Met alleen een ‘fris gezicht’ is een partij er niet

  3
  505

  Leestijd: 2 minuten.

  CDA en D66 houden morgen hun najaarscongres, respectievelijk in Utrecht en Breda. Tussen deze partijen bestaan uiteraard flinke verschillen, maar ook een paar overeenkomsten. Eén overeenkomst is dat de twee partijen allebei deel uitmaken van Rutte III, en de andere dat ze daar tot dusver electoraal weinig baat bij hebben. Volgens de opiniepeilingen staat zowel CDA als D66 op stevig verlies, al lijkt het de laatste tijd een ietsjepietsje beter te gaan.

  Maar de partijen hebben nog iets gemeen: ze zitten zonder echte leider. Bij het CDA droop in mei Sybrand Buma af om burgemeester te gaan spelen in Leeuwarden. Zijn plaatsvervanger als fractievoorzitter heet Pieter Heerma, maar die heeft geen ambitie om bij de verkiezingen de lijst van zijn partij te trekken.

  D66 kreeg na het vertrek van Alexander Pechtold, een dik jaar geleden, Rob Jetten als fractievoorzitter. Hij wil – zo is de verwachting – wél lijsttrekker en dus politiek leider worden. Maar het is afwachten of de meerderheid van zijn partij dat een goed idee vindt.

  Volgens het tv-programma EenVandaag snakken beide partijen naar een charismatisch ‘fris gezicht’. Iemand die de boel weer uit het slop kan trekken. De vraag wie straks het roer in handen krijgt zal dan ook zeker een rol spelen op hun congressen, al is het maar in de koffiepauzes.

  De tv-rubriek heeft alvast onderzoek gedaan en komt tot de niet zo verrassende conclusie dat bij het CDA minister van Financiën Wopke Hoekstra favoriet is om partijchef te worden. 39 procent van de ondervraagden noemt hem als ideale kandidaat. Zijn belangrijkste tegenspeler Hugo de Jonge, vicepremier en minister van Volksgezondheid, moet het met 21 procent doen.

  Veel minder duidelijk is de situatie bij D66. Daar geniet Jetten slechts de voorkeur van 15 procent van de geënquêteerden. Iets beter scoren de ministers Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel  en Ontwikkelingssamenwerking), met 21 en 16 procent. Die twee lijken vooral te profiteren van het feit dat zij vrouw zijn, zegt EenVandaag. Maar een opvallend groot aantal D66’ers (27 procent maar liefst) laat weten nog geen keuze te kunnen maken.

  Hoe betrouwbaar al deze cijfers zijn is overigens niet duidelijk. Vast staat in elk geval dat het onderzoek plaatsvond onder CDA- en D66-kiezers, en niet onder de leden van de twee partijen. Terwijl alleen die laatsten straks bepalen wie hun nieuwe leider wordt.

  Een heel andere vraag is of het zo begeerde frisse gezicht er in zal slagen de partij uit het dal te halen. Zijn de verwachtingen niet te hoog gespannen? De SP kreeg eind 2017 al een fris gezicht, omdat partijleider Emile Roemer een mislukking bleek. Maar ook Lilian Marijnissen, toch voorzien van een klinkende achternaam, heeft de neergang vooralsnog niet weten af te wenden. Met alleen een nieuwe leider is het probleem van een partij niet opgelost. CDA en D66 weten dat overigens uit ervaring. Politiek leiders als Jaap de Hoop Scheffer (CDA) en Thom de Graaf (D66) moesten ooit ondervinden dat hun komst allerminst electoraal herstel opleverde.

  3 REACTIES

  1. D66 heeft op haar congres bedacht dat de maximum snelheid in ons land overal terug moet naar 90 km/uur. D66 is inmiddels volkomen losgezongen van de werkelijkheid!
   Laat Rob Jetten zijn bril maar weer snel opzetten want dan ziet hij het hopelijk wat helderder en genuanceerder en loopt hij niet blind achter zijn activistische partijgenoten aan.
   D66 op naar de 0 zetels; daar ga ik voor!

  2. Met alleen een ‘fris gezicht’ is een partij er niet. Nee, maar een lekker kontje en een gezellige babbel kunnen wonderen verrichten. Het is niet voor niets dat er zoveel deskundigen in dienst zijn om de dames en heren politici te adviseren hoe zij zichzelf in de uitverkoop moeten gooien.
   Ik kijk altijd wie het lekkerste kontje heeft, dan wie het leukste smoeltje en dan wie het heerlijkst kan babbelen. Het is bij elke verkiezing weer hetzelfde liedje. Ik zou het liefst op vijf mannen willen stemmen zo dicht liggen zij bij elkaar wanneer ik de punten heb uitgedeeld. Soms gooi ik vijf namen in een hoed en de naam die ik uit de hoed haal, daar stem ik op. Dan kunnen ze me niet verwijten dat ik aan vriendjespolitiek doe.

  Comments are closed.