List en bedrog

  15
  1399

  Leestijd: 2 minuten.

  Forum voor Democratie heeft dus nu zijn eerste grote schandaal te pakken. En in het brandpunt staat Henk Otten, mede-oprichter, ex-penningmeester en beoogd fractieleider in de Eerste Kamer. Hij had 30.000 euro uit de partijkas naar zijn eigen rekening overgemaakt. Het geld heeft Otten inmiddels teruggestort, maar zijn positie is onhoudbaar geworden. Hij is inmiddels uit het partijbestuur gestapt.

  Wat er nu precies aan de hand is, is niettemin nog steeds onduidelijk. Gaat het conflict over het eigenmachtige beheer van de partijkas door de voormalige penningmeester? Is het een machtsstrijd tussen partijleider Thierry Baudet en Otten? En in het kielzog daarvan: is er sprake van een richtingenstrijd? Met Baudet als leider van de ‘borealistische’ en Otten als voorman van de ‘realistische’ vleugel? Is het beide en wordt die greep in de partijkas vooral gebruikt om Otten te lozen?

  Elke nieuwe partij die vrijwel uit het niets de politieke verhoudingen op hun kop zet, moet er sinds Pim Fortuyn bang voor zijn: het LPF-syndroom. Dat chaos, schandalen, machtsstrijd en persoonlijke vetes het beeld van de partij gaan beheersen. Bij de LPF waren dat de voorboden van de uiteindelijke ondergang. En daarom wilde Geert Wilders bij de PVV alles in één, zijn, hand houden.

  Zover hoeft het met Forum voor Democratie natuurlijk niet te komen, maar de top moet wel snel orde op zaken stellen. Anders wordt het lot van de LPF meer dan een schrikbeeld.

  Intussen moet je wel vraagtekens zetten hij het crisismanagement van de partij. Als het alleen maar om die greep in de kas ging, waarom wachtte men zo lang met met het bekend te maken? Je mag aannnemen dat men het allang wist. Waarom zet je hem dan niet meteen aan de kant, maar geef je hem de kans om in een interview met de NRC Baudet de mantel uit te vegen? Om zijn reputatie te sparen, zoals Tweede Kamerlid Theo Hiddema verklaarde? Terwijl Otten de reputatie van de partij en Baudet te grabbel gooide? Dat is wel erg speculeren op de goedgelovigheid van de toehoorders.

  En intussen stapelen de vragen zich op. Hoe groot is de aanhang van Otten? Groot genoeg om de macht te grijpen? Hij was per slot van rekening het organisatorische brein van de club en zal daardoor ongetwijfeld veel medestanders hebben. Kan hij nog fractievoorzitter van FvD worden in de Eerste Kamer? Of zal hij zich formeel afsplitsen en een eigen fractie vormen, de Groep Otten? En hoeveel beoogde senatoren zou hij in dat geval meenemen? En wat kan/gaat de Baudet-vleugel doen om dat eventuele horror-scenario voor de partij te voorkomen?

  Wie weet kan een bemiddeling nog grotere schade verhinderen. Dat is vaak het laatste redmiddel. Hiddema schijnt die bemiddeling wel op zich te willen nemen. Maar bemiddeling is alleen effectief als beide partijen de wil hebben om tot een oplossing te komen. De vraag is nu of Baudet & co aan de ene en Otten & co aan de andere kant die wil nog hebben.

  15 REACTIES

  1. Ik ook niet. Ik heb geen zin om elke keer mijn vingers te moeten natellen als ik een linkse politcus de hand heb geschud.

  2. Lemmingen lopen altijd blind hun ondergang tegemoet, Joop. Van FvD kiezers verwachten we dan ook weinig verandering.

   • @Floris 26 feb 10:45
    Vindt U de huidige coalitie zo ideaal? Vindt U het gerommel in Europa zo ideaal? Ik denk dat het goed is dat de huidige machthebbers voelen dat ze zo niet door kunnen gaan. Zie FvD als een katalysator voor verandering. Troelstra werd in zijn tijd ook verguisd door de zittende regenten en ook de Franse en de Russische revolutie waren nodig om verstarde machtsverhoudingen te doorbreken. Ik zie in Baudet nog geen Robespiere of Lenin.

    Onze overheidsvoorzieningen zijn niet meer zo goed als in de jaren 60. Als de Afrikaanse mentaliteit in ons bestuur doordringt, zullen zij alleen maar slechter worden. Amsterdam is ons treurige voorbeeld. Chinezen zie ik nog wel zitten: zie hoe modern Singapore is. Van hun infrastructuur kunnen wij nog veel leren. Hier maken we ons alleen druk of transgenders wel voldoende vertegenwoordigd zijn in het bestuur….
    Kortom Floris: niet zo negatief!

    • @Holleman,
     Citaat: “Ik denk dat het goed is dat de huidige machthebbers ‘voelen’ dat ze niet zo door kunnen gaan.” Bravo, u slaat met deze tekst de spijker op zijn kop! ? We zien het in Frankrijk: de gele hesjes willen zelf met burgerinitiatief referenda op de politieke agenda kunnen zetten. Macron weigert. Hier in NL wacht ik sinds de oprichting van liberaal links (1966) op het referendum dat nu ze 50 jaar later aan de macht zijn door henzelf wordt gelyncht. ? Het kartel weigert de macht te delen!
     Het gaat in spagaat nu juist voor het zo snel mogelijk delegeren van die macht naar een Europese Super Staat! Wat een verraad, van burgers, nationaliteit en democratie zien we hier!
     Ook al zullen ‘ze’ het tegenovergestelde beweren. ?
     Fuck them! Ze hebben er om gevraagd. Zijn te laf in het gedrag om het volk via een referendum te laten uitspreken. Ergo, de VVD senatoren hebben juist in de Eerste Kamer een wet getorpedeerd die soevereiniteitsoverdracht naar de EU met 2/3 van Kamerstemmen zou moeten goedkeuren. ZO wordt de democratie stiekem vermoord. Want de EU is geen staat waar de NL-burger nog wordt gehoord. Vraag het haar pulsvissers…
     Dan maar FvD stemmen! ??

   • Goh, dat vind ik van niet-FvD-ers nou ook. Die lopen ook hun ondergang tegemoet omdat ze niet willen zien hoe ze door de EU gewillig naar de slachtbank worden geleid.

   • @Haasnoot 27 april 17:16
    Als afgeven van soevereiniteit aan Europa met een enkelvoudige meerderheid kan gebeuren, terwijl de grondwet moet worden gewijzigd om een referendum in te voeren of zelfs om burgemeesters zelf te kiezen, dan bewijst dat voor mij dat de grondwet er vooral is om regenten ongestoord hun gang te laten gaan, zodat zij zelfs Nederland – buiten zijn burgers om – aan Europa kunnen uitleveren. In oorlogstijd zou men van landverraad spreken en de verantwoordelijken arresteren. In gedoogland laten we alles lijdelijk toe omdat we te inert zijn om hiertegen massaal te protesteren

    • Ik durf hier ook wel van landverraad te spreken; alles om de EU ongebreidelde macht te geven. Ik beschouw de EU als de bezetter van ons land in onze tijd.
     In dit licht gezien gedraagt met name D66 zich ten opzichte van de EU zoals de NSB zich gedroeg tegen onze bezetters in ’40-’45.

  3. Kreeg gister een beetje “Nacht van de lange messen gevoel” Maar denk ook: beter nu dan wanneer iedereen de eed heeft afgelegd.
   De aankomende verkiezingen zijn voor Brussel dus daarvoor ga ik stemmen.

   • Ik hoop echt dat u een grap maakt. U werkt mee aan een samenleving waarin maar één geluid gehoord wordt met verergerende verdeeldheid van dien. Iedereen die anders denkt direct de mond snoeren is echt verre van de oplossing.

    • Maakt u over mij maar geen zorgen. ik was graag met stuyvesant en coen op pad geweest en zal nooit de hand van frans t schudden.

    • @Jeroen 27 april 1:34
     Ik weet niet waarop en op wie uw opmerking slaat. Een verwijzing zoals ik die gebruik is wel handig. Het zijn juist Forum en PVV die geluiden laten horen die nog niet tot de gevestigde politici en pers zijn doorgedrongen. Het is een menselijke trek om het nieuwe te verketteren. Ik geloof niet in een superstaat Europa. Het is de Romeinen, de Fransen en de Duitsers niet gelukt die stabiel te houden. Jammer, vanwege superstaten als Rusland, Amerika en China, maar bedenk: waar bloeide de kunst en kennis? In het totaal versplinterde Italië. Laat Europa zijn eigen karakter houden; anders is er voortdurend ruzie: samenwerken maar geen federaal bestuur. Nederland heeft zich ook tussen grootmachten weten te handhaven.

  4. Nu kunnen al die linkse kranten er boven op springen. Toen de laatste jaren bij de vvd een stuk of 10 opgestapt omdat ze criminele activiteiten hadden toen heb ik de linkse kranten niet gehoord. Zal wel jaloezie zijn dat de FvD de grootste is. En nu nog even de europese verkiezengen stemmen.

   • Ja, linkse kranten zijn echt dol op de VVD, zo’n leuke linkse partij houden ze graag de hand boven het hoofd… Ze stonden er vol van, destijds hoor. Een beetje een non-argument dus.

    Die Otten heeft in de kas gegraaid, en is er nu dus (terecht, lijkt me) uitgezet. Hoe dat precies gegaan is, en of een richtingenstrijd daar op de achtergrond ook een rol in heeft gespeeld is toch interessant, geen wonder dat serieuze kranten dat nu uit willen zoeken. Zeker omdat het implicaties kan hebben op de toekomstige positie van FvD als (hoogstwaarschijnlijk) grootste partij in de Eerste Kamer.

  5. Forum voor democratie heeft zijn eerst schandaal te pakken. De media zijn er als de kippen bij om het breed uit te meten. Vergeten zijn de fraudes bij de VVD en 50+ en de kadaverdiscipline bij de SP en het CDA. Politici zijn een onaardig slag mensen. Als er geen bonje is in een partij, dan komt dat omdat de partij ruzie onder de pet weet te houden. Als kiezer kun je je teleurgesteld afwenden van Forum of van de hele politiek. Maar je kunt je ook vastklampen aan het partijprogramma. Als dat je aanstaat, moet je de egotrippers en fraudeurs maar op de koop toenemen.
   Eppink lijkt me een goede afgevaardigde naar de EU. Laten we hem vooral blijven steunen in het verwezenlijken van het partijprogramma. De EU heeft behoefte aan een opknapbeurt.

   Forum is nog niet voldoende georganiseerd om de vuile was binnen de deur te houden. Aanhangers zullen zich twee keer bedenken voor ze gehoor geven aan de oproep tot een donatie. Laten ze eerst maar eens het financieel toezicht transparant maken. Maar hoe zit het met al die onkostenvergoedingen in andere partijen. Laat NRC dat nu ook maar eens uitzoeken, in plaats van alle schijnwepers op PVV en FvD te richten.

  6. Onze “objectieve” media doen het voorkomen alsof de financiële mispeer van Otten door FvD gebruikt is om de aandacht van de “richtingenstrijd” af te leiden en Otten te lozen. Ik weet echter van mijn contacten binnen FvD dat het omgekeerde het geval is.
   Om de aandacht af te leiden van zijn financiële mispeer heeft Otten dat interview in het NRC gegeven; je kunt nu eenmaal niemand verbieden om zijn mening te uiten.
   Kadaverdiscipline zoals bij andere politieke partijen bestaat niet binnen FvD.

   Uiteraard kiezen de media voor de variant die het FvD het meeste schade toebrengt en dus wordt vooral Baudet aangepakt. Hoe objectief kun je zijn?
   Op onze stem zal het geen invloed hebben.

  Comments are closed.