Meerderheid tegen Brexit

  0
  88

  Leestijd: 1 minuten.

  Een meerderheid van de Nederlandse stemmers is tegen een Brexit, zo blijkt uit een peiling van De Hond. Dit schrijft hij over zijn wekelijkse peiling:

  ‘Wederom zien we geen verschuivingen in de politieke voorkeur. De mate van stabiliteit van week tot week is opvallend. Minder dan 0,5% van de kiezers verandert van week tot week van partijvoorkeur (en voor een belangrijk deel compenseren die beweging ook elkaar).

  Nederland hoopt in meerderheid dat donderdag tegen Brexit wordt gestemd (55%). Alleen bij de kiezers van de PVV hoopt het overgrote deel dat er voor het uittreden wordt gestemd (77%). Bij de SP en 50PLUS zijn de verhoudingen ongeveer 50-50. Bij kiezers van alle andere partijen hoopt een grote meerderheid dat er donderdag tegen Brexit wordt gestemd. 

  Vier maanden geleden was 53% voor het houden van een referendum over Nexit en 44% tegen, nu is 47% voor en 50% tegen. Bij kiezers van alle partijen, behoudens PVV, zien we een stijging van het percentage tegenstanders van gemiddeld 7%. Dat zou kunnen samenhangen met de ervaringen rondom het referendum over het verdrag met Oekraïne.

  Als er een referendum in Nederland gehouden zou worden over Nexit dan zou 46% tegen stemmen en 44% voor.  Kiezers van PVV zijn voor 90% voor het uittreden. Bij kiezers van SP en 50PLUS zijn de opvattingen verdeeld. Bij de kiezers van de andere partijen is het overgrote deel tegen uittreden.

  29% denkt dat de gevolgen van Brexit voor Nederland economisch heel nadelig zijn. 23% denkt dat die er niet zijn.

  73% hoopt dat Hillary Clinton President van de VS wordt en 16% hoopt dat Donald Trump het zal worden. Alleen onder de PVV-kiezers is er een grote groep voor Donald Trump, maar ook bij die groep wordt Hillary Clinton het meest genoemd.

  Ook de uitslagen van vandaag laten zien hoe groot de verschillen zijn in opvattingen tussen kiezers van de PVV en die van de andere kiezers. De verschuivingen in het electoraat sinds de laatste verkiezingen hebben voor een uitvergroting van die verschillen gezorgd.’

  hond

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook