Master of suspense

  1
  400

  Leestijd: 2 minuten.

  Is 29 maart nog 29 maart? Het lijkt er op dat de ‘clue’ van de Brexit pas op het laatste moment wordt onthuld, Alfred Hitchcock waardig. Als de Britse premier May er niet in slaagt haar Brexit-deal door het parlement te krijgen, zal ze om uitstel vragen zo menen Britse kranten zeker te weten. Natuurlijk op basis van ingestoken informatie, maar toch.

  Maar wat helpt een paar maanden? Bij uitstel zou de EU het liefst uitstel tot 2021 zien. Dat zou voldoende tijd laten om echte afspraken te maken over de toekomstige handelsrelaties en daardoor alle discussie over de ‘backstop’, het handhaven van de Europese grens tussen Ierland en Noord-Ierland, overbodig maken. Vooral deze ‘backstop’ is een reden waarom het Lagerhuis steigert.

  May wil het parlement op 12 maart laten stemmen over haar deal, maar het is uitermate onzeker of ze het haalt. Wat is dan mooier dan schermen met uitstel om de spijtoptanten over de streep te trekken. Of je stemt nu vóór de Brexit, of er ontstaat een vacuüm van uitstel waarbij het uiterst onzeker is of de Brexit er ooit nog wel komt.

  De Brexit was het belangrijkste item in de marge van een EU-top en de Arabische Liga in het Egyptische Sharm-el-Sheikh. May had daar een aparte ontmoeting met EU-president Donald Tusk, commissie-voorzitter Juncker, bondskanselier Merkel en onze premier Rutte.

  Duidelijk is dat alle Britten nu ‘cold feet’ hebben gekregen over een harde Brexit, een scheiding zonder akkoord oftewel totale chaos. Zelfs al keurt het Britse parlement op 12 maart de deal van May alsnog goed, dan moeten ook alle nieuwe wetten, die de inhoud van dat akkoord vertalen in nieuwe Britse wetten ook nog worden goedgekeurd en dat kan weken duren.

  Theresa May moet de EU wel zelf om uitstel vragen en dat zal de EU zeker bewilligen. Maar op dit moment kan ze dat nog niet doen, het zou de harde Brexiteers in haar partij schofferen en dus de kans op een positieve stemming over haar deal met Brussel verkleinen. Een verzoek om uitstel zal er dus pas komen na de stemming, als May met de rug tegen de muur staat en een harde Brexit dreigt. Op 21 en 22 maart komen de Europese leiders weer bijeen voor hun lentetop in Brussel, het lijkt er op dat dit de ‘stalemate’ wordt waarbij iemand met de ogen moet gaan knipperen.

  Maar uitstel heeft ook zo zijn kleine consequenties, al zullen die nooit in de weg staan van de grote beslissing over uitstel. Eind mei worden er Europese verkiezingen gehouden, bij uitstel dus ook in het VK. Britse Europarlementariërs die voor een beperkte tijd worden gekozen. Er was al afgesproken dan 27 van de Britse zetels in het EP zouden worden herverdeeld, als dat niet doorgaat, moeten de verkozenen in de overige landen in de wachtkamer totdat de Britten het pluche verlaten.

  Maar dat is allemaal klein bier. De EU zal best bereid zijn tot uitstel, want van uitstel komt immers afstel. Maar zo gemakkelijk zal dat ook niet gaan. Als de Britten eenmaal uitstel aanvragen, zijn ze echt de onderliggende partij. En dan kan de EU eisen gaan stellen over een andere Brexit, bijvoorbeeld waarbij de douane-unie tussen beide gewoon in stand blijft. Of zelfs een nieuw referendum of nieuwe verkiezingen. Dat zou May alleen kunnen doen in samenwerking met Labour. Maar tot op heden wilde ze dat niet en Labour-leider Corbyn ligt zelf zwaar onder vuur.

  Een traditionele Hitchcock-film is aanmerkelijk minder gecompliceerd, maar de ‘suspense’ duurt inderdaad tot het gaatje en in het geval van de Brexit wordt deze mooie Britse traditie in ere gehouden.

  1 REACTIE

  1. Misschien een idee dat heel politiek Brussel en Londen naar Urk gaan en onder leiding van van Carola Schouten een gebedsdienst houden met veel zang. Het zingen en bidden voor de pulsvissers was geen succes, maar wellicht dat bij dit item de Heere wakker wordt en ingrijpt.

  Comments are closed.