert dat de vier (in tegenstelling tot wat voor kort de gewoonte was rekent hij D66 ook bij links) dan een coalitie kunnen vormen.

  Dat laatste is aantoonbare onzin. De PvdA staat in de peilingen op ongeveer 10 Kamerzetels, GroenLinks op 15, de SP gemiddeld ook op 15 en D66 op hooguit 18. Tellen we dat op dan komen we op 58. Zelfs als we daar om het naar boven af te ronden nog eens 10 zetels bij doen, is een Kamermeerderheid behoorlijk ver weg. Om over de stemverhouding in de Eerste Kamer nog maar te zwijgen.

  Maar belangrijker nog: D66 en SP willen zich helemaal niet vastleggen op samenwerking met de andere twee “linkse” partijen, laat staan met elkaar. En dat is niet zo gek, want die partijen verschillen hemelsbreed. SP en D66 zijn in veel opzichten elkaars tegenpolen, hoeveel dinertjes de partijleiders Emile Roemer en Alexander Pechtold ook samen mogen houden. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de gezondheidszorg, of de Europese samenwerking.

  De verschillen tussen PvdA en GroenLinks zijn kleiner. Een fusie zou mogelijk moeten zijn als ze de twee partijen bereid waren een deel van hun eigen gelijk te offeren. Maar zolang GroenLinks in de peilingen groter is dan de PvdA zal Klaver daar niet over willen piekeren. En Samsom wil het eigenlijk ook niet echt. Anders had hij het wel voorgesteld, in plaats van die rare constructie waarbij de twee fracties fuseren maar de twee partijen niet.

  fons1

  Fons Kockelmans werkte jarenlang in Den Haag als parlementair verslaggever. Hij schreef onder meer het boek De Haagse Werkelijkheid. Vorig jaar verscheen zijn nieuwste boek ‘Van verzuiling tot versplintering. De Nederlandse politiek sinds de Nacht van Schmelzer’.

  Bekijk meer opinie op Achterkamertjes.nl

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook

   

  1 REACTIE

  1. Klaver heeft het over een progressieve basis en nodigt CDA en CU ook uit om onderdeel van een eventuele coalitie te worden. Dan is er wel degelijk een centrum-linkse meerderheid.

  Comments are closed.