Met de SGP kun je praten

  1
  512

  Leestijd: 2 minuten.

  Zeker is het nog niet, maar er kan zich een situatie voordoen waarbij het kabinet in de Eerste Kamer straks de SGP nodig heeft. Stel dat het niet lukt met GroenLinks afspraken te maken en dat de coalitie dus een beroep moet doen op de PvdA. En stel dat de PvdA en/of de ChristenUnie net te weinig zetels krijgen om de regeringspartijen aan een meerderheid in de senaat te helpen. Dan is de SGP waarschijnlijk de redder in de nood, want van FvD zal Rutte III het niet moeten hebben.

  Premier Mark Rutte anticipeerde een klein jaar geleden al op deze mogelijkheid. Hij bezocht het jubileumcongres van de  SGP in Nieuwegein (de staatkundig-gereformeerden bestonden 100 jaar). En Rutte kwam niet met lege handen. De premier bracht een flinke portie veren mee, die hij onder luid hosanna-geroep in de christelijk-orthodoxe achterwerken stak. De SGP neemt, aldus Rutte destijds, ‘een grote relevante positie’ in het Nederlandse politieke landschap in. Ze is volgens hem ‘constructief’ en beschikt ook nog eens over relativeringsvermogen. Als het zo uitkomt zal de premier deze lovende woorden ongetwijfeld graag herhalen.

  Gedoogsteun van de SGP is geen nieuw verschijnsel voor Rutte. Ook zijn eerste en tweede kabinet, allebei zonder meerderheid in de senaat, overleefden dankzij de welwillende medewerking van de mannenbroeders. Het eerste kabinet overigens maar heel even, maar dat lag niet aan Kees van der Staaij en de zijnen.

  Bij Rutte III zal de SGP al helemaal niet moeilijk doen, is de verwachting. Want van dat kabinet maakt de ChristenUnie deel uit, een partij die als geestverwant geldt.

  Nu is het waar dat de ChristenUnie eveneens de Schrift als leidraad voor haar handelen neemt en dat een groot deel van de achterban op de Dag des Heren langdurig in de kerk zit. Maar er zijn ook nog wel een paar verschillen. De ChristenUnie is in veel opzichten (milieu, asielbeleid, sociale politiek) links. Dat kun je van de SGP absoluut niet zeggen. Die partij maakt er geen enkel geheim van dat ze een rechtse koers voorstaat. In veel opzichten zelfs rechtser dan de VVD. Ze is nota bene voor de doodstraf, al roept ze dat de laatste jaren niet van de daken.

  Het prettige aan de SGP is echter dat ze van haar rechtse gedachtegoed geen halszaak maakt. Met Van der Staaij kun je praten. Hij is altijd bereid heel veel water bij de wijn te gieten als het wettig gezag dat wenst. Een kabinet laten vallen zal hij zeker niet snel doen. Zoiets staat trouwens haaks op zijn religieuze opvattingen.

  Natuurlijk vraagt de partij altijd wel iets terug voor haar tegemoetkomende opstelling. Maar dat gaat nooit erg ver. Met het openhouden van een met sluiting bedreigde kazerne in de bible belt is ze doorgaans al dik tevreden.

  Maar een extra aai over de bol wordt in staatkundig-gereformeerde kring vast en zeker op prijs gesteld. Volgende maand heeft de SGP weer haar jaarlijkse partijdag, een dag of tien voordat de definitieve samenstelling van de Eerste Kamer bekend wordt. Wellicht een goede gelegenheid voor Rutte om nog even langs te wippen? Het is opnieuw in Nieuwegein, dus hij kent de weg.

  1 REACTIE

  1. De SGP zal altijd tot het echt niet anders kan de Dienaresse Gods in het zadel houden. En natuurlijk is zij voor de doodstraf zo wil de Heere het. En natuurlijk zijn homo’s zondige wezens, aldus de Heere en zijn moslims geen afgodendienaar aldus het woord van de Heere persoonlijk. En dient de vrouw niet onderdanig te zijn aan haar man in alles? De SGP is anti democratie en pro theocratie, uiteraard wel op christelijke basis. Goed dat de SGP een christelijke partij is. Wanneer zij een moslimpartij zou zijn, Nederland zou te klein zijn en media zouden tekeer gaan. Wilders zou niet meer te houden zijn. Zou Henk en Ingrid oproepen om Korans tot Donald Duck dikte te verscheuren en zou onmiddellijk de kopvoddentaks invoeren en wellicht kledingvoorschriften voor moslims verplicht invoeren. Een bezoek van de premier zou er niet inzitten.

  Comments are closed.