Linkse PvdA’er in opstand tegen schrappen eigen risico

  0
  100

  Leestijd: 1 minuten.

  “Onze gezondheidszorg is een belangrijk verkiezingsthema. Verschillende politieke partijen willen het eigen risico afschaffen, maar dat kost bijna 4 miljard euro. De zorgkosten zijn de afgelopen veertig jaar gestegen van 8 naar circa 13 procent van het bruto binnenlands product en blijven de komende decennia stijgen. (…) Deze stijging zet de solidariteit in de zorg onder druk en leidt ook  tot een forse verhoging van de loonkosten bij bedrijven en dat gaat veel banen kosten. Daarom is het verstandig ons zorgstelsel breder onder de loep te nemen en geen overhaaste beloften te doen, zoals afschaffen van het eigen risico. Daarom is het een slecht idee van de PvdA om deze afschaffing te bekostigen uit een verhoging van de inkomstenbelasting; alle schijven worden met 1 procent verhoogd.”

  Wie is hier aan het woord? Mark Rutte? Edith Schippers? Alexander Pechtold misschien?

  Mis. Bovenstaande fragment is afkomstig uit de wekelijkse Telegraafcolumn van Willem Vermeend en Rick van der Ploeg. Vermeend is ex-Kamerlid, ex-staatssecretaris van Financiën en ex-minister van Sociale Zaken van de PvdA. Ook Van der Ploeg – tegenwoordig hoogleraar in Oxford – zat voor de PvdA in de Kamer en was daarna staatssecretaris van Cultuur in Paars II.

  Nog maar een paar weken geleden klaagde dezelfde Van der Ploeg tegenover de Volkskrant over de enorme verrechtsing die zijn partij in haar greep heeft. Zelf werd hij tijdens zijn periode als politicus tot de rechtervleugel van de partij gerekend, maar dat is volgens Van der Ploeg nu helemaal veranderd. “Ik was de rechtse man van de PvdA, de liberale rakker, en nu kijk ik om me heen en sta ik opeens ver aan de linkerzijde. Dat geeft toch te denken.”

  Dat geeft inderdaad te denken. Als zelfs de extreemlinkse Van der Ploeg het geen goed idee vindt de belastingen te verhogen om het eigen risico te schrappen, dan moet de PvdA-top zich misschien nog eens flink achter de oren krabben. Het conceptverkiezingsprogramma verschijnt pas over een dikke week, dus ze heeft nog even om het te veranderen.

  fons1

  Fons Kockelmans werkte jarenlang in Den Haag als parlementair verslaggever. Hij schreef onder meer het boek De Haagse Werkelijkheid. Vorig jaar verscheen zijn nieuwste boek ‘Van verzuiling tot versplintering. De Nederlandse politiek sinds de Nacht van Schmelzer’.

  Bekijk meer opinie op Achterkamertjes.nl

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook