Meerderheid kiezers: begrotingstekort mag hoger zijn dan 3 procent

  0
  28

  Leestijd: 1 minuten.

  Van de kiezers die erover een mening hebben, vindt een meerderheid van 48 procent dat het begrotingstekort volgend jaar wel iets hoger mag zijn dan Europese regels voorschrijven. 46 procent is tegen. Dat blijkt uit een rondvraag van peiler Maurice de Hond. ‘Brussel’ stelt een maximum van 3 procent, anders kan er een boete volgen.

  Lees hier wat kiezers vinden van meer door De Hond voorgelegde stellingen. Zo noemt 58 procent van de kiezers de uitspraak van SP-leider Emile Roemer, dat hij een eventuele boete van Europa niet zou betalen, onverantwoord. Maar 51 procent vindt de reacties van andere partijen op zijn uitspraak ook weer overdreven.

  De Hond peilde ook naar voorkeuren van kiezers voor bepaalde coalities na 12 september. Hij legde veel varianten voor, zoals een links kabinet van SP, PvdA, GroenLinks en D66. Daarvan zegt 24 procent dat ze zo’n coalitie graag ziet, 20 procent accepteert het en 53 procent wil het absoluut niet.  De combinatie VVD, SP, CDA wil 4 procent graag, 42 procent accepteert het en 48 procent wil het absoluut niet. Bekijk hier alle combinaties.

  Ook vroeg De Hond aan kiezers wat ze ervan vinden dat steeds meer partijen uit de Kunduz-coalitie (VVD, CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie) afstand nemen van maatregelen uit het Lente-akkoord. 85 procent zegt dat de partijen dit alleen maar doen om kiezers te winnen. Lees hier alle reacties op de stellingen.

  Lees hier een eerder achtergrond-verhaal van Frontbencher.nl waarin politicoloog Nico Baakman in juni al voorspelde dat partijen afstand zouden gaan nemen van het Lente-akkoord.

  De Hond peilde tot slot nog hoe kiezers reageren op het al dan niet invoeren of afschaffen van de boete voor langstudeerders en het sociaal leenstelsel. Van de boete vindt 35 procent dat die moet blijven en 53 procent dat die meteen moet worden afgeschaft. Bekijk hier alle meningen.

  Zondag zal duidelijk worden wat de bovenstaande ontwikkelingen betekent hebben voor de partijen in de peiling van De Hond. Bekijk hier hoe de partijen er nu voorstaan in de peilingen.

  Volg Frontbencher.nl op Twitter

  Volg Frontbencher.nl op Facebook