Met dank aan Baudet en het grootkapitaal

  23
  9564

  Leestijd: 4 minuten.

  Rutte-III heeft de laatste maanden eindelijk de lethargie van zich afgeschud. Nu heeft elk kabinet een aanlooptijd nodig. De leden moeten elkaar leren kennen, de onderlinge verhoudingen moeten zich ontwikkelen. Het regeerakkoord is de basis, maar dat is bij lange na nooit genoeg. De chemie vooral moet kloppen. Het duurt, kortom, altijd een tijd voor er een team staat.

  Maar Rutte-III had wel heel erg lang nodig. De eerste anderhalf jaar was voornamelijk moeizaam geploeter. De alles overheersende indruk was van een algehele lusteloosheid, om niet te zeggen lamlendigheid. De recordformatie leek alle energie en daadkracht opgeslurpt te hebben. Alsof de totstandkoming van het vierpartijen-gedrocht al de eigenlijke prestatie was.

  Dat lag ook aan de minster-president. Mark Rutte is een ongekend handige ritselaar. Het schijnt hem niet uit te maken met wie hij regeert. Of het nu met de ideologische tegenpool, de PvdA, is of met de rest van het assortiment, als het nodig is voor een deal, ritselt hij altijd wel een oplossing bij elkaar. Niet altijd even elegant maar dat dondert niet.

  En die touch leek hem te hebben verlaten. Het sprekendste voorbeeld is natuurlijk het bizarre geschutter met de afschaffing van de dividendbelasting. Tegen de klippen op, zonder zelfs maar een schijn van onderbouwing, de veelbesproken vezels, verdedigde de premier een miljardengeschenk aan het internationale bedrijfsleven. De burger had tijdens de crisis de buikriem mogen aantrekken en het grootkapitaal werd in de watten gelegd.

  Het was een onbegrijpelijke investering van politiek kapitaal. Zelfs in de eigen gelederen, toch niet overmatig kritisch als het om de gevierde leider gaat, fronste men de wenkbrauwen. Het gemor was tot ver buiten de afdelingen te horen. Had hij zijn houdbaarheidsdatum overschreden? Kon hij toch niet beter naar Brussel vertrekken? De verdediging van insiders was aan de zuinige kant: we kunnen hem nog niet missen.

  En nu is hij in de peilingen weer met afstand de premier die het land wil. Over comeback kid gesproken. Wie tot voor kort gezegd had dat Rutte-IV niet onmogelijk was, was wereldvreemd verklaard. En nu zou bijna niemand er meer vreemd van opkijken.

  Het kabinet heeft zijn twee grote projecten, het pensioen- en het klimaatakkoord, over de streep weten te trekken. Ze zijn nog lang niet af, er zal nog heel wat aan bijgeschaafd en afgelakt moeten worden, maar ze staan hoe dan ook in de grondverf. Wie had dat deze club pakweg een jaar geleden toevertrouwd?

  Op zoek naar de kantelmomenten in deze toch verrassende ontwikkeling kun je er in elk geval twee aanwijzen. Er zullen er vast meer zijn en die zullen historici tzt wel opdiepen, maar deze zijn nu al direct herkenbaar.

  Het eerste was het besef bij Rutte dat hij door de grote ondernemingen gepiepeld werd. Toen de toenmalige Unilever-ceo Paul Polman niet leverde, het hoofdkwartier kwam niet naar Nederland, brak het licht door. En dat vertaalde zich vrijwel meteen in een opvallende distantie van de werkgevers. Die waren opeens vooral bezig met het spekken van de eigen zakken. De ‘dikke ik’ die Rutte al eens eerder door de schuurzak had gehaald kreeg nu een gezicht. Toen was het niet meer dan een losse flodder, maar dit keer was het menens. De werkgevers moesten eindelijk hun verantwoordelijkheid nemen door óók de lonen van hun werknemers te verhogen.

