Mark Rutte doet het weer

  1
  135

  Leestijd: 1 minuten.

  In de verkiezingscampagne van 2012 beloofde VVD-lijsttrekker Mark Rutte 1000 euro lastenverlichting voor alle werkenden. Al die werkenden blij natuurlijk, want wie wil er niet 1000 euro minder belasting betalen. Veel mensen stemden dan ook op de VVD, zodat die de grootste partij werd. Ze ging weer regeren en Rutte bleef premier.

  Dat zijn tweede kabinet de lasten heeft verlaagd, valt niet te ontkennen. Maar het gebeurde pas nadat het ze eerst drastisch had verhoogd. Of het netto resultaat neerkomt op een plusje van 1000 euro voor iedereen die werkt is zeer de vraag. Rutte zelf gelooft dat in ieder geval niet, want hij heeft onlangs zijn excuses aangeboden voor deze belofte. Hij zei trouwens ook sorry voor een heleboel andere dingen die hij ons vier jaar geleden voorspiegelde, maar dit terzijde.

  En dan is nu het nieuwe verkiezingsprogramma van de VVD verschenen. En raad eens? Opnieuw wordt ons een hele smak lastenverlichting toegezegd. Maar liefst 10 miljard euro. Deze keer niet alleen voor de werkenden, maar voor alle burgers en bedrijven. Aldus Mark Rutte.

  De VVD heeft het de afgelopen jaren electoraal moeilijk gehad. In de peilingen zakte ze bedenkelijk. Maar de laatste weken gaat het virtueel weer een stukje beter. Het zou mij niet verbazen als ze straks toch weer de grootste partij wordt, zeker nu ze die 10 miljard euro in het vooruitzicht heeft gesteld. En dan wordt Rutte ongetwijfeld weer premier.

  Zal het nieuwe kabinet, Rutte III dus, dit keer zijn toezegging wel nakomen? Gaat het echt de lasten met 10 miljard euro verlagen?

  We weten het niet en we zullen het afwachten. Maar één ding staat vast. Rutte is dan misschien niet zo goed in het nakomen van zijn beloftes, maar excuses aanbieden gaat hem uitstekend af.

  fons1

  Fons Kockelmans werkte jarenlang in Den Haag als parlementair verslaggever. Hij schreef onder meer het boek De Haagse Werkelijkheid. Vorig jaar verscheen zijn nieuwste boek ‘Van verzuiling tot versplintering. De Nederlandse politiek sinds de Nacht van Schmelzer’.

  Bekijk meer opinie op Achterkamertjes.nl

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook

   

  1 REACTIE

  1. Mwah, ik weet niet of Rutte de premier wordt, zelfs niet als hij de grootste wordt. CDA, D66, SP en PvdA hebben ook samen een meerderheid in de Eerste Kamer en met ChristenUnie of GroenLinks zou dat ook in de Tweede Kamer wel eens kunnen…

  Comments are closed.