Merkel krijgt haar zin

  0
  244

  Leestijd: 2 minuten.

  Bondskanselier Angela Merkel heeft haar zin gekregen. Haar favoriet Annegret Kramp-Karrenbauer, bijgenaamd AKK,  is de nieuwe voorzitter en partijleider van de grootste Duitse regeringspartij, de CDU. Ze versloeg op het partijcongres in Hamburg Merkels oude rivaal en haar eigen belangrijkste concurrent Friedrich Merz. Kramp-Karrenbauer kreeg 517 van de 999 uitgebrachte stemmen, 52 procent; Merz 482, 48 procent.

  De uitslag betekent dat de lijn van Merkel kan worden voortgezet. Merkel heeft in de 18 jaar van haar leiderschap van de CDU een middenpartij gemaakt. AKK heeft in de campagne voor het leiderschap steeds benadrukt dat de partij onder haar leiding op deze koers zal blijven. Met Merkel in het Kanzleramt en AKK in de partijcentrale heeft de CDU nu een tweekoppige vrouwelijke leiding die bewezen heeft goed te kunnen samenwerken. AKK was als secretaris-generaal Merkels rechterhand.

  Merz wilde de partij weer terugvoeren naar haar conservatieve wortels. De CDU moest weer naar rechts, ook om de concurrentie aan te gaan met de rechtspopulistische Alternative für Deutschland (AfD). De AfD is groot geworden door Merkels migratiebeleid en heeft veel conservatieve kiezers bij de CDU weggekaapt. De rechtse populisten zijn nu de grootste oppositiepartij in de Bondsdag en in alle 16 deelstaatparlementen vertegenwoordigd.

  Merz was 18 jaar geleden met Merkel co-leider, maar door haar vrij snel buiten spel gezet. Hij verliet verbitterd en gefrustreerd de politiek en maakte zes weken geleden verrassend zijn comeback. Hij kreeg behalve van de conservatieve vleugel met name de steun van kopstukken die in de loop der jaren eveneens tegen Merkel het onderspit hebben gedolven.

  Die tegenstelling werkte door in de campagne en gaf extra scherpte aan het gebruikelijke  gekonkel en gesjacher achter de schermen. De eerste taak van de nieuwe partijleider is nu het verzoenen van beide kampen.

  In haar laatste rede als partijleider riep Merkel de partij op om de eenheid te bewaren. Het was een typische Merkel-rede. Weinig grote woorden, een gepaste dosis zelfkritiek, plaagstootjes naar de oude rivalen en al met al trots op wat zij en de partij hebben bereikt. De afgevaardigden beloonden haar met een 10 minuten staande ovatie. Er werden tranen geplengd. Merkel was weer even Mutti, haar bijnaam uit betere tijden. Ze was er zelf ook even door ontroerd. Maar liet ook weten dat ze nog niet weg was. Ze is nog steeds kanselier en haar termijn loopt in 2021 af.

  Merkel stapte zes weken geleden op als partijleider na twee zware nederlagen bij de deelstaatverkiezingen in Beieren en Hesse. Kramp-Karrenbauer was van meet af aan haar favoriet. De voormalige minister-president van de kleine deelstaat Saarland is uit hetzelfde pragmatische hout gesneden als Merkel. En er is nog een overeenkomst: beide laten zich niet door de mannelijke partijbobo’s opzij zetten.

  De verkiezing van AKK is voor Merkel het beste wat haar kon overkomen. De partij blijft, natuurlijk met andere accenten, op haar koers. Haar bondgenote is haar opvolgster en haar positie als kanselier heeft ze veilig gesteld. Er zijn weinig politici die zo hun laatste jaren aan de macht weten te regisseren.