Merci Geert for your tweet.

  8
  402

  Leestijd: 1 minuten.

  Als een politicus belangrijke verkiezingen gewonnen heeft stromen uit de hele wereld felicitaties binnen. Zo ook gisteren. Emmanuel Macron versloeg zijn rivale Marine Le Pen met ruime cijfers en van alle kanten daalden de schouderklopjes op hem neer. Brussel was blij, Berlijn was blij, Den Haag was blij, Londen was waarschijnlijk helemaal niet zo blij maar bracht toch netjes zijn gelukwensen over, zelfs Donald Trump in Washington – die toch liever een andere uitslag had gehad – liet weten uit te zien naar samenwerking met de nieuwe Franse president.

  Wie niet blij was en ook geen felicitaties naar Macron stuurde was Geert Wilders. Begrijpelijk, want voor de PVV-leider is deze sociaalliberale EU-fan de verpersoonlijking van het kwaad. Wilders feliciteerde wel Le Pen, zijn Europese partner in de strijd tegen alles wat in zijn ogen vies en voos is. Ook heel begrijpelijk natuurlijk. “Toch goed gedaan Marine Le Pen,” twitterde hij. “Miljoenen patriotten stemden voor jou. Je zult de volgende keer winnen – en ik ook.”

  Of die laatste twee voorspellingen uitkomen moeten we nog even afwachten, maar merkwaardig is de taal waarin Wilders zijn bemoedigende tweet formuleerde. In het Engels namelijk. Een taal die Marine Le Pen niet machtig is, zo bleek in 2013 bij een bezoek van haar aan Wilders in Den Haag. Ze sprak daar immers alleen haar moerstaal. Had Wilders iets willen twitteren dat zijn blonde vriendin wel zou begrijpen, dan had hij dat in het Frans moeten doen. Maar die taal beheerst Wilders weer niet, zo werd duidelijk bij haar eerdergenoemd bezoek aan hem.

  Wilders had zijn boodschap aan Le Pen dan ook net zo goed in zijn eigen taal kunnen vervatten. Maar dat deed hij niet, want Wilders is dol op Engels. Een groot deel van de tweets die hij de wijde wereld instuurt is in deze taal gesteld. Zo verkondigde hij op 3 mei nog: “Marine for President! I hope she wins on Sunday! She is the best France will ever have!” Daar is geen woord Frans bij. Maar ook geen woord Nederlands, hoewel Wilders zich toch regelmatig opwerpt als de grote voorvechter van Ons Nederland. Hoe zit dat eigenlijk, Geert?

  Gelukkig heeft Marine Le Pen een medewerker die het Engels van Wilders kan vertalen. Want al snel na diens digitale gelukwens aan haar kwam haar dankbare antwoord, in het Frans uiteraard. Het luidde kort maar krachtig: ‘Merci!’

  8 REACTIES

  1. Beste Jan – “verloren hebben” is maar betrekkelijk. Macron krijgt 66% van een gelegenheidsalliantie bestaande uit alle Franse politieke partijen behalve 1. De kandidaat van die ene partij krijgt 34% van de stemmen en dat is twee keer zoveel als in 2002. De toename van extreemrechts is echt niet gestopt!

   • Tja, maar Macron heeft wel een bijna het dubbele aantal van wat Le Pen kreeg. Lijkt me toch duidelijk verlies, ongeacht je draaiende uitleg. We hebben al voldoende alternatieve feiten om een zo duidelijk verschil ook nog een keer als winst voor de verliezer uitgelegd te krijgen.

    • Nogal wat mensen stemden op Macron. Niet omdat ze Macron goed vonden maar omdat ze Le Pen niet wilden.
     Ook hier stemden veel mensen VVD om te voorkomen dat de PVV de grootste zou worden.
     Dat is toch ook angstaanjagend – dat partijen worden gekozen alleen maar om een partij uit te sluiten. Dat de winnaar niet gekozen wordt vanwege een goed programma maar uit angst voor een leider zoals we in de jaren 30 zagen?
     En de winnaars? Zij gaan gewoon door te negeren dat mensen aan de onderkant het zwaar hebben. De mensen aan de onderkant gingen niet vooruit door de EU, integendeel! Een stroom aan goedkope arbeidskrachten verdrongen de voorheen beter betaalde werknemers. Arbeidsrechten werden opgeheven. Verpaupering in de grote steden. Weinig tot geen aanwas van betaalbare huurwoningen… mensen, we creëren een kruitvat!

     • Sorry Petra, maar je doet allerlei aannames en je maakt daar een bang verhaal van. Je gedreven verhaal is op zich wel duidelijk, alleen zo lang de vertegenwoordigers van de meerderheid van de kiezers keuzes maken moeten we ons daar, als democraten, bij neerleggen. Ik weet niet of je mening de mening van die meerderheid is, en op sommige punten vind ik dat misschien ook jammer, maar dat zullen we binnenkort zien. Maar meerderheid is wel meerderheid, en bang maken en blijven voor een te hard schreeuwende minderheid werkt je tegen als je wat wil bereiken.

  2. Het is allemaal waar Petra en dat legt een grote verantwoordelijkheid op de huidige en komende machthebbers. Het vervelende is dat de speelruimte niet zo groot is ook al heb je de macht, dat zie je ook bij Trump. Ik zou niet graag zien dat rechts die macht krijgt, maar de huidige machthebbers dienen zich wel degelijk achter de oren te krabben.

  3. Petra, en dat allemaal terwijl Wilders en Le Pen nu toch verloren hebben, en in Duitsland het volgende verlies aanstaande lijkt ……

   • Rechts heeft verloren? Was het maar waar. Zowel Wilders als Le Pen zijn in aanhang sterk gegroeid. Ze hebben alleen wat minder veel gewonnen als eerder voorspeld of gevreesd werd, gelukkig. Zo moeten we ons niet zand in de ogen laten strooien: ze hebben gewoon gewonnen en dat is heel zorgelijk. En de politiek moet daar wat mee.

  4. Duidelijk is dat de groep aanhangers van extreemrechts groeit en dat is meer dan zorgelijk. Wat bijna net zo zorgelijk is, is de manier waarop de partijen reageren als extreemrechts net niet gewonnen heeft.
   Doet men iets met de woede die blijkbaar onder de mensen leeft? Luistert men tenminste naar de oorzaak van al deze boosheid?
   Niets van dit al. In alle landen waar extreemrechts begint in te lopen op de heersende partijen (in de VS heeft Trump al gewonnen!) blijft men het tekort aan betaalbare woningen handhaven, kleedt men de rechten van arbeiders uit, krimpt men de zorg (mensen die het eigen risico niet kunnen betalen, zien om deze reden af van zorg!), neemt men absurde maatregelen zoals stoppen met afstoffen in een verpleeghuis (Viva!Zorggroep) etc. Boos worden heeft geen zin. Blijkbaar. Dus gaat men extreem stemmen. Heel gevaarlijk. De laatste keer dat wanhoop van mensen zo opliep was in de jaren 30. Uitzichtloosheid van de Duitsers leidde naar WO-II.

  Comments are closed.