Mijd het leed dat Belastingdienst heet

  9
  377

  Leestijd: 2 minuten.

  Nog geen anderhalve maand zijn de staatssecretarissen Alexandra van Huffelen en Hans Vijlbrief (beiden D66) in functie bij het ministerie van Financiën of het is al mis. Het duo moet in een brief aan de Tweede Kamer toegeven dat de Belastingdienst, waarvoor het politiek verantwoordelijk is, voor minimaal 31 miljoen euro aan zogeheten aanmaningskosten onterecht niet heeft terugbetaald aan belastingplichtigen. De Nationale Ombudsman, die hier meer over wilde weten, werd met leugens afgescheept.

  Een paar dagen terug bleek al dat de fiscus er jarenlang een zwarte lijst met mogelijke belastingfraudeurs op na heeft gehouden, waarop maar liefst 180.000 namen stonden. Dat was in strijd met de privacywetgeving. Toen de Tweede Kamer eerder informatie wilde over deze lijst, ontkende de Belastingdienst het bestaan ervan.

  Over de aanmaningskosten erkennen Van Huffelen en Vijlbrief nu nederig dat het allemaal niet gedeugd heeft. Maar daar zal het niet bij blijven. Ook over de zwarte lijst met fraudeurs bestaan veel vragen bij Kamerleden. Die voelen zich – heel begrijpelijk – voorgelogen. De twee staatssecretarissen zullen dus morgen tijdens een debat door het stof moeten.

  Nog maar een paar weken op het pluche en nu al in grote politieke problemen. Hoe moet dat in vredesnaam verder?

  Van Huffelen en Vijlbrief vervingen in januari hun afgetreden partijgenoot Menno Snel. Die moest weg omdat belastingambtenaren jarenlang ouders ten onrechte van gesjoemel met de kinderopvangtoeslag hadden beschuldigd. Zelf zette Snel de Kamer hierover diverse malen op het verkeerde been.

  Dreigt voor zijn beide opvolgers nu ook alweer groot politiek onheil? Moeten zij misschien ook weg?

  Dat gaat, zoals iedereen zal beseffen, niet gebeuren. Om te beginnen zitten Van Huffelen en Vijlbrief er nog maar heel kort. Zij zullen voorlopig een clemente behandeling krijgen. Beginnelingen in het kabinet moeten het al behoorlijk bont maken, willen ze meteen de laan uit moeten.

  Maar wezenlijker is nog het probleem dat het vertrek van het tweetal zou veroorzaken. Toen Snel zijn ambt neerlegde was er al bijna geen vervanger voor hem te vinden. De D66-top deed er ruim een maand over om met Van Huffelen en Vijlbrief op de proppen te komen. Daarbij probeerde de partijtop  eerst nog om een van de twee posten (één vervanger voor Snel werd politiek te riskant geacht) aan het CDA te slijten. Kamerlid Pieter Omtzigt, die altijd zo tekeer was gegaan tegen Snel, zou maar eens moeten laten zien hoe het dan wel moest.

  Het CDA bedankte feestelijk voor de eer, en zal daar achteraf bepaald niet rouwig om zijn. Dat Van Huffelen en Vijlbrief al binnen zo korte tijd in het beklaagdenbankje zouden belanden, is waarschijnlijk voor iedereen een verrassing. Behalve dan voor de echte kenners van het departement. Want die weten dat de Belastingdienst een wespennest is waarbij je koste wat kost uit de buurt dient te blijven.

  9 REACTIES

  1. Laat de Tweede Kamer niet zo hypocriet doen. Het is toch meer dan duidelijk dat de Belastingdienst een staat is binnen de staat. Het is natuurlijk veel leuker om te zien hoe de huidige staatssecretarissen naar adem happen en dat de Tweede Kamer als een soort van onpartijdige rechter een oordeel kan vellen en de Belastingdienst gewoon verder kan rotzooien, mensen misbruiken (immoreel naaien en elkaar lekker dekken). Het is allemaal dolle pret en wie de dupe is van dit immorele gedoe. Niet de volksvertegenwoordigers die dollen heerlijk voort dat het een lieve lust is, al dan niet ontzet, verbijsterd, ontsteld en meer van dit soort enge gevoelens. En maar klagen dat het volk zo weinig vertrouwen heeft in de dames en heren politici. Snappen de alsmaar bruggen bouwende volksvertegenwoordigers helemaal niets van.

  2. Het is met die lijst van potentiële fraudeurs net als met etnisch profileren van de politie: het kan de effectiviteit van opsporing verhogen, wat toch niet verkeerd is, waar de burger steeds klaagt over de falende overheid. Als ik jaar na jaar mijn belastingformulier verkeerd invul, kan ik me voorstellen dat de belastingdienst, die alleen kan functioneren door alles te automatiseren, een ambtenaar op mijn dossier zet om mijn aangifte te controleren. Het is natuurlijk wel zaak dat de belastingdienst kan aantonen dat ik terecht op die lijst sta. Ik vermoed dat de belastingdienst daar steken laat vallen.

  3. Door met name de Belastingdienst heeft de Nederlandse overheid inmiddels de status van een criminele organisatie á la de Dranghetta en de Maffia.
   Helemaal zelf gedaan; wat een toonbeeld van inzicht en kunde!

    • Klokkenluiders worden keihard en genadeloos genaaid. De meerderheid van de volksvertegenwoordigers vinden dat geweldig en fantastisch want de achterban schijnt dat geen reet te schelen. De vuiligheid en smerigheid die op meerdere terreinen afspeelt hebben we mede te danken aan keurige dames en heren politici. De kiezers worden pas wakker. als ze zelf slachtoffer zijn

     • Toen ik als reserve-officier in het Nederlandse Leger diende, huldigde men de volgende regels:
      1. de bevelvoerend officier heeft altijd gelijk;
      2. als de bevelvoerend officier er naast zit, treedt regel 1 in werking.

      Zo werkt het bij onze Overheid precies hetzelfde; nog geen begin van eerlijkheid en verantwoordelijkheidsgevoel!

      • Zelfs soldaten af laten schieten door een AP23 (moord met voorbedachte rade is toegestaan). Ministers liegen er op los, de Kamer, ach de Kamer. De klokkenluider krijgt een heel peleton over zich heen. En pas 70 jaar na het overlijden can de heer Spijkers maf een en ander openbaar gemaakt worden en de media kennen hun plaats in het machtsspel.

   • Als de Kamerleden van Denk in het openbaar mogen zeggen dat het Nederlandse leger moordenaars zijn en toch niet door het OM worden vervolgd, dan mag ik vinden dat de EU en onze Overheid een criminele organisatie zijn.

    • Dat is toch logisch. De moordenaars van soldaten door de AP23 gaan toch vrij uit en de klokkenluider zal en moet kapot gemaakt worden. Ministers liegen dat het gedrukt staat. De Kamer, ach de Kamer. Geen liegende minister hoeft af te treden en alles moet de doofpot in en de media gehoorzamen in deze. Moord met voorbedachte rade en wie klaagt de moordenaars aan? Zie mijn boek: Klokkenluiders en de politiek.

  Comments are closed.