  Je kunt je afvragen of de premier daarin niet doorsloeg, maar het signaal was duidelijk. Het past ook in een verstrekkende heroriëntering waarmee fractieleider Klaas Dijkhoff al bezig was. De VVD moet weer de partij van de verwaarloosde middengroepen worden, – de door de afdeling propaganda in het leven geroepen ‘gewone hardwerkende Nederlander’ -, en van het midden- en kleinbedrijf, ipv de multinationals. De liberalen werken nog steeds aan dat vernieuwde profiel, de gezond verstandpartij, maar het heeft de partij nu al nieuw elan gegeven. En dat had kennelijk ook een positief effect op Rutte.

  Dat had ook te maken met moment twee: de onstuitbaar lijkende opmars van het Forum voor Democratie (FvD). De overwinning van de club van Thierry Baudet bij de Statenverkiezingen in maart was de schok waarvan niet alleen de VVD maar ook de andere coalitiepartijen wakker schrokken. De borealist deed wat de taak van een populist in ons bestel is:  de porstok tussen de ribben steken.

  En niet zonder resultaat. Afgezien van de oplevering van de twee grote projecten, straalt de coalitie nu sowieso meer eenheid uit. In het begin van het jaar schommelde de sfeer rond het vriespunt. Dijkhoff maakte de verse D66-collega Rob Jetten uit voor ‘klimaatdrammer’. Er was gesodemieter rond het zoveelste kinderasiel, met die rare draai van het CDA, en nog het een en ander aan ongerief. Niet of het kabinet zou vallen maar wanneer, was op een op dat moment een zeker niet onrealistische vraag.

  Die vraag lijkt nu niet meer aan de orde. De beruchte onvoorzienbare gebeurtenissen kunnen de boemel natuurlijk altijd nog laten ontsporen, maar er zijn tot 2021 geen nerveus makende verkiezingen meer. Regeren wordt nu vooral een kwestie van techniek en routine. De klussen afhandelen en niks laten aanbranden. En dan op naar Rutte IV? Het zou zomaar kunnen.

   

   

   

  23 REACTIES

  1. @HaSt, 12 juli 14.25
   Dank voor uw link van het rapport van de stichting voor Wetenschap, Milieu en beleid. Een aanrader voor de geïnteresseerde lezer. Er komt een verontrustend beeld te voorschijn van ernstige klimaatarmoede in Nederland (blz 46 t/m 54).
   Het hele vrije besteedbare inkomen van Jan Modaal verdwijnt en er rest hem niets anders dan alleen nog de vaste kosten en zijn eten te betalen. Weg welvaart.
   In het jaar 2025 gaat zijn hele vakantiegeld (via belastingverzwaring) al op aan de energietransitie!
   Die 600 miljard geschatte kosten van de regering (PBL) daarin zit meen ik nog niet meegeteld de kosten van het van gas los gaan van de gebouwde omgeving (+/- 500 miljard). Zo kom je inderdaad wel boven de 1000 miljard. Da’s wel 220.000 euro per gezin aan kosten tot het jaar 2050 (Blz 47).
   Die 500 miljard kosten van gas los gebouwde omgeving levert slechts 12% CO2 reductie op.
   Wat een enorme besparing toch je aan het gas blijft! De andere 88% CO2-uitstoot kost dus al 600 miljard. Alleen dat al kost een gezin een dik 100.000 euro tot 2050.
   Dijksthoff beweert de zaak woonkostenneutraal te krijgen? Klinkare politieke nonsens zegt het rapport (blz 49). Worden door de politiek belazerd? Baudet zegt van wel.

