Meerderheid kiezers is voor Grexit

  0
  78

  Leestijd: 1 minuten.

  We zitten wederom in een stabiele electorale periode.  Dat is al een tijd zo:  1 à 3 maanden stabiel en dan een korte hevige periode met verschuivingen, aldus De Hond.

  Dit schrijft De Hond over zijn peiling:

  ‘In de bijlage is daarom een vergelijking gemaakt met de peilingen van 3 en 6 maanden geleden, waaruit dan toch wel forse bewegingen op wat langer termijn blijken.

  Sinds eind 2014 zien we dan een forse stijging van VVD en SP en een forse daling van PVV en D66.

  Vrijdag en zaterdag zijn er vragen gesteld over de situatie rondom Griekenland en Europa.

  45% van de Nederlanders is voor een Grexit en 38% is er tegen. Bij PVV-kiezers is 83% voor een Grexit en bij D66-kiezers 19%.

  59% van de Nederlanders heeft medelijden met de Grieken. D66-kiezers het meest (71%) en PVV-kiezers het minst (42%).

  67% is tegen kwijtschelding van een groot deel der schulden van Griekenland. PVV- en VVD-kiezers vinden dat het vaakst.

  40% denkt dat Nederland niets terug krijgt van het via Europa aan Griekenland geleende geld en 41% een klein deel. PVV-kiezers zijn het meest pessimistisch, kiezers van D66 het minst. Maar ook van die groep denken de meesten dat Nederland maar een klein deel terug krijgt.

  42% verwacht een negatief effect op de economie van Nederland door en Grexit. Bij de kiezers van de PVV is dat 16% en bij de kiezers van D66 55%.

  29% verwacht een forse economische crisis in Europa van een Grexit.  D66-kiezers het vaakst (40%).

  Bij de beoordeling van de hoofdrolspelers scoort Angela Merkel het hoogst, gevolgd door Jeroen Dijsselbloem. Merkel scoort het hoogst door de positieve beoordelingen van de kiezers van CDA,  VVD en D66.  Maar ook Dijsselbloem doet het relatief goed. Alleen kiezers van PVV en SP geven lagere cijfers, maar doen dat bij alle politici.

  De twee Grieken, die gemeten zijn, premier Tsipras en minister Varoufakis, scoren het laagst.

  De komende tijd zal blijken of en in welke mate de ontwikkelingen tussen Griekenland en Europa invloed gaan hebben op de electorale verhoudingen in Nederland.’

  peiling

  IMG_2708

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter