Merkel is nog niet uitgerangeerd

  0
  179

  Leestijd: 1 minuten.

  Voor de derde maal op rij krijgen de Duitse socialisten de pin op de neus. Wilde het al niet lukken met regionale verkiezingen in Saarland en Sleeswijk-Holstein, in Noordrijn-Westfalen ging het vandaag ook niet.  De verkiezingen in de Duitse deelstaat met de grootste bevolking (13 miljoen) liepen uit op een ramp voor links, de Groenen werden gehalveerd en de CDU van Merkel won. De liberale FDP kwam voor het eerst op een percentage met dubbele cijfers.

  Wie had dat gedacht, Merkels populariteit was flink geslonken nadat ze de deuren had opengezet voor vluchtelingen. De aanslag op de Kerstmarkt in Berlijn was het dieptepunt. Maar uiteindelijk kiezen de Duitsers toch voor zekerheid, Merkel stevent af op een vierde termijn als bondskanselier, een ongekend wapenfeit.

  Blijkens de eerste exitpolls komt de CDU op ruim 33% van de stemmen, veel beter dan het dieptepunt vorige keer van 26%. De SPD kwam op 31% en daarmee is de rood-groene coalitie onder premier Hannelore Kraft geschiedenis.

  De nederlaag is vooral een bittere pil voor SPD-kopstuk Martin Schulz. Hij verruilde zijn post als voorzitter van het Europarlement om de kar van de SPD te trekken en dat leek aanvankelijk een gouden greep. De SPD steeg rap in de peilingen. Maar het “Schulz-effect” lijkt van korte duur. Hij woont in Noordrijn-Westfalen en kon dus een thuiswedstrijd niet eens winnen.

  Opmerkelijk is ook dat de Groenen met 6% nagenoeg werden gehalveerd. En dat terwijl “groen” in de rest van Europa erg populair is.

  De deelstaatverkiezingen in Noordrijn-Westfalen waren de laatste voordat in september heel Duitsland naar de stembus gaat. Merkel kan dat nu met vertrouwen tegemoet zien.

  Haar ontmoeting komende week met de nieuwe Franse president Emmanuel Macron is dan ook belangrijk, beiden willen met Europa nieuwe wegen in slaan. Maar Merkel zou Merkel niet zijn als ze haar kaarten pas speelt als de verkiezingsoverwinning binnen is. Dat is dus in de herfst. Tot die tijd zal ze uiterst voorzichtig blijven om geen nieuwe controverses te veroorzaken.

  Daarna kan Europa erop rekenen dat Frankrijk en Duitsland zullen proberen het voortouw te nemen in een poging de EU dusdanig te vernieuwen dat de boze burger geen reden meer heeft boos te zijn.  Maar dat zal een proces van lange adem zijn.