  2. @Anton (12 juli 11.51)
   Uw antwoord: “Zo ver ik begrijp wil Baudet zijn eigen schattingen niet door laten rekenen. Dat zijn de feiten,” stelt diep teleur want is pertinent ONWAAR (!)
   Baudet dient immers een motie in in de Tweede Kamer om dat juist te bewerkstelligen. Daar hebben we het juist over. U ontkent hiermee m.i. toch duidelijk de feiten en werkelijkheid. Daar kan ik dus niets mee.
   U bevestigd mijn eerdere conclusie opnieuw: u houdt een politiek gekleurd betoog tegen populisme ‘that’s all’. Ik zoek gewoon antwoorden over de energietransitiekosten waarvan ik de indruk krijg dat politieke partijen die voor de energietransitie zijn die verborgen willen houden voor het publiek. Omdat de kosten – zoals Baudet zegt – ondraaglijk zullen zijn voor de burgers.
   Een ramp dus.
   De motie Baudet om daar achter te komen wordt m.i. daarom afgewezen.

  3. Waar Wilders en in mindere mate Baudet voor waarschuwden staat nu te gebeuren: Moslim Turken die lak hebben aan de rechter en de minister.
   https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4777286/directeur-haga-lyceum-vindt-publicatie-rapport-slappe-uitspraak
   Hoogste tijd voor keihard optreden van de minister tegen het bestuur van het Haga lyceum en de vergunning intrekken is zeer noodzakelijk. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, luidt het spreekwoord.
   Tenzij men accepteert dat Turken een staat binnen de staat vestigen waar democratie niet bestaat en de Islam leidend is. En dat laatste zal dan onvermijdelijk leiden tot Nederlanders die het ook niet meer zo nauw nemen met de wet; goed voorbeeld doet goed volgen.

  4. Heeft werkelijk niemand van de aanhangers, bewonderaars van Baudet door dat ze door deze politieke clown gepiepeld worden? Er wordt door diverse politici gevraagd om de kosten van duizend miljard, volgens Baudet de kosten van de energietransitie, door te laten rekenen. Baudet kijkt wel uit. Nee, als een ware populist weet hij wel een deel van de bevolking angst aan te jagen. Dat doet hij door zeer speculatief een rampscenario te suggereren , waarbij half Nederland zo’ beetje failliet dreigt te gaan. Dat doet hij via een bizarre motie, waarin allerlei onheil over Nederland wordt afgeroepen. De Tweede Kamer heeft terecht die rare motie verworpen. Maar aan zijn aanhang vraagt Baudet om in deze motie te geloven. En zijn aanhang weet bliksems goed dat het hier slechts om geloven gaat!

   • @Anton
    Volgens mij rekent geen enkele partij zijn begroting zelf door. Baudet vraagt om een onafhankelijke doorrekening van een beleid dat mogelijk burgers heel veel geld gast kosten. Heeft u zoveel vertrouwen in de overheid dat u dat zonde van het geld vindt? Hadden we dat maar gedaan bij de Fyra, de belastingdienst, IND, defensie, justitie, Buitenlandse Zaken en de politie, dan hadden we misschien meer geld over gehad voor zorg en onderwijs en waren onze pensioenen geen speelbal van Europa geworden.

    Waarom is een volksvertegenwoordiger die daarom vraagt een charlatan? Ik dacht dat het juist core business van Kamerleden was om overheidsuitgaven scherp in de gaten te houden. Meer mensen als Pieter Omtzigt. Aan Kamerleden die onder één deken met de regering slapen heb je niets.

    Vreemd dat men Kamerleden die kritisch staan tegenover regeringsbeleid populisten noemt. Dan zijn hier inderdaad meer populisten dan in China, Rusland en Oezbekistan. We moeten onze populisten koesteren…

    • Eric Holleman
     De meeste politieke partijen laten hun begroting doorrekenen. Dat ook is gebeurd met het kostenplaatje van de regering over de energietransitie. Die valt velen malen goedkoper uit dan Baudet suggereert. De motie die Baudet indiende om allerlei verondersteld onheil te berekenen, zeer hypothetisch en dus niet vast te stellen, is clownesk. Dat doet hij om zelf geen serieuze bereiking te hoeven maken. Mensen om de tuin leiden die niet precies weten wat hier aan de hand is, en proberen mensen te laten geloven in je onzinverhalen , dat is populisme. Waarom laat Baudet geen onafhankelijke berekening maken van zijn bewering over kosten van duizend miljard? Dan heeft hij toch een sterke troef in handen. Maar hij kijkt wel uit…

     • @Anton,
      Behalve het feit dat je stelling precies andersom is: Baudet wil het juist wel serieus laten berekenen, is ook je stelling niet juist dat de regering het klimaatbeleid compleet heeft laten doorrekenen.
      Het is slechts op onderdelen (niet de belangrijkste) doorgerekend.
      Laten we wel wezen. De regering beweerde dat de transitie slechts 200 miljard zou kosten. Baudet beweert 1000 miljard. We weten als publiek ondertussen twee dingen: 1 – de kosten zijn door diverse onderzoeken en instanties op zo’n 600 miljard vastgesteld (da’s mooi in het midden van regering en Baudet) dus toch 1,5x de totale Staatschuld – dus sowieso beslist NIET goedkoop.
      2 – Het publiek wordt feitelijk NIET juist ingelicht want een totale doorrekening wordt (om politieke redenen?) maar niet geïnitieerd.
      Dus hoe kunnen we nu discussieren over hypotheses en onzin als transparantie totaal ontbreekt?

      Alles wat je zegt is politiek gekleurd en heeft niets meer van feiten van doen. Ook daar schiet de burger niets mee op. Je verkondigd gewoon hier je linkse geloof. Ok. Maar het als feiten presenteren maakt het een rookgordijn van insinuaties en verdraaiingen. Misleiding van de lezers zelfs.

      • Alleen het energie akkoord kost al meer dan 1000 miljard. Daar komt het klimaat akkoord dan nog bij.
       Berekeningen van dat energie akkoord zijn gedetailleerd in de Elzevier te lezen en dat artikel is ook op internet te vinden.

      • Ronaldo Haasnoot
       Er wordt wel stevig langs elkaar heen geredeneerd. Die 600 miljard is door de regering erkend. Uiteraard blijft dit een schatting. Zover ik begrijp wil Baudet zijn eigen schatting van 1000 miljard niet door laten berekenen. Dat zijn de feiten. Nu Baudet met zijn ontkenning van het ernstige problemen met het klimaat. Zijn redenering: wellicht is er een opwarming van de aarde , maar is een natuurverschijnsel waar de mans geen deel aan heeft. Volgende redenering: er is helemaal geen opwarming van de aarde. Zwendel van de natuurwetenschappers. U mag kiezen. Bij beide standpunten hoeven we geen cent uit gegeven aan energietransitie. En dat is voor mensen die Baudet maar al te graag geloven heel fijn. Kijk, dat noem en we nu populisme.

   • @Anton 11 jul 23:10
    Het lijkt me een ongelijk speelveld als een coalitie een heel overheidsapparaat ter beschikking heeft voor zijn doorrekeningen en een partij die berekening zelf moet bekostigen. De overheid heeft wel vaker doorrekeningen gemaakt waar geen hout van klopte, onlangs nog de koopkrachtplaatjes. Ik weet niet of Baudet gelijk heeft, maar ik vertrouw de overheid ook niet zo maar. Bij het WODC bleek ook dat de overheid naar het gewenste resultaat leidt. Het afbreken van gasleidingen en inzetten op aardwarmte geeft mij geen warm gevoel.. De aversie tegen gas lijkt me eerder politiek dan rationeel gedreven.

  5. Wat zijn die clowns van D66 en GroenLinks dom. Ze zijn amper droog achter de oren en moeten iedere dag nog een schone pamper voor. Ze hebben wat gehoord over het klimaat en drammen elkaar maar na en liegen en bedriegen alles wat los en vast zit. Zo krijgt de FvD steeds meer stemmen bij de volgende verkiezingen. daarom willen ze ook dat er met 16 jaar wordt gestemd want ze zien de bui al hangen want de jeugd zijn inmiddels ook al gehersenspoeld. Ik wou dat de mensen in dit land slimmer waren als deze pippo’s. En dan ook nog tegen stemmen. Wat een stel laffe honden.

