Lodewijk Asscher, de vleesgeworden middelmaat

  6
  785

  Leestijd: 3 minuten.

  Lodewijk Asscher wil minister-president worden. Echt waar, hij heeft het zelf gezegd. In een interview met het AD. Lodewijk Asscher, de man die de PvdA naar de grootste nederlaag uit haar geschiedenis voerde? Die kompaan Diederik Samsom een mes tussen de schouderbladen stak? Ja, die Lodewijk Asscher.

  Ambities hebben alle politici. Ze gaan niet de politiek in om backbencher en stemvee te worden. En ze denken ook altijd dat ze dit ‘prachtland’ (Mark Rutte) nog prachtiger kunnen maken. Ze menen ook altijd dat ze daarvoor de vereiste eigenschappen en kwaliteiten in huis hebben. Dat idee wordt meestal alleen gedeeld door de naaste familie en soms door goede vrienden, maar dit terzijde. De ambitie, daar gaat het om.

  Die ambitie kunnen we Asscher dus niet kwalijk nemen. Maar verder? Heeft hij die kwaliteiten en eigenschappen om, zoals dat tegenwoordig heet, ‘het verschil te maken’?

  Een politicus van enig kaliber moet drie dingen kunnen. Hij moet verkiezingen winnen, zijn partij bij elkaar houden en zijn programma zoveel mogelijk verwezenlijken. Van die drie kwaliteiten zijn de eerste twee verreweg de belangrijkste. Als je de partij bij verkiezingen de afgrond instuurt, die partij een ruziënd kippenhok is, hoef je aan het derde niet eens te denken.

  Wat ook helpt is geloofwaardigheid, betrouwbaarheid en draagkracht. Die komen meestal, niet altijd, mee als je wint, de partij onder de duim hebt en bij formaties genoeg binnenhaalt. Dan krijg je op den duur ook het imago van een winnaar. Zie Mark Rutte. Net zo min als Asscher van nature gezegend met charisma, maar intussen wel al 10 jaar baas in de polder.

  Als je Asscher langs die meetlat legt: kan hij het dan? En dan verschijnen de vraagtekens. Vetgedrukt.

  Het probleem van Asscher is dat hij zo doorsnee is. Hij is nergens echt goed in. Als minister van sociale zaken en vice-premier in Rutte-II was hij geen uitblinker. Als lijsttrekker bij de vorige Kamerverkiezingen, daar hoeven het niet meer over te hebben. In de Kamerdebatten, aan de interruptiemicrofoon, is hij niet goed en niet slecht. Het zijn zesjes met soms een 7 min. Dat straalt hij ook uit. Lodewijk Asscher, de vleesgeworden middelmaat.

  Asscher heeft nog een bijkomend probleem. Hij is wel erg opportunistisch of heeft in elk geval de schijn tegen. Dat laatste is vaak al afdoende. Ook dat hoeft je op zich niet op te breken. Opportunisme hoort bij de politiek. Alleen, je moet het dan wel kunnen verkopen als pragmatisme of realisme.

  Als je 180 graden van standpunt verandert, moet je het dus zo inkleden alsof het de enige logische mogelijkheid is. En niet klunzen zoals bij het handelsverdrag met Canada, Ceta. Als vice-premier was Asscher voor, in de oppositie opeens tegen. Het was veel te opzichtig om het te kunnen camoufleren. En zoiets blijft hangen.

  We hoeven het niet nog eens uitvoerig te hebben over de laffe aanval op Diederik Samsom tijdens de lijsttrekkersverkiezing in 2017. Hij mag hopen dat de kiezer dat intussen vergeten is. En aan dat eeuwige gezeur over de linkse samenwerking zijn al teveel bites verspild. Dat Frans Timmermans, ondanks die profetenbaard en dat ego, een veel betere politicus is, laten we ook zitten. Voor Frans is trouwens het Binnenhof te klein. Hij is in Brussel bezig de planeet te redden.

  En ten slotte, we gaan hier geen voor de hand liggende flauwe grappen maken over de zwemles die hij aldus het interview in het AD neemt. Al is de verleiding groot.

  De PvdA zal het met Asscher moeten doen. Dat past ook wel bij de PvdA van nu, zo’n in alle opzichten middelmatig politicus.

  Dat hoeft in de polder met zijn wantrouwen jegens hoogvliegers niet eens een  diskwalifikatie te zijn. Kijk maar naar Jan Peter Balkenende. Bij hem zal vrijwel niemand destijds bij het CDA geestdriftig hebben uitgeroepen: ‘daar staat hij, onze leider’. Niettemin werd hij wel een paar keer minister-president.

  Asscher hoeft dus niet te wanhopen. Maar dan moet hij wel eens verkiezingen gaan winnen. En of dat lukt?

