Met goednieuwsshow op Prinsjesdag  is coalitie er nog niet

  2
  439

  Leestijd: 2 minuten.

  Rutte III presenteert morgen zijn voorlaatste miljoenennota. En dat is een hele belangrijke. Op 17 maart 2021 zijn er immers verkiezingen. Veel kiezers zullen hun indruk over de regeringspartijen vooral baseren op de kabinetsprestaties in het voorafgaande jaar.

  Het is dus geboden om van Prinsjesdag 2019 een uitbundige goednieuwsshow te maken. Iets wat volgens de uitgelekte maatregelen dan ook gaat gebeuren. Er komt veel geld beschikbaar voor koopkrachtreparatie en ook voor extra uitgaven in bijvoorbeeld volkshuisvesting en defensie. Verder maakt het kabinet zich op om miljarden te lenen op de kapitaalmarkt voor een investeringsfonds. Dat kan makkelijk. Geld lenen kost op dit moment niet alleen niks, het levert zelfs wat op.

  Al dat gerammel met de geldbuidel moet het imago van de regeringspartijen in positieve zin bijstellen. Met dat imago gaat het toch al tamelijk voorspoedig. Want volgens de peilingen klimmen de regeringspartijen uit het dal waarin ze zich niet zo lang geleden nog bevonden. De coalitiegenoten VVD en CDA staan in de polls allebei nog wel op verlies, maar dat is aanzienlijk kleiner dan het was. De ChristenUnie mag al de hele kabinetsperiode op een bonusje rekenen. Alleen D66 heeft het nog moeilijk.

  Daar komt bij dat de twee beoogde ‘gedoogpartners’ van het kabinet, PvdA en GroenLinks, ook niet slecht boeren. Vooral de PvdA is virtueel bezig aan een onverwachte opmars. Het electoraat lijkt daarentegen wat uitgekeken op de populistische partijen FvD en PVV. Zij halen in de laatste peilingen samen geen 30 Kamerzetels, een stuk minder dan in regeringskringen tot voor kort werd gevreesd. Kunnen we inmiddels spreken van een ‘ruk naar het midden’?

  Daarvoor is het nog veel te vroeg. Rutte III mag morgen dan wel stevig in de bus blazen, de grootste uitdagingen voor het kabinet moeten nog komen.

  Om te beginnen is er het stikstofprobleem. Volgens de Raad van State voldoet Nederland bij de aanpak daarvan niet aan de Europese normen. Dat betekent dat vele duizenden projecten (nieuwbouw, luchthaven Lelystad ect.) gevaar lopen. Het kabinet heeft een commissie-Remkes opgetuigd, die binnenkort over een oplossing moet adviseren. Zelf heeft het ook wat marginale maatregelen bedacht. Maar een echte uitweg is nog niet in zicht. Die zal er op Prinsjesdag ook niet komen.

  Een zo mogelijk nijpender probleem is nog de dreigende korting op de pensioenen. Door de tegenvallende economie, maar vooral door de zeer lage rente, verkeert een groot aantal pensioenfondsen in financiële nood. Het lijkt onvermijdelijk dat zij volgend jaar gaan snijden in hun uitkeringen. Dat zou natuurlijk zeer onwenselijk zijn, niet zo heel lang meer voor de verkiezingen.

  De Tweede Kamer heeft het kabinet de opdracht gegeven ‘onnodige’ pensioenkortingen te voorkomen. Maar hoe? De regering wil niet gaan morrelen aan haar eigen pensioenspelregels, maar niets doen is ook geen optie.

  Waarschijnlijk duurt het nog tot diep in december voor er duidelijkheid is. De jubeltonen van Prinsjesdag zijn dan allang weer vergeten.

  2 REACTIES

  1. Laten we hopen dat de hardwerkende Nederlander eindelijk zijn verdiende loon krijgt. Mensen die pensioen hebben of steuntrekker zijn mogen niet zeuren en klagen als ze net buiten het net vissen. Arbeid adelt dames en heren steuntrekkers. En gij oudelieden bedenk dat wie niet werkt zal niet eten.Onze politici dienen het land en het volk dan dan past het niet te spreken over goednieuwsshow. Ik raakte weer eens geschokt, verbijsterd, onthutst, en ook nog eens ontsteld, zelfs ontzet. Morgen wordt wel de grote hoedenshow gehouden: wie is het mooiste in het land, de boze en slechte koningin, of Doornroosje? Of was het Sneeuwitje? Toch niet de Gelaarsde Kat?

  2. Het goede nieuws is dat door de stikstofproblematiek, de nieuwbouw van de luchthaven Lelystad moeilijker gaat worden. Persoonlijk hoop ik dat het helemaal niet doorgaat. Die laagvliegende vliegtuigen boven natuurgebieden. Ik denk b.v aan natuurgebieden zoals de Veluwe, het Zuid-Oosten van Friesland en het zuiden ven Drenthe zullen er veel hinder van hebben. Ook is het belangrijk dat de pensioenen beter worden. De generatie X, d.w.z. iedereen die geboren is tussen 1960 en 1981 hoeft op het moment er niet op te rekenen dat ze een fatsoenlijk pensioen kunnen krijgen. Dit vind ik de nog meest onrechtvaardige ontwikkeling van de huidige politiek en de pensioenfondsen. Gelukkig zijn de huidige regeringsleiders over het algemeen ook van deze generatie X, Rutte incluis.

  Comments are closed.