Een beetje meewind uit Frankfurt voor het kabinet

  7
  390

  Leestijd: 2 minuten.

  Het ging allemaal volgens het boekje vandaag, de installatie van het nieuwe kabinet. Een vrachtwagen Gronings puin voor de ingang van Economische Zaken, afkomstig van boerderijmuren die ongewenst beroerd zijn door de dalende bodem in verband met de gaswinning. Het was te overzien.

  Vanaf nu is het speelkwartier voorbij en moet het kabinet aan de bak. De meeste problemen lijken vooralsnog te liggen bij Justitie. Immers, kersverse minister Sander Dekker heeft heel wat uit te leggen wat betreft de moord op Anne Faber door een delinquent die veel te veel vrijheden bleek te hebben.

  Scheidend minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem deed nog gauw even 460 miljoen in de pot, een meevaller uit Brussel. De economie ligt aardig op stoom, de werkloosheid daalt, de instroom van asielzoekers ook en erg veel donkere wolken dreigen er niet aan de horizon of het moet mis gaan met Noord-Korea.

  Terwijl de rituele dansen in Den Haag werden uitgevoerd ging de rest van de wereld gewoon door, in Frankfurt zelfs met belangrijke besluiten. De Europese Centrale Bank halveert vanaf volgend jaar het stimuleringsprogramma, er wordt geen 60 maar nog 30 miljard per maand in de economie gepompt, voorlopig tot september 2018. De boodschap is duidelijk, ECB-president Mario Draghi is bang om al te fors op de rem te trappen en het stimuleringsprogramma wordt niet meteen gestopt om de markt niet te verstoren.

  In de VS zijn de dagen van centrale bank-presidente Janet Yellen geteld en haar opvolger, door Trump benoemd, zal ongetwijfeld de financiële teugels gaan aantrekken. Immers, Trump staat voor de bezittende klasse en die heeft baat bij rendement op vermogen, niet op ultragoedkoop lenen. Dat betekent na de ernstigste financiële crisis ooit het verkrappen van de geldmarkt, een terugkeer naar normale verhoudingen waarbij het lenen van geld een prijs heeft.

  Draghi ziet die ontwikkeling in de VS al aankomen en anticipeert. Als de rente in de VS gaat stijgen zal Europa mee moeten, maar liefst niet te snel. Vandaar dat hij voor de middenweg kiest. Die ontwikkelingen bij elkaar betekenen dat voor de spaarrentes de vlag nog niet uit kan, die zullen nog nauwelijks stijgen.  Maar de lange rente wel, vooruitlopend op een verdere verkrapping van de geldmarkt. Dat betekent langzame stijging van de hypotheekrente, maar ook een verlichting voor de pensioenfondsen, die hun dekkingsgraad zien stijgen. Dat pakt het nieuwe kabinet gratis mee, met een verdere normalisering van het financiële systeem in het vooruitzicht wat alleen maar goed is voor het voorkomen van nieuwe zeepbellen.

  Het kersverse kabinet heeft nog helemaal niets gedaan behalve een glaasje champagne gedronken op de start, maar de wind op de eerste dag waait in de rug en niet tegen.

  7 REACTIES

  1. Vier dagen geleden in het nieuws: “Nederlands pensioenstelsel in ranglijst het een na beste van de wereld.” Dat ga je toch niet veranderen?
   Wat goed werkt, daar moet je van afblijven. De kans dat de verandering beter wordt is immers immens klein. Of moet je per se om eerste te worden het risico lopen juist de tweede plaats te verliezen. Werkelijk kabinet, deze gok met andermans centen is m.i. het meest domste politieke plan wat je kan verzinnen.
   Ga aan de slag met zaken die niet goed werken en blijf van ‘onze’ kroonjuwelen af!

