Merkel IV in de startblokken

  9
  329

  Leestijd: 2 minuten.

  Angela Merkel staat op het punt voor de vierde keer bondskanselier van Duitsland te worden. Haar partij, de christen-democratische CDU/CSU, en de sociaal-democratische SPD bereikten woensdagochtend een akkoord over voortzetting van hun coalitie.

  Er moet nu nog een horde worden genomen, de toestemming van de SPD-leden, voordat Merkel IV vermoedelijk rond Pasen beëdigd kan worden.

  In de laatste onderhandelingsronde werden de laatste pijnpunten, zorg en arbeidsmarktbeleid, weggewerkt. Ook werd men het eens over de portefeuilleverdeling.

  Het wordt de derde keer in 12 jaar dat CDU/CSU en SPD een zogenoemde grote coalitie, GroKo in de wandeling, vormen onder leiding van Merkel.

  De bondskanselier regeerde eerder ook met de liberale FDP.

  Met het regeerakkoord wordt de langste formatie, ruim vier maanden, in de  naoorlogse Duitse geschiedenis afgesloten. Na de Bondsdagverkiezingen in september onderhandelde Merkel eerst met de liberalen en de Groenen. Deze poging strandde na ruim een maand onverwacht op het ‘Nein’ van de FDP.

  De formatie liep daarna verdere vertraging op door de aanvankelijke weigering van de SPD weer met Merkel in zee te gaan. De sociaal-democraten hadden de zwaarste nederlaag in de geschiedenis geleden en weten dat vooral aan het regeren met Merkel. Ook de CDU/CSU moest een ‘historische’ nederlaag incasseren. Pas na vermanende woorden van president Frank-Walter Steinmeier ging SPD-leider Martin Schulz met zichtbare tegenzin naar de onderhandelingstafel.

  De onderhandelingen werden van meet af aan begeleid door protesten van het linkse SPD-kader, met name de Jonge Socialisten (JuSo’s) tegen opnieuw regeren met Merkel.

  Twee weken geleden kreeg de partijtop het groene licht van een speciaal congres. Het was met de hakken over de sloot. Schulz moest wel beloven meer concessies los te wrikken bij de afsluitende onderhandelingen. Met name inzake vluchtelingenbeleid, zorg en arbeidsmarkt, moest hij met betere resultaten thuiskomen.

  De SPD heeft bij de zorg en arbeidsmarkt grotendeels haar zin gekregen. Bij het vluchtelingenbeleid, en dan vooral de gezinshereniging, moest Schulz buigen voor de CDU/CSU. Het blijft bij Binnenlandse Zaken dat bovendien een nieuw subdepartement, Heimat, krijgt. 

  Het akkoord wordt algemeen gezien als een redelijk succes voor de SPD. Niet alleen inhoudelijk maar ook omdat ze belangrijke portefeuilles als Financiën, Buitenlandse Zaken en Sociale Zaken krijgt. De personele invulling is nog niet (helemaal) rond. Het is nog niet duidelijk welk departement Schulz voor zijn rekening zal nemen, vrijwel zeker Buitenlandse Zaken waar hij zijn stempel hoopt te drukken op het EU-beleid.  Hij wordt in elk geval vice-kanselier.

  Economische Zaken, Defensie, Binnenlandse Zaken,  Onderwijs, Gezondheid, Verkeer, Ontwikkelingshulp en landbouw gaan naar de CDU/CSU.

  Het akkoord wordt nu ter beoordeling voorgelegd aan de rond 465.000 SPD-leden die er per brief over mogen stemmen. De kans dat deze het zullen verwerpen wordt ‘niet groot’ geacht maar het zou zeker geen gelopen koers zijn. De linkervleugel heeft aangekondigd tegen de GroKo campagne te voeren. De afgelopen weken hebben zich bijna 25.000 nieuwe leden gemeld, van wie een groot aantal zeker anti-Groko zal stemmen.

  De partijtop zal op haar beurt de afdelingen langs gaan om steun te verwerven.

