Masker

  0
  87

  Leestijd: 2 minuten.

  IJs vond dat Samsom de enige was met een beetje humor in de campagne. Die prees Rutte desgevraagd voor zijn blijmoedige tegemoet treden van de problemen in Nederland. En dat was maar goed ook, want hij maakt er een hoop, zei hij recht in het gezicht van de premier. Rutte reageerde voorspelbaar: blijmoedig. Want Rutte lacht om alles. Als ie zijn auto langs een lantarenpaal schuurt, als de dierenarts vertelt dat de labrador een spuitje moet, en als ie te laat ziet dat het wc-papier op is. Ik had dat laatst, dat het wc papier op was. Op zo’n moment herinner ik de wereld er graag even aan dat ik niet in God geloof. Onze premier doet dat niet, echt niet. Die lacht daar om.

  Rutte bewijst dat je veel en hard kan lachen zonder dat er ook maar een sprankje humor te bespeuren valt. Het zal wel aan mij liggen. Nee, het ligt zeker aan mij, want er zijn twee miljoen mensen die zich daar blijkbaar helemaal niet aan storen. Want die stemden op ‘m. 2,129 miljoen mensen om precies te zijn. Ongelooflijk. Maar ondanks dat die lach van Chinees plastic is, geeft het de premier denkelijk net dat beetje menselijkheid dat het stemvee prettig vindt. Ik kan het anders niet verklaren.

  Wat echt medemenselijk was geweest, was een echt feest na de verkiezingen. Rutte stond daar broodnuchter de lallende VVD-massa toe te spreken. Kort, gelukkig, maar broodnuchter. De grootste winst ooit voor de VVD, en de partijleider was om drie uur ’s nachts nog zo nuchter als een kleuter. En nu mag iedereen vinden dat IJs een onvolwassen neo-student is, maar als ik zo’n monsterzege had geboekt dan ging de tap vol open. En die bleef open totdat iedereen knetterbezopen bellen stond te blazen, en ik mijn chauffeur van de kroonluchter moest praten omdat die ineens een angstaanval kreeg. En dat ie dat dan wel vaker had na een borrel, waardoor ie ook nooit werd aangehouden, omdat ie heel voorzichtig ging rijden, en dat je precies wist wat je moest zeggen, iets over lachende kabouters, en dat ie dan naar beneden klom, je lammig omhelst en nog een bier gaat halen. Dat is een feestje.

   

  Het gaat om de buitenkant, inhoud is irrelevant. En die buitenkant is nog nep ook

   

  Maar het werd een feestje met een geheel onthoudende gastheer. En dat is geen feestje, althans, niet waar ik vandaan kom. Nee, ho, wacht, ik weet wat u denkt. U denkt, die IJs zit te beweren dat ie een dronken premier wil. Nee, ik wil geen dronken premier. Ik wil gewoon een premier die het niet nodig vindt om altijd maar te lachen. En die daarmee misschien wel meer dan ie zelf doorheeft de tijdgeest vangt. Het gaat om de buitenkant, inhoud is irrelevant. En die buitenkant is nog nep ook. Het verkiezingsdebat als kijkcijferkanon. Wie het leukst lacht, wint. Lachen man.

  Droom

  Sapje

  Ben

  Gassen

  Alle columns

  Volg Frontbencher.nl op Twitter

  Volg Frontbencher.nl op Facebook