   • In 2010 waarschuwde de SP dat men in de EU ‘niet kan wachten totdat ze hun klauwen in onze goedgevulde pensioenpotten kunnen steken!’
    Dat deze waarschuwing terecht was, bleek al uit het gegeven dat Goldman & Sachs en Aegon (twee dubieuze maatschappijen, denk aan het sjoemelen met de Griekenland cijfers: G&S en het Sprintplan waarbij veel argeloze Nederlanders hun spaargeld verloren) zich in Nederland ‘hard maakten om onze pensioenen te beheren’. Vanuit rechtse partijen kwam steeds meer het geluid dat het beter zou zijn om ‘mensen zelf hun pensioen te laten beheren’- lees: laten parkeren bij dit soort maatschappijen…
    Onze pensioenpotten zitten overvol. Laat u dus nooit door rechts wijsmaken dat er een probleem zou zijn want dat is er helemaal niet. Onze pensioenen kunnen zonder problemen 25 jaar worden uitgekeerd ZONDER dat er een cent binnen zou komen en natuurlijk komt er gelukkig wél veel geld binnen. Wist u dat de pensioenbeheerders zelfs tijdens de crisis winst hebben geboekt? Het lijkt alleen maar of er problemen zijn omdat ze van de regering moeten rekenen met die achterlijke rekenrentes. Alsof onze pensioenen hun geld verdienen door het geld op een spaarrekening te zetten…
    Dus, Ronaldo, helemaal met je eens. Laten ze met hun klauwen afblijven van onze pensioenen en blijf alert op boeven die ermee vandoor willen gaan!

    • Chapeau Petra, goed verwoord! Hoop dat de SP zo groot in de Eerste Kamer wordt dat ze samen met 50plus hier een stokje voor kan steken.
     Houdt ons vooral zo – inhoudelijk en prettig geschreven – op de hoogte. De strijd om de pensioenen – de ‘herziening’ van het systeem – is nog niet gestreden.

  2. Ongelooflijk toch, lieve lezer,
   Een meevaller van 460 miljoen, die we niet
   hoeven afdragen aan Brussel. En niemand
   weet, waarom niet. Meevallers uit Brussel;
   laat mij niet lachen. 460 miljoen minder be-
   talen aan Brussel. Dat noemen we tegen-
   woordig een meevaller. Snapt u de clou?
   En wanneer sturen we eindelijk Mario Draghi
   weg uit Frankfurt, voordat hij de gehele Euro-
   pese geld- en kapitaalmarkt vernietigt. Als ik
   terugdenk aan onze Duisenberg, wat een idioot
   zonder enige visie. En ook zo arrogant, bah, bah.
   Een normale rente, een normale inflatie; hij heeft
   het nooit voor elkaar gekregen. Iemand die niet
   functioneert moet oprotten. Maar ja, zo werkt dat
   niet in ons Europa, met zelfbenoemde leiders.
   Bert.

   • Beste Bert,
    Het was geld van boetes die de EC opgelegd heeft aan (internationale) bedrijven die Europese wetten overtreden. Fijn trouwens dat ze die verdelen onder de landen.
    Ik ben zelf behoorlijk sceptisch, wantrouwend zelfs, m.b.t. de huidige EU. Maar wat de Europese Commissie doet op het terrein van belastingharmonisatie en het aanpakken van multionationals die zoveel mogelijk belastingen ontduiken, kan helemaal mijn goedkeuring dragen.
    Erger, wat mijn ideeën van de EU betreft, vind ik zelfs dat in dit verband een sterkere EU nodig is. Zo sterk dat ze Nederland als belastingsparadijs kan aanpakken!
    Maar zie, het enige waarvan ik vind dat er meer EU zou moeten zijn, is dan precies net wat dit kabinet en de VVD, nu net niet van de ‘meer’ EU wil…
    Hoe frappant toch weer.
    Het idee van Macron de internetgiganten die ‘zogenaamd’ belastingsplastisch slechts vanuit Ierland of Luxemburg operen over de hele EU markt hun productverkoop uit internet te belasten vind ik heel goed.
    Wat mij betreft zou die hele digitale markt, die niets meer met landen te maken heeft, de EU mogen financieren. Laat de EC deze gemeenschappelijke belasting innen van multinationals die tenslotte alleen die gemeenschappelijke markt bedienen.
    Ook voor hen komt er tenslotte in de praktijk geen ‘land aan te pas’…
    Alleen belastingstechnisch. Liefst in de vorm van een brievenbus. Geen email dus…
    Dan ineens zijn de ‘grote’ internationale jongens ouderwets, klein en zeer plaatselijk.
    Het kabinet ook..

    • Beste Ronaldo,
     Dank voor jouw duidelijke uitleg.
     Hier leer ik weer wat van, toch?
     Vrolijke groet, Bert.

  Comments are closed.