Merkel moet weer brandje blussen

  6
  344

  Leestijd: 4 minuten.

  Bondskanselier Angela Merkel moet weer een brandje blussen. De baas van de binnenlandse veiligheidsdienst heeft in een interview een aantal licht ontvlambare uitspraken gedaan en nu eist coalitiepartner SPD diens ontslag. Dat weigert de minister van binnenlandse zaken die de veiligheidsdienst onder zijn hoede heeft. En dus reden de limousines de afgelopen paar dagen weer af en aan voor crisisberaad.

  De affaire-Maassen (zo heet de chef van de veiligheidsdienst) is een gevolg van het momenteel grote thema in Duitsland, de gebeurtenissen van een paar weken geleden in de Oost-Duitse stad Chemnitz. Daar werd een 35-jarige man doodgestoken waarvoor twee asielzoekers, een Syriër en een Irakees zijn opgepakt. Na de moord gingen extreem-rechtse knokploegen de straat op en vielen allochtonen aan. Daar zijn tv-beelden van. Een groep trok later ook naar een Joods restaurant en gooide daar de ruiten in. Een enkeling bracht de Hitler-groet en er werden nazi-leuzen gescandeerd.

  Hans-Georg Maassen zou deze incidenten hebben gebagatelliseerd. Hij vroeg zich in het interview met de Bildzeitung af of de tv-beelden wel ‘echt’ waren. Zouden ze niet bedoeld kunnen zijn om af te leiden van de moord? En was klopjacht geen te groot woord voor de paar mensen die achterna werden gezeten door oproerkraaiers?

  Die uitspraken waren in strijd met wat de politie van Chemnitz in haar verslag had vemeld en met wat ooggetuigen hadden gezien. Je zou toch mogen aannemen dat de hoogste baas van de binnenlandse veiligheidsdienst zich eerst goed op de hoogte stelt voor hij zich laat interviewen door ‘s lands grootste schandaalblad.

  Enfin, Maassen moest zich verantwoorden voor de parlementaire commissie binnenlandse zaken en zou daar zijn uitspraken hebben afgezwakt en toegegeven dat er wel degelijk sprake was geweest van extreem-rechts geweld. Voor de minister van binnenlandse zaken, Horst Seehofer, was daarmee de kous af. Maassen kon blijven.

  Maar niet voor de kleinste regeringspartij, de SPD. Althans voor de linkervleugel van de scoiaaldemocraten. Die eiste op hoge toon Maassens ontslag. Dat ging enkele kopstukken in de partijtop te ver. Zij wilden de affaire niet opblazen tot een conflict dat kon uitlopen op  een kabinetscrisis. Dat leek het partijstandpunt te zijn tot donderdag de draai werd gemaakt. De SPD-leiding vindt nu ook dat Maassen weg moet.

  Daarmee ligt de zaak op het bord van Merkel. Seehofer wil Maassen niet ontslaan en om Maassen te kunnen ontslaan zou Merkel Seehofer moeten ontslaan. Dat zou een kabinetscrisis betekenen. Seehofer is de voorzitter van de CSU, de Beierse zusterpartij van Merkels CDU. Alles kan natuurlijk, maar dit is uiterst onwaarschijnijk.

  Dan is de SPD voor het hoofd stoten stukken minder riskant, zoals een blik op de peilingen leert. De sociaaldemocraten staan er slechter voor dan ooit. Een kabinetscrisis zou zeer waarschijnlijk nieuwe verkiezingen betekenen en nieuwe verkiezingen zouden zeer waarschijnlijk uitlopen op de zoveelste afstraffing voor de SPD. Met als grote profiteurs de ultrarechtse populisten van de Alternative für Deutschland (AfD) die dan de tweede partij van het land dreigt te worden. Je moet het sociaaldemocratische masochisme nooit onderschatten, maar zelfs daaraan zijn grenzen.

  De partijen hebben elkaar tot dinsdag de tijd gegeven om tot een oplossing te komen. Iedereen weet inmiddels hoe die oplossing er uit zou moeten zien: Maassen stapt ‘vrijwillig’ op. Dat zal links en rechts ongetwijfeld enige overredingskracht kosten maar het voorkomt gezichtverlies voor alle betrokkenen.

  Is daarmee de kou uit de lucht? Waarschijnlijk niet. Merkel IV is nu een half jaar bezig en lijkt nu al uitgeregeerd. De Schwung wil er maar niet inkomen. De partijen zijn op elkaar uitgekeken, ook personeel. Merkel slaagt er maar niet in van haar regering een hecht team te maken. Al is ze nog steeds een reuzin tussen dwergen, ze heeft sterk aan gezag ingeboet. Haar dagen zijn geteld. Dat weet ze en daarom is ze bezig haar opvolging te regelen.

  De SPD heeft daarnaast haar eigen makkes. Ze lijdt net als andere Europese zusterpartijen aan de grote sociaaldemocratische krimp. Geen overtuigend programma, geen aansprekende leiders, veel intern gekrakeel met als gevolg dat de traditionele achterban afhaakt of overloopt naar de AfD en de kosmopolitische aanhang haar heil zoekt bij de Groenen.

  De komende maanden zijn er een paar belangrijke deelstaatverkiezingen. Bij die verkiezingen is migratie het alles overheersende thema. De eerste en voor Merkel belangrijkste verkiezingen zijn volgende maand in Beieren. Daar is Seehofers CSU sinds jaar en dag praktisch alleenheerser maar nu dreigt de grootste nederlaag in haar bestaan. De oerconservatieve CSU zal vooral verliezen aan de AfD. De SPD was nooit een factor van betekenis en zou volgens de polls nu weggevaagd worden.

  Een soortgelijk scenario zal zich na verdiscontering van de regionale verschillen vermoedelijk ook voltrekken in Hessen. De CDU regeert daar redelijk succesvol met de Groenen maar of dat voldoende is om de AfD in toom te houden, is nog maar de vraag. Hessen was ooit een onneembaar SPD-bolwerk maar de sociaaldemocraten krijgen volgens de peilingen ook daar een pak rammel.

  Dat zal de onrust in Berlijn alleen maar verder aanwakkeren. De regering strompelt en wankelt verder en alleen de angst voor de AfD zal voorkomen dat Merkel IV voortijdig struikelt. Maar op daadkracht in het belangrijkste land van Europa mag niemand de komende jaren rekenen.

   

  6 REACTIES

  1. Reactie op Ronaldo Haasnoot op 19 september 2018 om 09:53 uur

   Bijna elke zin van uw reactie is onwaar en wat mij betreft daarom niet waard om op te reageren. De bevolking gaat niet de straat op, maar slechts een klein deel van de bevolking van een Oost-Duitse provinciestadje. Er emigreren geen paar miljoen Arabieren en bovendien blijven verreweg de meeste gevluchte Arabieren in de eigen regio.

   Verder gaat uw reactie volledig voorbij aan mijn punt, namelijk het heel selectief gebruiken en misbruiken van informatie, in dit geval over de gebeurtenissen in Chemnitz en het schetsen, ik neem aan dat dit bewust gebeurt, van foute beelden van de werkelijkheid. Maar tegelijkertijd beschuldigt u mij wel van hetzelfde, namelijk informatie gebruiken als propaganda, voor de eigen visie dus. Dat klopt. Dat ik feitelijke onwaarheden verspreid schrijft u niet. Dat waardeer ik, want ik schrijf alleen feitelijke waarheden en duiding daarvan.

   Ik noem dit zo vaak, zodat lezers zelf hun mening kunnen vormen over de hierboven gepresenteerde teksten en video’s. Vanochtend las ik dat zelfs één van de arrestanten al weer is vrijgelaten, nadat Maassen het veld moest ruimen. De werkwijze die ik hier hekel is kenmerkend voor populisten.

  2. Ik heb toch mijn twijfels over het e.e.a.
   De beruchte videobeelden zijn verspreidt door een twitteraccount van de extreemlinkse Antifa. Da’s opvallend, want Merkel spreekt in eerste instantie over een heksenjacht. Je zou verwachten dat met zoveel journalisten in de stad de main stream media zoiets wel zouden registeren….
   Ook zou je – gezien de ernst van deze bewoordingen – verwachten dat die beelden op het journaal in Nederland te zien zouden zijn… Tot nu toe lees ik er slechts over.
   Het weekblad elsevier (zie link) heeft – eindelijk – als eerste in de main stream media die ik volg een link met het beruchte feit dat door extreem links (dat ‘half’ Hamburg laatst sloopte toen daar de grote leiders bij elkaar kwamen – en voor vele miljoenen schade aanrichtte) gefilmd werd…
   En wat zie ik?
   Een groep van om en nabij de 10 mensen die toekijken hoe zeggen en schrijven 1 man een andere man weg jaagt. Is dat het dan? Zo vraag ik mij af… Geen knuppels, geen tientallen mensen die andere dreigen te lynchen, maar een man die een migrant een schop onder z’n kont probeert te geven na een woordenwisseling?
   Hij weet hem zelfs niet te raken, de migrant rent weg…
   Ondertussen liggen twee mensen zwaar gewond in een ziekenhuis en eentje is er doodgestoken…
   Wat mis ik hier? Wat is het ‘werkelijke’ gewicht der gebeurtenissen – zo vraag ik mij af – zoals ze worden belicht?
   Citaat van dhr. Maassen die zich verantwoord voor de onderzoekscommissie zoals in Elsevier dat staat beschreven: “Een ‘enkele’ video bewijst nog niet dat er in Chemnitz sprake was van ‘talloze’ heksenjachten.” Wel erkende hij dat deze video niet als nep bewezen kon worden.
   Een video waar een man een andere een schop onder zijn kont probeert te geven?
   Waar gaat het hier over, zo vraag ik mij af?
   En…
   Met de betogingen van extreem links in Hamburg had de main stream media tientallen beelden van de stad, het leek wel oorlog. Het was op het journaal te volgen…
   Het waren geen beelden opgenomen door neo-nazi’s die alleen te zien waren op twitter…
   Zeker, later was er ook sprake van een aanval van 10 gemaskerde mannen op een Joodsrestaurant. Gemaskerd… een aanval op een gebouw.
   Geen enkele migrant lag in het ziekenhuis of bezweek aan zijn verwondingen…
   Geen enkele?
   Verbaast vraag ik me toch af… Hoe zwaar ‘wegen’ deze gebeurtenissen?
   En… als het werkelijk zo ernstig is als gebracht… waarom zou volgens de auteur de AfD dan winnen… SPD stemmers nog wel… Je zou verwachten dat het andersom zou zijn, toch?
   Heksenjachten of een schop onder je kont… Zou het daaraan liggen?
   Geen heftige beelden op journaal, maar een filmpje geplaatst door Antifa op twitter…
   https://www.elsevierweekblad.nl/verhaal-van-de-dag/achtergrond/2018/09/nasleep-chemnitz-dreigt-duitse-regering-in-crisis-te-storten-644023/

   • U citeert en kopieert weer heel selectief. Tien mensen die slechts toekijken hoe één man een andere man wegjaagt? Het eerste filmpje uit deze link, met ook het filmpje met die 10 min of meer toekijkende mannen, laat toch wat anders zien: https://twitter.com/fabianeberhard/status/1033796270106787841

    Op 28 augustus wijdde NOS Journaal tijd aan de gebeurtenissen in Chemnitz. het filompje was toen opgedoken en Merkel had er kort tevoren melding van gemaakt. In het journaal werden de videobeelden genoemd en werd Merkel hierover gehoord. Veel andere nieuwsporogramma’s en nieuwsbronnen gaven dezelfde informatie, zoals het hoort. Niet als laatste geldt dat voor Trouw, maar dat kunt u niet gemist hebben.

    Nog een opmerking en dan zeg ik er niet meer over. Die betogingen in Hamburg, u bedoelt waarschijnlijk de G20, waren te verwachten en dus waren er veel TV-teams in de stad. Dan krijg je veel beelden. In Chemnitz werd niets verwacht en zijn er dus alleen wat amateurfilmpjes. Daaruit is geen conclusie te trekken.

    • Nog een aanvulling op mijn eerdere reactie: https://www.ad.nl/buitenland/duitsland-blijft-ruzien-over-chemnitz-en-betekenis-klopjacht~aab75997/ of (alleen filmpje) https://youtu.be/zLgbweGuiMw

     Vraagt u zich af of u daarbij wilt horen: een groepje jongelui tijdens hun zondagmiddagwandelingetje op één van de pleinen van Chemnitz. Er is altijd wat te beleven.

     Kijk ook eens op: https://www.youtube.com/watch?v=X9ohh_7qGJk. Geen jachttaferelen, wel een duidelijke schets van de stemming.

     Waarom zijn zoveel van die mensen in zwarte hemden en T-shirts gekleed? In Italië noemen ze dat nog steeds camice nere en dat is geen uiting van waardering voor de kleur.

     • Dit vind ik een goede tegenhanger voor uw betoog – de propaganda oorlog… (zie link)
      Het echte probleem is de onveiligheid en het onrecht. Een bevolking die de straat opgaat om te protesteren doet dat niet voor niets…
      Immigratie van een paar (?) miljoen Arabieren uit oorlogsgebieden (da’s wel even een volksverhuizing) met een totaal andere cultuur, die alles krijgen betaald uit de belastingen van burgers… Die zelf niet alles krijgen. Maar wel ‘ongevraagd’ de problemen… Die de straat opgaan daartegen te protesteren… Krijgen van Merkel als antwoord een propaganda-oorlog.
      De echte problemen ‘verdwijnen’ naar de achtergrond en een ‘nieuw’ probleem wordt gecreëerd… In een ultime politieke poging een nieuwe volksbeweging ‘zwart’ te maken en in z’n ‘hemd’ te zetten door het in een uitgekiend plan te proberen te koppelen aan het rascisme en fascisme. Kiezen voor de AfD of populisme wordt daarmee politiek verheven tot een keuze voor rascisme en fascisme.
      Da’s leuk (van haar en u) geprobeerd maar daar trap ik – en velen met mij – niet in. Het is pure linkse (humaniteits) retoriek om een falend beleid te maskeren.
      Waarom zou ik de politiek van massale immigratie moeten steunen?
      Is er dan werkelijk geen alternatief?
      Moeten we – met alle problemen die het veroorzaakt – gewoon de grenzen opengooien voor alle Afrikanen en Arabieren? Waarmee we uiteindelijk geïslamiseerd dreigen te worden?
      Want alraas – gezien de bevolkingsexplosie – zal dat binnen enkele generaties mathematisch een simplistisch feit zijn…
      Da’s de logische uitkomst van dit beleid.
      Als Merkel en de SPD weg is, stopt deze waanzin die – feitelijk – maatschappelijk spelen met vuur is… Zeker in Duitsland!
      Dat gezeur over ‘zwarthemden’ (in de marge der gebeurtenissen) is m.i. gewoon een politieke afleiding die momenteel enorm versterkt wordt door Merkels linkse propaganda-oorlog. Dat laatste verkies ik zeker niet.
      Het beleid van massale immigratie moet omgegooid worden, want het zet geen zoden aan de dijk. Daarvoor is de bevolkingsexplosie buiten Europa te groot! Het kan (mondiaal) geen oplossing bieden, ergo het schept (importeert en creëert) nieuwe problemen… Da’s beslist geen goede keuze. Einde discussie…
      https://www.stopdebankiers.com/duitse-regering-onder-leiding-van-merkel-voert-propaganda-oorlog-tegen-bevolking/

  Comments are closed.