  6 REACTIES

  1. Weinig betrouwbaar die L Asher. Een linkse elite die met zijn partij mede de steden verandert voor de rijke elite en criminelen. Mede meegeholpen ons zorgstelsel voor macht, naar de filistijnen hielp en de ongelijkheid vergrootte.

  2. Voordeel van Asscher als premier, gesteund door GroenLinks en SP is evenwel dat de klimaatmiljarden die de VVD onder Wiebus beheert tenminste eens ‘eerlijker’ worden verdeeld. Voel me als burger zwaar genaaid door de VVD.
   Rekenen kunnen ze niet en wie de verzwaringskosten van het elektriciteitsnet gaat betalen vertellen ze (voor de verkiezingen) niet. GroenLinks stelt tenminste voor het Wopke/Wiebus fonds, dat ze met 50 miljard aan ‘goedkope’ staatsleningen willen vullen, daar voor in te zetten. Wobke en Wiebus zwijgen. 🤐
   Nou, dat weer ik de uitkomst wel.
   Hoge, zeer hoge netwerkkosten op onze energie-rekening. 😡
   Let wel ik ben geen fan van Asscher, maar van de VVD hoef je als burger niets te verwachten. Die spekt gewoon het bedrijfsleven onder het mom ‘klimaatakkoord’. Indirecte belastingen als melkkoe voor de het bedrijfsleven, onder het motto ‘het tegengaan van concurrentievervalsing’ moet de burger dat betalen? Ik rijdt geen auto moet ik straks voor de elektrische wegstructuur betalen, via mijn huis-energierekening. Ja, zeker als het aan de VVD ligt.
   Als Nederland presidentverkiezingen had: zou ik als burger Asscher boven Rutte verkiezen. Da’s vele malen beter voor mijn portemonnee.

   • Correctie:
    Ik ben van ineens van mening veranderd. Asscher zal ik NOOIT meer… Als premier of WAT dan ook willen zien… Hij sluit een namelijk een deel van de bevolking politiek uit.
    Noem hen racistisch, extreem… en ik zie Melkert weer, die Pim Fortuyn demoniseerde. De geschiedenis herhaalt. Het zit in de aard van het PvdA ‘beest’. Typisch achterbaks (s)links. Net als Roemer bij de SP die Wilders uitsloot.
    D66 Jetten doet het ook.
    Wel gefeliciteerd ‘diversiteits’ mensen die zelf geen haar beter zijn dan echte racisten. Uitsluiten op ras of uitsluiten op politieke gedachtegoed – het is toch het zelfde laken en pak – de samenleving uit elkaar drijven door polariseren, negeren en lasterlijk te demoniseren.
    Asscher en de PvdA ‘sluit’ ik zelf dan wel persoonlijk uit. Linkse nazi-mentaliteit noem ik het. Polariseren i.p.v. in maatschappelijke samenhang functioneren. Da’s hier toch het politieke voorbeeld. Een premier volstrekt onwaardig.
    Kijk DAT bereik je er mee. Polarisatie. 🤧
    https://nos.nl/artikel/2326163-asscher-wil-premier-worden-en-sluit-samenwerking-met-fvd-uit.html

    • Volgens de rechters in de eerste Wilders-zaak mag je het begrip ras uitbreiden tot een groep mensen met dezelfde afkomst, denkbeelden, godsdienst, etc; een flinke verruiming dus.
     Volgens dit juridisch criterium zijn Asscher, Jetten, Klaver dus gewoon racisten.
     Ik stem nooit op racisten.

  3. Niet aan gewend dat op deze website zulke negatieve en villeine stukjes worden gepubliceerd. Meestal toch genuanceerder. Vreemd. En jammer, want over het algemeen zijn de stukjes interessant, soms leerzaam en meestal goed geschreven.

  4. “Lodewijk Asscher wil minister-president worden. Echt waar, hij heeft het zelf gezegd. In een interview met het AD.” Hij is niet de enige.Ik ben meer voor GroteSterkeLeider. Voor niemand bang. Alleen hij is de baas, punt. Nederlnand vrij van alle moslims die weigeren de Koran tot Donald Duckdikte te verscheuren. Hoewel Thierry ook hoge ogen gooit, want een boreaals Nederland is zo gek nog niet. Maar Rutte die zichzelf uitgeroepen heeft tot beschermheer van dit pracht land is ook veel voor te zeggen. En niet te vergeten de heer Seegers een minister president die meloenen kan doorslikken. Toch zou ik kiezen voor mijn Cees van de SGP die dan het Koninkrijk Gods zal stichten en er voor zal strijden dat iedereen christen wordt, homo’s omgetoverd tot hetero’s. Vrouwen hun plaats kennen altijd in volle gehoorzaamheid haar man ter wille zijn (een grote droom van mij elke vrouw die ik tegen kom die mij ter wille moet zijn). Weg met de middelmaat. Leve mijn Cees.

  Comments are closed.