Meesurfen op de commotie over Trumps winst

  0
  80

  Leestijd: 1 minuten.

  De overwinning van Donald Trump mag dan een zware teleurstelling zijn voor de progressieve partijen in Nederland, zij gaan niet bij de pakken neerzitten. Zowel D66 als GroenLinks grijpt de onverwachte zege van the Donald aan om leden te werven.

  D66 doet dat met een advertentie met de tekst: “Wie zwijgt stemt toe. Wie opstaat, bouwt mee. Stop het populisme. Steun het optimisme.” En dan de oproep om je aan te sluiten bij de partij van Alexander Pechtold.

  En GroenLinks twittert: “Knoop in je maag na de verkiezingsuitslag? Hak die knoop door: groenlinks.nl/doemee.” Bovendien heeft partijleider Jesse Klaver volgens RTL Nieuws een brief aan zijn leden geschreven waarin hij ze, met een verwijzing naar de verkiezingsuitslag in de VS, vraagt geld te doneren. “Onze beweging heeft jouw steun nodig. Juist nu.”

  Begrijpelijke acties, zou je denken. Veel Nederlanders maken zich grote zorgen over Trump. Wie weet is de bereidheid om politiek actief te worden daardoor wel toegenomen. Waarom zou je niet proberen het ijzer te smeden als het heet is?

  Maar SP-leider Emile Roemer ergert zich groen en geel over de wervingsdrang van zijn concurrenten op links. Met hun campagne tegen het populisme maken die zich volgens hem “schuldig aan een zelfde soort populisme. Het is meesurfen op de commotie over Trumps winst zonder zelf een analyse te maken wat er precies aan de hand is. Het is juist nu nodig een antwoord te vinden op de problemen die mensen elke dag zien en voelen,” aldus de SP-leider tegenover RTL Nieuws.

  Wat die problemen zijn en hoe het antwoord zou moeten luiden, weet Roemer blijkbaar ook niet. Hij vertelt het er in elk geval niet bij. Maar de diepere bedoeling van zijn boodschap laat zich raden. Mensen met een knoop in hun maag moeten niet lid worden van D66 of GroenLinks. Ze moeten lid worden van de SP. Zodat die partij ook een beetje kan meesurfen.

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook