Merkel moet nog maar even blijven

  0
  75

  Leestijd: 1 minuten.

  Doet ze het of doet ze het niet?  Als we partijgenoten mogen geloven opteert Angela Merkel binnenkort voor een vierde termijn. Ondanks alle rumoer rond “Wir schaffen das” over het opnemen van vluchtelingen wil 70 procent van de Duitsers niet van “mutti Merkel” af. Ze domineert al 16 jaar haar partij de CDU en is binnen Europa een factor van belang geworden. In feite “is” zij Europa nu de Britten willen afhaken en de Fransen steeds meer verzeild raken in een strijd met de opkomst van het Front National van Marine Le Pen.

  Maar er is meer. Nu Donald Trump in de VS is verkozen tot de nieuwe president, is Merkel de enige die machtig genoeg is om de democratische, ethische en klimatologische waarden te verdedigen waar Europa voor staat. Dat kan niet beter worden gedemonstreerd dan met het afscheidsbezoek dat Obama nu brengt aan Europa, uiteraard doet hij Berlijn aan.

  Met Obama kan Merkel goed kersen eten, met Trump moet dat worden afgewacht. Merkel is fel voorstander van de NAVO,  Trump wil in elk geval dat Europa meer zelf gaat doen. Duitsland is gestopt met kernenergie en zet groot in op duurzame energie, Trump wil af van  het klimaatakkoord van Parijs. Merkel haalde vluchtelingen binnen, Trump wil een muur tussen de VS en Mexico. Merkel is voor vrijhandel, Trump wil alleen verdragen die gunstig uitpakken voor de Amerikaanse economie.

  Zoals gezegd, de Britten zitten tot aan hun nek in de Brexit-ellende, Frankrijk is volledig in de ban van het oprukkende populisme van Le Pen en de Italianen dreigen na de Grieken met een publieke schuld van 2000 miljard het eerste echte probleem van de EU te worden. Dat betekent dat als Merkel de handschoen weer opneemt ze inderdaad de verdedigster van de waarden van het vrije westen gaat worden en dus een behoorlijke last op haar schouders neemt die veel verder gaat dan de Duitse binnenlandse politiek of zelfs de Europese.

  Toen Merkel Trump feliciteerde zei ze zuinigjes “Op basis van onze gemeenschappelijke waarden wil ik U een nauwe samenwerking aanbieden.” Ze moet nog maar even blijven.

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook