Lood om oud ijzer

  1
  398

  Leestijd: 1 minuten.

  Wie gaat het CDA leiden? Sybrand Buma is (wegens gebrek aan succes) naar Friesland vertrokken. Pieter Heerma volgde hem op als fractievoorzitter, maar hij heeft geen ambitie om echt de baas te worden. Diverse anderen wel, dus aan gegadigden geen gebrek. Maar er zijn er twee die, volgens de analisten, met kop en schouders boven iedereen uitsteken. De eerste is Hugo de Jonge, vicepremier en minister van Volksgezondheid. En de tweede Wopke Hoekstra, minister van Financiën. Er valt nog wat te kiezen bij de christendemocraten. Of toch niet?

  De Jonge en Hoekstra hielden afgelopen weken allebei een grote toespraak. Allebei zeiden ze ongeveer hetzelfde. Ze waarschuwden voor de doorgeslagen individualisering en de dreigende teloorgang van de middenklasse. Dingen die Buma (of Heerma, of noem maar op) ook had kunnen zeggen. De Jonge noemde de speech van zijn concurrent Hoekstra ‘een goed verhaal’, dat hijzelf ook had kunnen houden. “Wij gebruiken andere woorden, maar we spreken dezelfde taal.”

  Anders gezegd: de verschillen zijn heel klein. Het is in feite lood om oud ijzer. Binnen het CDA bestaat bovendien beduchtheid voor een lijsttrekkersverkiezing om uit te maken wie van de twee zich de leider mag noemen. De ervaringen bij de PvdA en (in een verder verleden) de VVD laten zien dat een tweestrijd makkelijk in een bloedbad kan eindigen. Daar zit uiteraard niemand in de partij op te wachten.

  Anderzijds: de onduidelijkheid wie straks de touwtjes in handen krijgt bij de christendemocraten zorgt wel voor veel publiciteit. Gisteravond besteedde het tv-programma Nieuwsuur nog uitgebreid aandacht aan de kwestie. Voor een partij die in de peilingen slechts derde of vierde staat mooi meegenomen.

  Waarschijnlijk zal het CDA dan ook de spanning er zo lang mogelijk in proberen te houden. De Jonge en Hoekstra werken daar tot dusver volop aan mee. Ze hebben zich geen van beiden nog officieel kandidaat gesteld, maar glimlachen mysterieus als iemand ernaar vraagt. Ze ‘denken er over na’.

  Dat zullen ze, verwacht ik, blijven doen tot ver in 2020. En dan zal een van beiden laten weten niet beschikbaar te zijn, waardoor de ander vrijwel automatisch de winnaar is. Mijn gok is dat dat Hoekstra zal zijn. Of anders De Jonge.

  1 REACTIE

  1. Het zal nog n grote verandering betekenen bij het cda, na tijdens de crisis jaren onder (leiding?) van Buma ongeinteresseerd achterover te hebben gehangen en enkel dwarsgelegen te hebben, was het (degelijke?) cda er ‘als de kippen bij’ op het moment dat er licht gloorde aan het einde v d crisistunnel. Ja dan willen zij wel ff meehelpen om de door Rutte bij de belastingbetalers uitgeknepen euro’s die inmiddels over de plinten spoelen, uit te geven aan bun geschikt lijkende doelen.
   Het arme pvda dat door Rutte en zn club ernstig is misleid en gebruikt geworden voor de vvd doelstellingen (hetzelfde dus als wat nu met de afvallige pvda stemmers gebeurt die op de huidige coalitie gestemd hebben! Die komen inmiddels ook bedrogen uit! en zijn dus net zo dom en goedgelovig geweest als hun voormannen, die er ook ingeluisd zijn!
   De afvaliigen, hebben er met hun afvalligheid voor gezorgd dat hun pvda nu i d oppositierol zit, was dat slim?? Nou bij het cda zijn ze slimmer, die blijven hun partij trouw! En dan kom je dus wel aan je trekken. Word dus wakker pvda mensen!

  Comments are closed.