Macron onder vuur wegens pensioenplannen

  4
  361

  Leestijd: 3 minuten.

  Wie denkt dat de polder een pensioenprobleem heeft moet maar eens naar Frankrijk kijken.Terwijl het Malieveld leeg blijft, gaan honderdduizenden Fransen de straat op. Om volgens de landseigen traditie te protesteren tegen de pensioenhervorming van president Emmanuel Macron: met de grootschalige ontwrichting van het openbare leven.

  De pensioenhervorming is één van de hoofdpunten van Macrons programma om zijn land meer toekomstbestendig te maken. Net als in de polder dwingen vergrijzing en de steeds hogere leeftijdverwachting tot aanpassing. Anders wordt het onbetaalbaar en kunnen toekomstige generaties fluiten naar een fatsoenlijk pensioen. Alleen, hier zoeken we de oplossing via technocratische gesteggel over rekenrentes en beleggingsrendementen. En daar gaat dan gauw de beuk erin.

  Over de dringende noodzaak van hervorming zijn Franse pensioenexperts het vrijwel zonder uitzondering eens. Een te lage pensioenleeftijd, 62, te veel fondsen, te veel verschillende regelingen, maken stroomlijning en uniformering noodzakelijk. Wie bij het spoor werkt kan soms 10 jaar eerder met volledig pensioen dan een werknemer in het bedrijfsleven. Over een rechtvaardige verdeling en solidariteit gaat het allang niet meer. Maar het zijn wel ‘verworven rechten’, –  elke bedrijfstak heeft er wel een paar -,  en daarvoor haal je het spandoek weer uit de berging.

  De hervorming staat sinds jaar en dag dik onderstreept op de politieke agenda. Maar zodra een regering de eerste daadwerkelijke aanstalten maakt, breekt meteen de pleuris uit. Elke hervormingsgezinde politicus herinnert zich de chaos van 1995 en anders wordt het hem wel ingepeperd. Ook toen was de pensioenhervorming de hoofdmoot van een hervormingspakket. En ook toen werd een fiasco. Na één van de grootste stakingen in de recente geschiedenis ging de toenmalige conservatieve regering door de knieën. Sindsdien is hervorming van wat dan ook, van de 36-urige werkweek tot het pensioen, iets waar een politiek leider het vaak over heeft en zo weinig mogelijk aan doet.

  Macron dacht na zijn overwinning twee jaar geleden het mandaat te hebben gekregen om nu eens echt door te pakken. De tegenstanders, en dan met name de fossielen op links, waren bij de verkiezingen weggevaagd. Rechts, dat sinds 1995 ook meteen de witte vlag hijst als het volk de straat op gaat, was eveneens uitgeteld. Alleen de rechtse populisten van Marie Le Pen hadden zich weten te handhaven. Altijd paraat om onrust te stoken, maar desondanks, nu zou en moest het gebeuren.

  De eindbestemming van Franse hervormers is vrijwel altijd de koude kermis. Macron kreeg daar het afgelopen jaar al een voorproefje van. De opstand van de gele hesjes begon als een protest tegen de verhoging van de benzine- en dieselaccijns en liep uit op een volksoproer tegen Macron. De president slaagde er net in het protest af te kopen ten koste van belastingverlagingen, toeslagen en andere subsidies. Maar hij moest wel vaststellen dat zijn speelruimte beperkt is. Dat kon hij grotendeels op zijn eigen conto schrijven. Bij dergelijk omstreden maatregelen is het organiseren van draagvlak absoluut onontbeerlijk en dat had hij nagelaten.

  Dat wordt hem en zijn regering ook nu weer verweten. Je kunt moeilijk beweren dat de hervormingen de Fransen rauw op het dak vallen, ze stonden in zijn verkiezingsprogramma, maar je moet de mensen er wel op voorbereiden. Niet dat dit succes had verzekerd, daarvoor is de weerstand waarschijnlijk te groot, maar van niets of te weinig doen gaat altijd het verkeerde signaal uit.

  Voor links komt de staking als geroepen. De gele hesjes hadden hen ook verrast maar dit is nu hun kans. Het hesjesoproer verzandde uiteindelijk door zijn spontane karakter en het gebrek aan organisatie. Maar de woede en onvrede smeulden verder en links hoefde het nu onder leiding van de communistisch vakbond CGT alleen maar aan te blazen.

  De regering heeft nu laten weten ‘de woede van de Fransen te begrijpen’ en zich bereid verklaard tot overleg. Meestal betekent dit dat de concessies volgen. Volgende week zal premier Edouard Philippe de concrete voorstellen en maatregelen bekendmaken. Tot die duidelijk zijn zullen de stakingen waarschijnlijk voortduren. En als het overleg geen compromis oplevert zit er voor de regering maar één ding op: hopen dat de bevolking genoeg krijgt van de ontwrichting en de onvermijdelijke rellen.

