Meesterzet of hand overspeeld?

  0
  186

  Leestijd: 2 minuten.

  Paniek bij de “middenpartijen”: Mark Rutte lijkt – kort voor de verkiezingen – een politieke meesterzet te hebben gedaan. Door nu al een samenwerking met de PVV uit te sluiten, neemt hij bij belangrijke concurrenten mogelijk in één klap volledig de wind uit de zeilen. De cruciale vraag is alleen: gelooft de kiezer hem nog wel?

  Het is bekend; afgelopen zondag liet de VVD-voorman weten dat de kans 0 procent is dat hij na de verkiezingen in een kabinet gaat zitten met de PVV van Geert Wilders. Daarmee sloeg hij de belangrijkste troef uit handen van politieke tegenstanders zoals PvdA, D66 en CDA.

  Immers, om de gunst van de kiezer wilden die tot aan 15 maart vol op het orgel gaan met waarschuwingen aan de kiezer in de trant van: “Als je op Rutte stemt, krijgt je straks de PVV in Vak-K erbij”. Dat was dus even slikken voor de campagneteams van de middenpartijen, toen Rutte dit scenario zondag naar de prullenbak verwees.

  Ruttes strategie is de volgende: kiezers die een afkeer hebben van de PVV kunnen nu met een gerust hart stemmen op de VVD en hoeven niet naar een alternatief te zoeken, zoals PvdA, D66 of CDA. Ook Geert Wilders zal hier garen bij spinnen, want het cordon sanitair zal hem massaal proteststemmen opleveren. Hiermee stuurt Rutte de verkiezingen dus definitief naar een tweestrijd tussen beide partijen.

  Door duidelijkheid te eisen en te krijgen van Rutte, hebben PvdA, D66 en CDA dus onbewust aangestuurd op zo’n tweestrijd en zichzelf mogelijk buitenspel gezet. Dat Rutte het cordon sanitaire – vrijwel- dichtmetselt en hiermee PVV electoraal feitelijk steunt, neemt de VVD-leider op de koop toe. Dat hebben PvdA, D66 en CDA met hun gedram dan maar mooi aan zichzelf te danken, zal hij redeneren.

  Het enige dat PvdA, D66 en CDA nu rest is te verklaren dat ze Rutte niet geloven, iets dat Lodewijk Asscher, Alexander Pechtold en Sybrand Buma dan ook inmiddels hebben gedaan. Of ze Rutte werkelijk niet geloven of dat ze dit zeggen uit paniek omdat het een laatste redmiddel is, dat zullen we nooit weten. Maar blij zullen de drie partijen allerminst zijn met deze zelf gecreëerde situatie.

  Of het plannetje van Rutte echt gaat slagen, hangt af van de hoofdrolspeler in dit toneelstuk: de kiezer. Want na valse beloften over Griekenland, 1000 euro voor alle Nederlanders en niet-morrelen aan de hypotheekaftrek is het de vraag of ze hem nu wel op zijn blauwe ogen geloven. Voor al die leugentjes kwam Rutte een half jaar geleden al met een mea culpa. Of heeft hij er daarvan nog een aantal in zijn achterzak en laat hij straks iedereen in volledige vertwijfeling achter? De kiezer bepaalt of Rutte een meesterzet heeft gedaan of dat hij zijn hand heeft overspeeld.