Madurodam

  5
  306

  Leestijd: 0 minuten.

  Nicolas Maduro is ongetwijfeld de slechtste regeringsleider van deze tijd. Hij is president van Venezuela en druk bezig het land in een ruïne te veranderen. Onder zijn voorganger Hugo Chavez waren er nog wel linkse types die Venezuela een bron van inspiratie vonden, maar die hoor je niet meer. Wie Maduro zegt, zegt failed state.

  Wat heeft dat met ons te maken, vraagt u? Wel, we hebben hier ook iets met Maduro in de naam. Precies, Madurodam, de toeristenattractie in Den Haag. Misschien moeten we die naam veranderen. Om te voorkomen dat die buitenlandse toeristen afschrikt. Want het zou toch jammer zijn dat zij daardoor het schaalmodel van dit ontzettend gave land zouden overslaan. Nog afgezien van de misgelopen inkomsten, natuurlijk.

  Een nieuwe naam dus. Maar welke? Suggesties zijn van harte welkom. En nee, Krikkedam lijkt me nu toch niet zo ‘n goed idee.

   

  5 REACTIES

   • Ik neem aan, dat Binjamin en de schrijver weten dat de naam Maduro komt van een Antilliaans-Joodse verzetsheld uit WOII, student uit Curaçau, die door de Duitsers in Dachau is vermoord. Zijn ouders hebben het beginkapitaal voor een miniatuurstad geschonken, ter nagedachtenis aan hun zoon. Alleen al de gedachte dat dit iets met de fascistische Venezolaanse Maduro te maken heeft, kan een belediging zijn voor de Joodse familie. Ook Fabeltjesland en Juffrouw Ooievaar zijn niet op te vatten als eerbewijs, zeker niet van iemand met een Joodse achtergrond.

    • @11 jan 21:21
     Ik denk dat u de foute gedachtegang volgt. Juist om de naam van een verzetsheld niet te besmeuren met die van een Venezolaanse dictator, is het beter om die naam te vervangen. Wij weten wel wie Maduro was, maar toeristen niet. Maar Bruinsma heeft ook gelijk dat we niet als een windvaan mee moeten draaien met elke hype. ” Fabeltjesland” is een doordenker, die de toerist weinig zal zeggen.

     • Ik kan me wel wat voorstellen bij uw suggestie als daar een unieke politieke actie van wordt gemaakt. Dus i.o.m. de familie met uw toelichting een andere, minstens zo mooie, plek zoeken om George Maduro te herdenken. M.a.w. maak er dan een passende actie van, waarmee Maduro wordt geëerd èn Nicolàs Maduro een draai om de oren krijgt. Gemakkelijker trouwens is het om gewoon de voornaam toe te voegen aan de huidige naam van het minipark.

      Verder weet ik heel zeker, dat een grote meerderheid onder de Nederlanders geen idee heeft wie “onze” Maduro was, terwijl Hannie Schaft, Anne Frank, Van Randwijk, e.a. bij iedereen bekend zijn. Zijn standbeeld staat er nog maar 1 of 2 jaar. De tweejaarlijkse Madurolezingen werden een paar jaar geleden gestart, maar het is voorlopig bij die ene keer gebleven. Ik heb nu een heel bescheiden bijdrage kunnen leveren aan zijn nagedachtenis. De foute Maduro zal binnenkort vergeten zijn, dus iets veranderen is eigenlijk helemaal niet nodig.

  1. Roep dit nu niet te hard!
   Er is geheid ergens in Holland een groepje te vinden die op het idee gebracht word en een naamsverandering gaan eisen 🙂
   Rare jongens die Hollanders:) (jongens) is dit nog toegestaan?

  Comments are closed.