‘Meerderheid voor Nexit goed mogelijk’

  0
  104

  Leestijd: 1 minuten.

  Een nieuwe peiling van De Hond. Dit schrijft hij erover:

  ‘Ook deze week zijn er geen verschuivingen van politieke voorkeur.
  Wel een uitgebreide uitleg in het attachment over de peilingen in het Verenigd Koninkrijk en Nederland over resp. Brexit en Nexit.

  De uitslag van afgelopen donderdag in het Verenigd Koninkrijk werd sterk bepaald door de hoger dan verwachte opkomst van de lager opgeleiden, die in grote mate voor LEAVE waren. Internetpeilingen gaven daarbij een nek-aan-nek race en telefonisch onderzoek een duidelijke meerderheid voor REMAIN.

  72% van de kiezers kwamen daarvoor op, 6% meer dan bij de Parlementsverkiezingen.

  De 6 verschillende peilingen in Nederland over Nexit laten zeer sterk verschillende cijfers zien. EenVandaag geeft een meerderheid voor het houden van een referendum en een Nexit. I&O gaf in maart aan dat maar 22% voor een Nexit is. Bij Peil.nl is -evenals vorige week- een kleine meerderheid tegen het houden van een referendum, en stemt eveneens een kleine meerderheid tegen Nexit.

  Aan de basis van deze verschillen staat het grote verschil in opvattingen over dit onderwerp (en veel andere onderwerpen) tussen hoog en laag opgeleiden. Deze tabel laat het goed zien.

  Mocht in Nederland wel een referendum over Nexit gehouden worden dan valt het te verwachten dat -net zoals in Engeland- de opkomst onder lager opgeleiden relatief hoog zal zijn. En in dat geval zou een meerderheid voor Nexit goed mogelijk zijn, terwijl dat uit de peilingen van 4 van de  6 bureaus in Nederland, niet af te leiden is!

  35% van de Nederlanders is blij met de uitkomst van het Britse Referendum en 45% teleurgesteld.

  Bij kiezers van de PVV is 78% blij met Brexit en bij kiezers van PvdA, D66 en GroenLinks is 4% er blij mee.

  Ook dat laat weer zien hoe groot de verschillen in opvattingen zijn onder het electoraat. En ook hierbij speelt opleiding een belangrijke rol.

  Het feit dat er twee zulke grote blokken zijn binnen het electoraat met fors verschillende opvattingen zal in de komende jaren ons Nederlandse politieke landschap, de uitslag van verkiezingen en de regeerbaarheid van het land sterk bepalen.’

  ho

  po

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook