Meer slaag kan nog volgen

  3
  454

  Leestijd: 1 minuten.

  Het was te verwachten, de Conservatieven van de Britse premier Theresa May zijn bij lokale verkiezingen in Engeland en Noord-Ierland fors afgestraft. De Tories zagen 336 zetels in rook op gaan, Labour 77.

  Beide grote partijen krijgen duidelijk de rekening gepresenteerd voor het geknoei rond de Brexit. Het aanslepen van een akkoord schept alleen maar onzekerheid en juist die onzekerheid lijkt voor de Britten nu belangrijker dan de hele Brexit. Vooral kleinere partijen met lokale belangen en onafhankelijken konden profiteren met een winst van 192 zetels.

  Toch is het vroeg om te concluderen dat de Britten niets meer voelen voor een Brexit. Veel kiezers hebben alleen maar hun ongenoegen geuit over het politieke geklungel. Juist om die reden kreeg de partij van May de hardste afstraffing. Labour, dat zwaar is verdeeld tussen ‘remain’ en ‘leave’, kreeg minder rake klappen. De Liberale Democraten, die in de EU willen blijven, deden het wel goed met een winst van 251 zetels.

  Grote onzekere factor in het verhaal is dat de Brexit Party van Nigel Farage niet op de kieslijsten stond, evenmin als de pro-Europese Change UK The Independent Group.

  Farage wil alles inzetten op de Europese verkiezingen later deze maand. De Britten moeten daar nog wel aan deelnemen omdat er nog steeds geen Brexit-akkoord ligt. Dat May dat de komende weken alsnog zou lukken is uiterst onwaarschijnlijk. Daarom zullen de Europese verkiezingen een betere graadmeter zijn wat de Britten nu echt willen. Maar of de Tories en Labour zich nog kunnen herstellen van deze klappen is zeer de vraag. Ook in de Britse politiek heeft de versplintering zijn intrede gedaan.

  3 REACTIES

  1. Het echte PAK slaag – de dreun der dreunen – moet nog komen. Niet alleen Londen maar ook de EU lijkt knock-out geslagen te worden door: Nigel Farage in eigen persoon, als we de Britse Europese verkiezingenpeilingen mogen geloven. (zie link)
   Als er nog twijfel was over de volkswil m.b.t. tot een Brexit, lijkt het mij boven twijfel verheven dat die er toch echt aan moet komen. Sommigen noemden de Britse bijdrage aan de Europese verkiezingen een vorm van een nieuw referendum: wel zie hier de peilingen…
   May kan beter haar ‘biezen’ pakken…
   https://www.ad.nl/buitenland/brexitpartij-nigel-farage-groter-dan-conservatieven-en-labour-samen~a0377d81/

  2. Ehm, dat was de uitslag na een paar uur, uiteindelijk verloren de Conservatieven (netto) ruim 1200 zetels en Labour zo’n 80. De LibDems wonnen zo’n 700 zetels, de Groenen zo’n 200 en onafhankelijke kandidaten 600. Tot slot verloor UKIP zo’n 150 zetels. Op het oog een enorme overwinning voor de eurogezinden, maar dat is ook niet gek aangezien Farages Brexit Party niet meedeed

  3. Wat een negatief stuk. Zowel de Torries als Labour hebben werkelijk alles aan gedaan om er het beste van te maken. Elkaar hevig bestrijdend, zo erg zelfs dat, wanneer ik keek, soms de ene lachstuip naar de andere kreeg. Zowel de Torries als Labour hebben echt alles uit de kast getrokken en het volk straft hen af. Onbegrijpelijk. Hoe is het mogelijk dat de kiezers integere, betrouwbare en deskundige politici afstraffen Ook zag hoe ze tegen elkaar strijdend alles wilden doem voor het welzijn van het volk. Echt helemaal te gek.

  Comments are closed.