  4 REACTIES

  1. Ik blijf het moeilijk en niet ‘te verkroppen’ vinden dat we hier nu tot 67 jaar en straks tot 70 jaar moeten doorwerken in een EU die Macron wel tot een transferunie wil maken en vele Nederlandse partijen ook…
   Terwijl diezelfde Macron slechts voorstelt om van 62 jaar naar 64 jaar te gaan in pensioenleeftijd. Da’s al te veel voor de Franse bevolking. Best, maar kom dan bij mij niet aan met Franse of Nederlandse (Pro-EU partijen) wensen om op te gaan in een belasting transferunie want: waarom hebben wij niet dezelfde rechten???
   Het is het een of het ander… Niet: wij doorwerken en geld overmaken naar de Fransen omdat die de pensioenkosten meer kunnen betalen. Of naar de Italianen, die de pensioenleeftijd zelfs naar beneden bijstelden naar 63 jaar. In de euro-zone moeten economieën convergeren. Wel: hoe zit dat met de pensioenleeftijd?
   Ik weiger pertinent elke vorm van verdergaande federalisatie die Macron voorstelt. Ik ga als Nederlander toch niet langer doorwerken om Frans/Italiaans vroegpensioen op te brengen? ☠️ Dus pro-politieke EU partijen van Nederland: omlaag onze pensioenleeftijd!
   https://www.trouw.nl/buitenland/werken-tot-je-64ste-dat-gaat-er-in-frankrijk-niet-in~b2584c4b/

  2. Beste Fons, Peter,
   Naast bovenstaand artikel zie ik de peilingen
   van Maurice staan. Er wordt in ons land zeer
   sterk getwijfeld of ons vele-partijenstelsel nog
   wel toekomst heeft. Wel begrijpelijk na de lange
   coalitie-onderhandelingen bij de totstandkoming
   van dit kabinet. Maar wat gaat er gebeuren als
   zelfs een regering van VVD, PvdA, PVV en FVD
   tesamen slechts 76 zetels in de kamer halen?
   En dat lijkt mij een onmogelijke combinatie! En
   dan moet er dus een coalitie van vijf of zelfs meer
   partijen komen. En dat is toch echt onmogelijk,
   denk ik. Is een zakenkabinet dan het alternatief??
   Zouden jullie daar eens een artikel over kunnen
   schrijven. Misschien is het heel goed om hiervoor
   maatschappelijke aandacht te vragen voordat het
   in 2021 weer een politiek rampenjaar wordt??
   Alvast dank,
   Bert.

  3. Oh, wat heerlijk,
   Opnieuw een Franse Revoltutie, hoera!! Enige eeuwen geleden
   tegen de elitaire onderdrukkers van het volk: de Lodewijkie’s.
   Nu opnieuw tegen de onderdrukkende elite, de Macronne-kies.
   Maar waar zit nu eigenlijk het verschil tussen Lodewijk XVIII,
   geloof ik en Macron. Ja, ja, de Fransman mag nu naar de stem-
   bus; en dat kon bij Lodewijk dus niet. Maar is de Fransman, dus
   Jean met de “pet”, hiermee nu verder gekomen. Ik denk van niet,
   dus nu gaat de Revolutie opnieuw beginnen. Want…… ook Macron
   heeft ontdekt dat je het beste de zwakkere kunt treffen. Dus in dit
   geval de gepensioneerden. Oeps, het lijkt Nederland wel, ziet u??
   Wat leven wij onderhand toch eigenlijk in een walgelijke wereld, dus
   waar onbenullen, boosaardigen, politici, bankdirecteuren, managers
   alles naar “de klote helpen”. Gelukkig zal ik over ruim twintig jaar
   niet meer op deze aarde zijn. Ik dank God ervoor dat ik het tweede
   deel van deze eeuw niet meer zal meemaken. Ik wens onze kinderen
   heel veel sterkte voor de toekomst; dat zij de goede keuzes maken.
   Fijne avond, Bert.

  4. Ik dacht dat het Balkenende was, die heeft met de Fransen een overeenkomst getekend dat als de pensioenen in Frankrijk in gevaar komen, Nederland bijspringt! Daar tegen over stond dat als Nederland in de problemen zou komen met energie Frankrijk zou helpen.
   Daar komt nog bij dat er twee premiers van Nederland in de afgelopen jaren een greep uit de pensioenpot gedaan hebben, een van 50 miljard en een van 40 miljard.
   Hoe het komt dat de Nederlanders moeten werken tot zij er het liefst bij neervallen en de rest van Europa zo vroeg met pensioen kunnen??? U mag het zeggen, maar ik denk dat dat OOK goed scheef zit!!! Wij hebben jammer genoeg geen Franse mentaliteit, anders hadden we dit zeker niet laten gebeuren….

  Comments are closed.