“Linkse of rechtse meerderheid nog ver weg”

  0
  119

  Leestijd: 1 minuten.

  Een nieuwe peiling van Ipsos. Dit schrijft het bureau over de Politieke Barometer:

  “In de Politieke Barometer van deze week zien we dat het electoraat enigszins stabiel is. Ten opzichte van twee weken geleden zien we geen verschuivingen. Dit betekent dat zowel een linkse samenwerking, waarover de afgelopen week veel gesproken werd, als rechtse coalitie is uitgesloten met het huidige politieke speelveld. 

  Bij elkaar zijn de SP, GroenLinks, de PvdA en D66 goed voor 55 zetels, 21 te weinig voor een meerderheid in de Tweede Kamer. Aan de andere kant van het spectrum is een rechtse meerderheid eveneens uit zicht. Zelfs als de VVD en het CDA opnieuw besluiten met de PVV in zee te gaan, komt die coalitie op 72 zetels. 

  Op links weten andere linkse partijen – als de SP en GroenLinks – niet alle teleurgestelde PvdA-kiezers uit 2012 op te vangen. Een hoop teleurgestelde PvdA-kiezers uit 2012 hebben zich verspreid over het hele politieke spectrum. Het grootste deel van de teleurgestelde PvdA-kiezers geeft aan nu geen voorkeur te hebben. 

  Een zogeheten regenboogcoalitie, waarbij partijen uit verschillende hoeken van het spectrum een coalitie vormen, lijkt nu de enige werkbare samenwerking. Een vierpartijencoalitie is alleen mogelijk wanneer de VVD, D66 en het CDA samenwerken met een linkse partij – PvdA, GroenLinks of SP. Alleen op die manier is er op dit moment een meerderheid te behalen. 

  Wanneer we vragen naar de belangrijkste thema’s zien we dat kiezers van links tot rechts willen dat de partij van hun keuze bij de komende verkiezingen zich vooral op de gezondheidszorg richt. Onder gezondheidszorg verstaan kiezers vooral de betaalbaarheid en de kwaliteit van de zorg. Zo willen veel mensen de kosten van het eigen risico omlaag, de ouderenzorg verbeterd en de marktwerking in de zorg verminderd.”

  stand

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook