Merkel stopt niet met onderhandelen, maar praat ook niet verder

  0
  104

  Leestijd: 2 minuten.

  Wat zit er in een woord?  Opwinding vanmorgen, bondskanselier Merkel wil de toetredingsonderhandelingen met Turkije stoppen! Bild-zeitung weet het zeker. De werkelijkheid blijkt iets genuanceerder te liggen, Merkel wil geen nieuwe hoofdstukken in de onderhandelingen openen zo lang de democratie in Turkije met voeten wordt getreden.

  In totaal moet er over 33 hoofdstukken onderhandeld worden, nu wordt slechts over enkele onbeduidende gepraat, zoals de opzet van de begroting. Belangrijke hoofdstukken als justitie, mensenrechten etc. zijn nog helemaal niet aan bod en komen dat dus voorlopig ook niet. Merkel heeft dinsdag aan haar eigen regeringsfractie dus weinig nieuws verteld, maar het is diplomatiek gezien natuurlijk wel iets anders of de Turkse president Erdogan een deur keihard in zijn gezicht krijgt  dichtgeslagen of dat die voorlopig niet verder open gaat. Dat laatste  komt de facto op hetzelfde neer, Turkije wordt de eerste decennia echt geen EU-lid. Maar helemaal onmogelijk gemaakt is het niet.

  De keiharde deur in het gezicht zou de laatste druppel kunnen zijn voor Erdogan om drie miljoen vluchtelingen los te laten op Europa, dat weet Merkel ook. Vandaar dat Europa het niet aandurft al te hoog van de toren te blazen. En dan zijn er nog de VS, voor hen is Turkije een strategisch zeer belangrijk NAVO-lid.

  Sinds de couppoging zijn er in Turkije 125.000 overheidsmedewerkers, rechters en journalisten ontslagen of opgepakt vanwege mogelijke banden met Erdogans tegenstander de geestelijke Fethullah Gülen. Dat bracht het Europarlement er vorige week toe een resolutie aan te nemen om de gesprekken met Turkije te stoppen. Merkel neemt dat nu over, al blijft er dus ergens nog wel een heel laag pitje branden.

  Het Europarlement gaat er niet over, de regeringsleiders moeten uiteindelijk zelf beslissen hoe ze verder willen met Turkije. De vrees overheerst dat als Turkije helemaal losgelaten wordt er geen enkele invloed meer kan worden uitgeoefend, nu is er nog een dialoog al is die erg moeizaam. Bovendien zit Erdogan er niet voor de eeuwigheid, het tij kan keren.

  Hoe het straks ook gaat heten, “in de ijskast”,  “voorlopig bevriezen”  of “op de lange baan”, feit is dat het weinig zin heeft om met de huidige Turkse regering constructief door te praten over die toetredingsonderhandelingen. Het wordt echter een andere zaak als Erdogan gaat proberen voortgang van die onderhandelingen af te dwingen onder dreigement het vluchtelingenakkoord met de EU op te zeggen. Dat soort chantage zou echt een brug te ver zijn. Alles bij elkaar hebben we hier toch te maken met een dossier met een langzaam smeulend lontje dat sissend uit kan gaan of niet.

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook