Meer, meer publiciteit

  14
  2100

  Leestijd: 2 minuten.

  Bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 riep PVV-leider Geert Wilders op tot ‘minder, minder’ Marokkanen en nog steeds is het rumoer hierover niet verstomd. Want kort daarop besloot het Openbaar Ministerie Wilders te vervolgen. Dat leidde niet alleen tot veel media-aandacht, maar ook tot een veroordeling van de politicus. Eind 2016 bepaalde de rechter dat Wilders zich schuldig had gemaakt aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie. Hoewel het OM een geldboete had geëist, kreeg Wilders overigens geen straf opgelegd.

  Hierna had de PVV-leider de boel de boel kunnen laten, maar zo dom was hij natuurlijk niet. De ‘zaak-Wilders’ bood hem een uitgelezen kans om in het middelpunt van de belangstelling te blijven staan, en die liet hij zich niet ontnemen. Hij ging in hoger beroep. Ook het OM deed dat toen maar. Dat hoger beroep dient eind deze maand.

  Op zichzelf zou de rechtszaak al tot heel veel commotie hebben geleid. Maar inmiddels is er iets bijgekomen. Uit een brief aan de Tweede Kamer van justitieminister Ferd Grapperhaus blijkt dat diens voor- voorganger Ivo Opstelten contact met het OM heeft gehad over de affaire-Wilders. Volgens Grapperhaus drong Opstelten daarbij niet aan op vervolging. Maar volgens een door De Telegraaf geciteerde oud-ambtenaar deed hij dat wel degelijk. Wilders zou het kabinet ‘te veel voor de voeten hebben gelopen’, vond Opstelten. Althans, dat is de lezing van de anonieme voormalige ambtenaar.

  Dit bericht komt voor Wilders natuurlijk als een geschenk uit de hemel. Hij heeft al laten weten een parlementaire enquête te willen over politieke beïnvloeding van zijn proces. Als die enquête er zou komen, zou dat geweldig voor hem zijn. Hij zou dan voor maanden en maanden van grote krantenkoppen verzekerd zijn, juist op een moment dat hij daar dringend om verlegen zit.

  Want in tegenstelling tot een paar jaar terug gaat het helemaal niet meer zo goed met de PVV. De partij kreeg dit jaar bij twee verkiezingen op rij flinke klappen. In de opiniepeilingen is ze bedenkelijk diep weggezakt. Dat komt niet doordat haar ideeën (Nederland uit de EU, grenzen dicht) niet meer in trek zouden zijn. Nee, Wilders dreigt uit beeld te raken doordat een ietwat gematigder, en daardoor salonfähiger concurrent is opgestaan: Thierry Baudet met zijn FvD.

  Er is zelfs sprake van een opstand tegen Wilders vanuit zijn eigen PVV. Nou ja, niet door de leden, want die zijn er niet, maar wel door boze aanhangers. Die willen een concurrerende partij oprichten, waarvan je – in tegenstelling tot de PVV – wel gewoon lid kunt worden.

  Een parlementaire enquête als bliksemafleider zou Wilders dus zeer welkom zijn. Of die enquête ooit plaatsvindt blijft nog even afwachten, maar voorlopig kan de PVV-leider weer vooruit op Twitter en andere media. En dat doet hij met de van hem bekende energie en bombarie.

  Nog even voor de duidelijkheid: als het echt waar is dat Opstelten het OM destijds heeft gevraagd Wilders te vervolgen, is dat vanzelfsprekend heel verkeerd. De ex-minister hoort dan een flinke tik op de vingers te krijgen. Nederland is een rechtsstaat waarin wetgever, uitvoerende macht en rechterlijke macht gescheiden opereren. Dat moet, alle gejammer over ‘neprechtbank’ en ‘D66-rechters’ ten spijt, vooral zo blijven.

  14 REACTIES

  1. Vervolg Ronaldo Haasnoot 10 juni 15.08
   De vraag die gesteld kan worden: hoe betrouwbaar zijn de woorden van CDA minister Grapperhaus in de Tweede Kamer als hij beweerd dat er geen politieke bemoeienis is in het proces Wilders?
   Deze minister beweerde in de Tweede Kamer eerder stellig dat hij m.b.t. tot de WODC-affaire ‘expliciet geen onderzoek zou doen naar de nieuwsbronnen van Nieuwsuur want dat ligt niet in zijn cultuur’. Ondertussen stelt hij een strafrechtelijk onderzoek in. (link 1) Niet het ministerie waar hij de leiding heeft ondergaat een noodzakelijke cultuuromslag – want zij liegt wat het proces Wilders betreft keihard tegen rechters en Tweede Kamer (link 2) – maar de minister zelf raakt volgens mij besmet: de belangen van zijn ambtenarij krijgen (wederom) de hoogste prioriteit. Nu houdt deze minister evenwel de vergaderstukken geheim die zouden kunnen bewijzen dat er geen politieke beinvloeding in Wilders proces is…
   En de rechter moet hem maar op zijn woord geloven?
   https://www.nu.nl/politiek/5935728/strafrechtelijk-onderzoek-naar-bronnen-van-nieuwsuur-in-wodc-affaire.html
   https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/4739121/wilders-pvv-opstelten-marokkanen

  2. @Eric Holleman. Waar heeft u het over?
   @Bruinsma. Inderdaad, u slaat de spijker op z’n kop.
   @Sabreur. Partijkartel?

   • @Vincent

    “@Harm. Aan uw schrijffouten te zien concludeer ik dat u wel een PVV fan bent”

    Ik heb het er over dat uw opmerking over Harm beledigend en onterecht was. Uw eigen zin verdient ook niet de schoonheidsprijs.

   • vincent:
    Altijd al gedacht dat termen en gedachten als Über en untermensch in het (sociale ) en niet overal democratische Europa de kop op zou steken!
    Maar dat ik dit in NL moet lezen??
    Alhoewel mij dit ook niet verbaast als ik naar bv het bestuur van Adam en van uit den haag zie de laatste tijd?
    Klimaat, cultuur, taal drugs en algemene veiligheid alles moet wijken en buigen.
    Want een kleine groep Gutmenschen hebben het voor het zeggen gekregen ! en heel het NL bestuur en rechtelijke macht en oja een groot deel van de bevolking en pers huppelt er weer trouw en halleluja zingend achteraan.
    De toekomst zal ons vertellen wat uw mening heeft gebracht!
    Getekend een te minachten en te vergeten blanke autochtone nu noch NL staatsburger.

  3. Of je nu links of rechts georienteerd bent, feit blijft dat het politiek niet correct was m.b.t Opstelten. Geert Wilders heeft nu een sterke wapen om zichzelf te verdediging.

  4. Nederland is een rechtsstaat waarin wetgever, uitvoerende macht en rechterlijke macht gescheiden opereren. Dat moet, alle gejammer over ‘neprechtbank’ en ‘D66-rechters’ ten spijt, vooral zo blijven. Kijkt de VVD daar niet wat anders tegen aan? Hoe zat het ook weer met Folkert? Wat zei toen onze dappere Mark. Hij de premier van Nederland eiste levenslang in verkiezingstijd, voor Folkert van der G. Nu kan het natuurlijk dat achter de schermen Mark krom lag van het lachen hoe je het volk kunt misleiden. En terwijl hij lachte zei: Natuurlijk kent Nederland de scheiding der machten, maar hoeveel Nederlanders weten dat en kun je werkelijk alles wijs maken, zelfs dat de VVD de meest integere partij van Nederland is en zie, ze staan weer bovenaan. En het is trouwens fantastisch dat de media GroteSterkeLeider in het zonnetje zetten. Als een en ander klopt is dat meer dan schandalig. Verbazen doet het me niet, zelfs wetenschappelijke onderzoeken worden onder dwang in de gewenste richting bijgesteld. Leve onze democratische rechtsstaat.

   • @Vincent: Aan uw inhoudsloze reactie en aanval op de vorm, zonder beargumentatie op de inhoud, vermoed ik dat u een fan bent van het partijkartel. Dus?
    Mag ik u dan ook vragen om inhoudelijk te reageren op de rake reactie van Ronaldo Haasnoot?

   • @Vincent
    Wat een arrogante opmerking. Als u “PVV fan” had vervangen door “allochtoon”, dan hing u aan de hoogste boom voor discriminatie, maar politiek correcte Nederlanders kunnen zich kennelijk meer permitteren.

    Als uw kritiek het meervoud van artikel betreft, verwijs ik u naar Google, waar zowel artikels als artikelen correcte meervoudsvormen zijn. Artikels lijkt me een Vlaamse variant. Zoals Herman Finkers zegt: in het oosten van het land zegt men normaal kinder, zoals in Duitsland, alleen het ABN van Haarlem heeft de dwaze meervoudsvorm kinderen bedacht.

   • Vincent:
    Ik heb moeite met de Nl taal en ben geen Einstein met de computer:)
    En ja ik heb op PVV gestemd.
    Maakt mij dit tot 2e rangs burger die niet zelfstandig denken kan?

   • Wat een beledigende suggestie! Alsof iedereen die PVV ( of FvD) stemt, dom is.
    Ja, zo doet superieur links (GL en D66) dat altijd; wie het niet me ze eens is, is dom.
    Maar gelukkig hoef ik me door jouw reactie nu niet meer te schamen om jou en je soortgenoten goedgelovig, dictatoriaal en arrogant te noemen.

  5. Ergo, de rechtstaat wordt met voeten overtreden als dit werkelijk in eerste aanzet een politiek proces zou zijn. Fons heeft het dan slechts over een tik op de vingers uitdelen… Ik denk dat Timmermans als EU-commissaris Nederland in het rijtje van Polen en Hongarije kan zetten.
   De VVD ministers en vooral dit kernministerie m.b.t. onze rechtstaat maken er niet alleen een potje van, de regelmaat doet ondertussen een dictatoriale staat binnen de staat vermoeden. Wetten worden (straffeloos) gewoon niet uitgevoerd en misleiding of puur liegen is troef. Kijk naar de IND die criminele asielzoekers niet uitzet, hoewel wettelijk verplicht. Een ING die miljarden crimineel geld witwast en niemand wordt vervolgd, een WODC dat onafhankelijk moet zijn, maar doet wat de minister verlangt.
   Resultaat: de Tweede Kamer wordt bedrogen, belogen, verkeerd voorgelicht en… een partijvoorzitter gerechtelijk vervolgd nu omdat de VVD zijn politiek niet zint? Hier wordt de democratische waardegemeenschap die de EU is door Nederland met voeten overschreden.
   Overigens zit er nu een CDA minister. Maar dat maakt blijkbaar niet veel uit. Want zijn ministerie gaat gewoon op de oude voet door. M.i. is de democratische rechtstaat in gevaar.

  6. Fons Kockelmans Uit uw artikels blijkt regelmatig dat u nu niet direct een PVV fan bent . En dat doet afbreuk aan uw artikel.

  Comments are closed.