Milieudefensie heeft punt al gemaakt

  1
  222

  Leestijd: 1 minuten.

  De rechter doet op 7 september uitspraak in een kort geding dat Milieudefensie heeft aangespannen om de Staat te dwingen tot maatregelen om de luchtvervuiling terug te dringen. Milieudefensie had al een zogeheten bodemprocedure aangespannen en daarbij laat een uitspraak van de rechter lang op zich wachten. Omdat de volksgezondheid op het spel staat, zou er sprake zijn van een spoedeisend karakter en dus volgde er ook nog een kort geding.

  Dat gebeurt uitgerekend tijdens de formatie van een nieuw kabinet. Dat zal geen toeval zijn. Milieudefensie wil de broedende kip storen. Eerder, in 2015, spande de actiegroep Urgenda een rechtszaak aan tegen de Staat om de uitstoot van broeikasgas te beperken. Urgenda werd in het gelijk gesteld, maar de rechter noemde geen concrete maatregelen die de regering moet gaan treffen. De Staat ging in beroep tegen de uitspraak, maar Urgenda had haar punt al gescoord. De Tweede Kamer nam een motie aan waarin maatregelen werden geëist, ongeacht een nieuwe uitspraak van de rechter.

  Bij de zaak van Milieudefensie staat de eiser in het kort geding volgens juristen sterker. Nu gaat het om het halen van de Europese normen voor stikstofoxide en fijnstof. Vervuiling die vooral veroorzaakt wordt door het wegverkeer. Op de dag van het kort geding werd een top-twintig gepubliceerd van straten, bijna allemaal in drukke buurten van de steden, waar de vervuiling het ergst is, en dus ook de aanslag op de gezondheid van de omwonenden.

  Daarmee wordt druk uitgeoefend op de politiek, terwijl VVD, CDA, D66 en ChristenUnie onderhandelen over een nieuw kabinet. De VVD is er nog steeds trots op dat we op steeds meer plaatsen in ons land 130 kilometer per uur konden gaan rijden, hoewel dat leidt tot meer vervuiling. Het CDA lag onder vuur van oud-gediende en voormalig kabinetsformateur Herman Wijffels omdat de partij van Sybrand Buma geen oog had voor het milieu en het klimaatprobleem. Tijdens de campagne voor de verkiezingen van de Tweede Kamer was milieu nauwelijks een item, maar nu des te meer. Dat heeft Milieudefensie al bereikt voordat de rechter een uitspraak doet in het kort geding en de partijen nog steeds onderhandelen.

  1 REACTIE

  1. Ja daar komt het weer: het milieu!
   Helemaal eens met elkaar worden ze nooit.
   Intussen wordt de lucht in Nederland elk jaar schoner.
   Misschien maar goed dat er geen overeenstemming komt, want dan zet deze tendens (van schonere lucht) zich misschien voort.

  Comments are closed.