Mantelzorgboete van de baan

  0
  234

  Leestijd: 0 minuten.

  Het demissionaire kabinet heeft, nu het onverwacht goed gaat met de economie, een fel omstreden bezuiniging ingetrokken. De zogeheten mantelzorgboete is van de baan, althans voor mensen in de AOW. Voor mensen in de bijstand bestaat die nog wel.

  Bij het aantreden van het kabinet werd de zogeheten participatiewet aangekondigd. Die leidde tot veel onrust, omdat mensen als gevolg van bezuinigingen minder zorg van de overheid zouden krijgen en er meer werd overgelaten aan familie of bereidwillige buren. Die onrust leidde tot protesten toen het kabinet ook nog eens de “kostendelersnorm” invoerde in de AOW.

  Ouderen, die bij hun kinderen wonen vanwege de zorg die ze van hen krijgen, zouden zo’n 300 euro gekort worden, vergelijkbaar met twee bejaarden die gaan samenwonen. Dit dreigde een rem te zetten op de mantelzorg. De protesten leidden ertoe dat de maatregel niet werd ingevoerd, maar uitgesteld. Nu komt van dat uitstel afstel, tot vreugde van PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma.

  De hogere AOW-uitkering blijft dus gewoon van kracht voor alleenstaande AOW’ers die met een kind in één huis wonen, of gaan wonen.