  9 REACTIES

  1. Voorlopig is het uiteindelijk eerst afwachten of de achterban van de SPD dit akkoord – wat enorme implicaties voor Europa kan inhouden – werkelijk goedkeurt. Ondertussen gaat het in de peilingen steeds verder bergafwaards met de SPD. Slechts 16,5% van de bevolking staat achter haar wensen. Dat zegt ondertussen ook wel wat over het afbrokkelende maatschappelijke draagvlak onder de Duitsers van SPD’s grote wens: Europese financiële integratie.
   Ondertussen is in de peilingen de AfD bijna net zo groot geworden als de SPD. (zie link)
   15% Van de Duitsers zijn nu AfD’ers. Dat wordt dus wat als er toch weer verkiezingen zouden komen… Een nieuwe coalitie tussen AfD, FDP, CDU/CSU ligt wellicht voor de pragmatische Merkel dan toch voor de hand. ‘T zou zomaar kunnen gebeuren – al is het koffiedik kijken nu – dat straks de AfD toch groter wordt dan die oude SPD.
   En weg is de problematiek voor Nederland van die ‘diepgaande’ Europese integratie. Dat wil immers de AfD en FDP niet…. Net als massa-immigratie.
   ‘T kantelpunt ligt o zo dicht bij…. Voor Duitsland, Nederland en Europa….
   https://www.elsevierweekblad.nl/buitenland/achtergrond/2018/02/afd-in-peiling-nu-bijna-even-groot-als-spd-585257/

   • En ondertussen rijst de AfD-ster aan het firmament.
    De door mij voorspelde situatie – de SPD schept het AfD – tekent zich steeds duidelijker af. Het grootste deel van de Duitsers wil geen transferunie. Geen Verenigde Staten van Europa. En hoe harder de ‘rode’ horde zich inzet voor de federalisatie van een enorme centrale macht die het rijkere noorden zal verarmen t.b.v. van het financieel ondersteunen van het ‘hervormingsfalende zuiden’ hoe groter de weerstand onder het Duitse volk wordt.
    De AfD heeft in de peilingen de SPD ingehaald…
    En is groter dan haar geworden. (SPD 15,5% – AfD 16% zie link)
    De opkomst van haar ster in het Duitse politieke firmament is onstuitbaar geworden…
    Er is hoop geboren voor een ieder die het ‘monstrum’ van een federale transferunie niet ziet zitten. De ‘vlucht’ naar voren naar een Verenigde Staten van Europa verschrompelt de SPD ter meerdere glorie van de AfD…
    Tja, dat krijg je er van als je tegen de wil van het volk in je zinnen door zet…
    Actie geeft reactie. In dit geval een tegenreactie….
    https://www.telegraaf.nl/nieuws/1694251/spd-begint-met-ledenraadpleging

  2. ‘T zal wel de laatste termijn van mevrouw Merkel worden… Een opvolger zal gewenst zijn. Eentje die met de FPD en AFD kan werken…. Want ja, Schulz als vice-president en de aanjager van een Verenigde Staten van Europa… O, wat zullen de Duitsers moeten dokken!
   Eens zien hoe tevreden ze over vier jaar zijn.
   En… Tja wat moet Nederland nu?
   Rutte zal echt kleur moeten bekennen…
   Tekenen bij het ‘Duits/Franse’ kruisje?
   En opentrekken het Nederlandse geldkluisje?
   Baudet krijgt wellicht bij de volgende verkiezingen ineens meer ‘gewicht’…. Want wellicht kan hij en de PVV nog tegen stemmen in de Eerste Kamer wat linkse Duitse Schulz straks Nederland flikt.
   Tenzij de VVD nu eens verstandig wordt… En met haar het CDA en de CU.
   Over D66 zullen we maar zwijgen… Die ‘verkopen’ Nederland geheid…
   Elk huisje heeft zijn kruisje, maar het Europese kruis bezwijkt ondertussen aan haar eigen (schulden) gewicht.

   • Gelukkig denk ik daar zelf niet alleen zo over.
    Hierbij een verhelderend artikel uit de Volkskrant van twee VVD-politici die te maken hadden met de invoering van de euro. Er was hoop en vrees, helaas is de vrees uitgekomen.
    Oorzaak: monetaire verdragsafspraken (Verdrag van Maastricht) die de ‘veiligheid’ moesten borgen werden met voeten overschreden door landen en hun politici zonder sanctionele gevolgen.
    De politiek maakt bindende Unieverdragen op monetair gebied die vervolgens jaar in jaar uit geschonden worden. Het gevolg: in de monetaire risicodeling ligt de ‘eventuele’ schade – bij een uiteenvallen van de euro) minimaal al voor Nederland op 130 miljard = 20% van het BBP!
    Het ‘ongestraft’ niet nakomen van verdragsbepalingen door de landen die dat bindend ondertekenden leidt tot een ‘ontwrichting’ die de crisis met Griekenland straks laat verbleken tot een waterig zonnetje…
    Het antwoord van de verdragsschendende landen en de EC….
    Nog meer verdragen (om te schenden) en nog meer risicodeling voor Nederland…
    130 Miljard (20% BBP) nu, is dan slechts een enkelvoudig begin. Vermeningvuldig dat minimaal met de factor 4 en u weet dan wat de euro straks NL kost. Dik een hele extra staatsschuld, zomaar in een klap! Wat dacht u van 500 miljard!
    Daar gaan ‘onze’ verdiensten aan jarenlange hervormingen en bezuinigingen ten koste van onze bevolking. U denkt onzin? Leest u dan maar hoe de politici van het eerste euro uur – de VVD’ers Frits Bolkenstein en Hans Hoogervorst – er nu over denken….
    P.S. Gelukkig is Nederland nog soeverein en vereisen de plannen van de EC, Duitsland en Frankrijk in principe nog unanimiteit van stemmen….
    In principe….
    https://www.volkskrant.nl/opinie/weersta-de-voorstellen-voor-nog-meer-financiele-risicodeling-in-de-eurozone~a4567421/

    • Boeiend, maar m.i. een super-super-worst case situatie. De aarde kan ook getroffen worden door een reuzenmeteoriet of de beruchte vulkaan op La Palma barst uit met een alles overspoelende tsunami als gevolg.

     • Die super-super-worst case situatie wil Macron deze zomer geregeld zien in de vorm van een financiele integratie (transferunie) waarbij NL-belastinggeld gebruikt wordt voor borgstelling voor nieuwe EMF-leningen (waarvan het geld naar Zuid-Europa vloeit) en een extra aparte Euro-zone begroting (voor ‘transfer’steun aan arme Europese euro-zones).
      Het is geen ver van mijn bedshow Piet, was dat maar zo…
      Maar het is je vergeven, vandaar het artikel van niet de minsten, twee VVD-prominenten van het eerste Euro-uur, om de mensen bewust te maken wat er ‘werkelijk’ op Europees niveau speelt….
      Het is nu juist een beleidsrealiteit geworden waar Duitsland in haar regeerakkoord laatst voor heeft getekend. Als Nederland daar in mee zou gaan, heeft dat ernstige consequenties die niet onbenoemd moeten blijven voor hen ‘die daar minder zicht op hebben.’
      Ik citeer daarom voor jou en de geïnteresseerde lezer een CDA’er met verstand van zaken in deze, dhr. Omtzigt. In een artikel van het Financieel Dagblad (link) wordt zijn professionele mening verkondigd. Ik citeer (verkort) uit het FD: Als ze nu niet op de rem trappen (minister Hoekstra van Financiën en mp Rutte m.b.t. de a.s. EU-integratie) dreigt de Nederlandse verzorgingsstaat onder te gaan aan noodfondsen, verkeerd monetair beleid en misplaatste garanties voor wormstekige Italiaanse banken…
      https://fd.nl/economie-politiek/1241283/wopke-hoekstra-heeft-eigenlijk-een-domme-baan-maar-legt-zich-daar-niet-bij-neer

   • Over de laatste termijn van Merkel gesproken. Vandaag in het NRC (zie link) wordt al gesproken over een kandidaat, haar naam: Annegret Kramp-Karrenbauer. Net als Merkel eerder benoemd nu op de post van secretaris-generaal van de machtige CDU. Ze wordt ook wel mini-Merkel genoemd en is haar vertrouwelinge zoals Merkel dat eens was voor Helmut Kohl. Die zij opvolgde…
    Sallaint detail: ze moet de CDU stabiliseren en de komende jaren de opvolging van Merkel voorbereiden. Nog zo’n detail: ze heet oog te hebben voor het conservatieve deel van de CDU. Wellicht een voorsoortering op een kanselierschap die met rechts (LDP – AfD) i.p.v. links (SPD) zal kunnen regeren? Begint er wel op te lijken.
    In die zin – zie Oostenrijk – verrechtst Europa in een rap tempo…
    https://www.nrc.nl/nieuws/2018/02/19/mini-merkel-een-vertrouweling-maar-ook-bedreiging-voor-de-echte-a1592757

  Comments are closed.