   • Het gewauwel van Baudet is zo verschrikkelijk lachwekkend en zielig, dat ook dit amateuristische filmpje vooral goed is voor een daverende schaterlach. Deze geflopte kakker is de clown van de vaderlandse politiek.

    • Beste Floris – Lachen is gezond en ik gun u uw eigen gevoel voor humor maar heb je ook nog iets inhoudelijks te melden?

    • Ik vind jouw reactie goed voor een daverende schaterlach! Jij wordt blijkbaar graag belazerd door een megalomane onbetrouwbare coalitie.
     Ga gerust je gang maar verwacht niet iedereen zo naïef is.

    • @Floris 9 juli 21:33
     Kunt u uitleggen waarom een voorstel voor een seconde opinion over een investering van 1 miljard euro zo lachwekkend is? Ik weet niet of u oud genoeg bent om zich andere megaflops van de overheid te herinneren, zoals de Betuwelijn, C2000, JSF, ongeschikte helikopters en talloze IT-projecten. Het zou interessant zijn als een onafhankelijk bureau eens onderzocht welk percentage van overheidsinvesteringen in verkeerde handen komt of domweg in de sloot wordt gegooid . Waarna zorg en onderwijs weer moord en brand schreeuwen over tekorten en zelfs de dikbetaalde overheidsmanager 6% salarisverhoging claimen.

     Ik weet niet aan welke politicus u uw geld zou toevertrouwen, maar laat uw weerzin tegen deze “kakker” u niet doof maken voor misstanden die hij aan de kaak stelt.

   • Bedankt Petra!
    Alleen het lopende energie akkoord gaat al meer dan 1000 miljard kosten en dit is nog maar een onderdeel van de klimaatkosten. Toch denk ik dat Rutte 4 er wel komt omdat men er in zal slagen om dit te verhullen en de critici te muilkorven of isoleren.

   • Petra, ik ben het volstrekt met je eens. Wij burgers zijn op onze kosten de proefkonijnen voor de ontwikkeling van allerlei (wel of niet renderende) alternatieve energiesystemen waar bedrijven straks in het buitenland veel geld kunnen verdienen.
    Daarom heb ik me ook aangemeld bij de werkgroep in mijn gemeente die praat over het aardgasvrij maken van particuliere woningen; om tegengas te geven, om te weten wat men van plan is en om met buren rechtszaken aan te spannen tegen onwettige dwang.

   • @Petra, 9 juli 13:38
    Dank voor de info. Hoe is het mogelijk dat zoveel partijen Baudet vragen met de doorrekening te komen van de klimaatplannen en vervolgens als hij een motie indient om van regeringswege die opdracht te geven en het budget vrij te geven, gewoonweg weigeren? Tegen die opdracht zelfs stemmen!!!
    Wat is dit voor onzin?
    Waarom ziet heel Nederland dit niet als groot nieuws bij het journaal van NPO?
    Las laatst een onderzoek dat als er een biljoen bomen of zo geplant zouden worden op Aarde 75% van de CO2-problematiek opgelost zou worden….
    Zal daar waarschijnlijk ook niets meer van horen. Mensen wat is dit?
    Kan D66 en GroenLinks mij uitleggen waar ze in hemelsnaam mee bezig zijn? Willen ze waarheden niet onder ogen zien? Ergo: mag de burger niet weten hoe het zit?
    Klaarblijkelijk willen zij de duurste oplossingen verzinnen die wellicht achteraf niet zo veel oplossen en dat verbergen? Hier zakt mijn broek echt van af. Wat een politieke oplichterij zeg!
    Maar goed dat er tegenwoordig naast NPO er een YouTube is. En goed van jou zeg hier die link te plaatsen. Het is werkelijk schandalig dat dit gebeurt. Heb er geen woorden voor.
    Klaver en Rob Jette ga je heeeeeeeeel diep schamen, zou ik zeggen.
    En de rest ook.

  Comments are closed.