Macron en Merkel riepen Mark tot de orde

  8
  1161

  Leestijd: 3 minuten.

  Het coronasteunpakket van 500 miljard euro dat vorige week in elkaar werd geknutseld, kwam tot stand dankzij het ingrijpen van Berlijn en Parijs. De beide EU-grootmachten oefenden zoveel druk uit op de dwarsliggers in Den Haag en Rome dat ze overstag moesten.

  Of deze voorstelling van zaken juist is, weet ik niet. Het is niet onwaarschijnlijk. Ze wordt in elk geval rondgetoeterd in Franse en Duitse media.  Parijs en Berlijn hadden een gezamenlijk succes nodig. De wereld moest weer eens zien dat ze nog steeds de spil, de as, zijn waar de EU om draait. Daar was de afgelopen jaren nogal de klad in gekomen. Berlijn deelde steeds vaker de lakens uit. Ook omdat Parijs opgezadeld zat met leiders die maar niet uit Merkels schaduw wisten te komen.

  Met Emmanuel Macron liep en loopt het eveneens stroef. De Franse president had/heeft ambitieuze plannen met de EU. Hij bestookt de andere lidstaten om de haverklap met voorstellen die richting federatie wijzen en waar, dat wordt niet uitgesproken, Parijs weer de boventoon voert. Naar verluidt kreeg de bondskanselier er regelmatig uitslag van. Merkel is niet van groots en meeslepend. Ze houdt vooral het draagvlak in eigen land in de gaten waar de EU-vijandige populisten van de Alternative für Deutschland (AfD) de grootste oppositie zijn.

  Maar dankzij corona gaan de Frans-Duitse neuzen weer langzaam dezelfde kant op. Dat is een belangwekkende ontwikkeling. Niettemin, we moeten het niet overwaarderen. Het is crisismanagement en geen herleving van de oude tijden toen Parijs en Berlijn in de meeste belangrijke kwesties gezamenlijk optrokken. Merkel blijft afkerig van hoogdravende Macronse bevliegingen.

  Het compromis van vorige week kwam vooral tot stand dankzij de goede relatie tussen de Franse en Duitse ministers van financiën. Bruno Le Maire en Olaf Scholz schijnen een ‘klik’ te hebben. Ook dat moeten we niet overwaarderen. Belangen geven altijd de doorslag maar het helpt vaak wel.

  Nadat een akkoord over de steun aan vooral Italië en Spanje in eerste aanloop was gestrand op het onwrikbare ‘nee’ van Wopke Hoekstra, begon de as Le Maire-Scholz te draaien. De druk op Den Haag en Rome werd opgevoerd. Macron en Merkel gingen zich ermee bemoeien. Mark Rutte en Giuseppe Conte kregen te horen dat ze (te) hoog spel speelden. Donderdag bond het recalcitrante tweetal in. Berlijn en Parijs hadden eindelijk weer eens de uitweg uit een impasse gevonden.

  Het reddingspakket was een compromis volgens het boekje. Iedereen kon het in zijn eigen voordeel uitleggen. Den Haag dat het euro/coronabonds had weten te verhinderen. Rome dat het de brute aanval uit het Noorden had afgeslagen. Aan de steun uit het noodfonds ESM zaten geen onaanvaardbare hervormingseisen vast. Conte kon ook wijzen op een vage tekst over een gezamenlijk gefinancierd hulpfonds waarop de regeringsleiders van de lidstaten het ooit, vermoedelijk nooit, eens zullen moeten worden.

  Alles weer koek en ei? Dat is te rooskleurig. Met kunst- en vliegwerk hebben Berlijn en Parijs  een potentiële scheuring binnen de EU weten te voorkomen. Het was lapwerk, hoognodig maar niet meer dan dat. De EU-vlag kan niet triomfantelijk in top.

  Merkel zal tevreden vaststellen dat Rutte en Hoekstra ook haar kastanjes uit het vuur hebben gesleept. Toen Frankrijk een paar weken geleden met acht andere landen, waaronder Italië en Spanje, eurobonds eiste, was de kanselarij te klein. Minister Scholz mag nog zo’n mooie band met collega Le Maire hebben, bij de eurobonds houdt het op. ‘Nooit van mijn leven’, aldus Merkel toen ze zo’n 10 jaar geleden tijdens de eurocrisis voor het eerst ter sprake kwamen.

  Fundamenteel is er niets opgelost. De tegenstellingen tussen Noord en Zuid blijven onverminderd dooretteren. In Italië grommen de populisten dat Rome zich toch in het noordelijke pak heeft heeft laten naaien. Bij ons in de polder is Hoekstra ook bij de aanhangers van het populistische broederschap de gevierde man. Berlijn en Parijs hebben dit keer de meubels weten te redden maar over de inrichting van het huis blijven ze het oneens.

  Een Franse diplomaat zou eens hebben gezegd dat de constructie van de EU te vergelijken is met de bouw van een kathedraal. Dat duurde ook eeuwen en soms lag het jaren stil. Het was weer eens zo’n staaltje Franse theatraliteit waar je jeuk van krijgt. Maar het zou zomaar kunnen kloppen.

  8 REACTIES

  1. Het is dus verstandig om nergens meer je mening over te geven??
   Dus wel van alles uitkakelem, andere personen beledigen, allerlei vreemde insinuerende veronderstellingen verkondigen en vage aannames poneren, doch daarvan vervolgens op geen enkele wijze ‘n re’ele onderbouwing willen/kunnen? verstrekken!
   Aan wie? doet mij dat nu denken.

   • Pieter,

    Ik geef nergens meer mijn eigen mening over; ik geef alleen informatie van media door die volgens mij relevant is. En ik stel vragen.
    Of jij het daar nou wel of niet mee eens bent en welke conclusie je daaraan verbindt, mag je zelf weten. Ik word er niet koud of warm van.
    Gegroet

  2. Het is net of je in een toneelstuk zit met een verrassend einde. ik heb geaplauiseerd voor het geweldige spel en heb bloemen gestuurd naar onze Mark en de koning een mailtje gestuurd, of hij onze Mark niet kan uitroepen tot redder van het vaderland, waar Nederland zo naar smacht.

  3. “De EU geeft 450 miljoen euro aan Marokko.

   Komen nu de gegijzelde Nederlanders in Marokko vrij?

  4. @Henk,
   Wij willen wel heel graag nog weten wat u denkt? en weet? over de kwaliteit en soliditeit van de dragende mensen binnen FVD!
   Leest u aub maar even terug op het artikel:
   “De olifantspoten van Thierry Baudet”
   b.v.d.

  5. Ach, als gewone burger heb je niets te zeggen in het “Gross Europäisches Reich” van Brussel met Timmermans als Kommissar.
   Er wordt voor je beslist en het maakt niet uit of je het daar mee eens bent. Verkiezingen helpen niet want een afwijkende, ongewenste keuze wordt in een mum weg gechanteerd door de as Parijs-Berlijn. Dat had Boris Johnson dus prima gezien.
   Voor ons rest dus: houd je gedeisd, zorg voor een plausibele smoes om met anderen om te gaan, maar doe stiekem wat je wil doen volgens je eigen opvattingen.

   Het is dus verstandig om nergens meer je mening over te geven! Precies zoals men dat in een dictatuur ook moet: niet opvallen en zorgen dat de Overheid niet weet wat je denkt of doet.

  Comments are closed.