‘Minder waardering voor kabinet’

  0
  79

  Leestijd: 1 minuten.

  In de peiling van Ipsos blijven PvdA en VVD onveranderd op respectievelijk 29 en 14 zetels. PVV zakt 1 zetel naar 20, SP blijft gelijk op 19, CDA stijgt 1 zetel naar 21, D66 daalt 2 zetels naar 24, CU stijgt 1 zetel naar 6, GL zakt 1 zetel naar 7, SGP wint 1 zetel tot 4, PvdD blijft op 5, 50PLUS wint 1 zetel tot 3.

  Dit schrijft Ipsos over de peiling van deze week:

  ‘De waardering voor het kabinet is de afgelopen weken iets afgenomen. Het kabinet krijgt nu een 5, terwijl zij vorige week nog bijna een voldoende scoorde (5,4). Daarnaast liggen enkele kopstukken van de regeringspartijen minder goed dan voorheen. Dat blijkt uit de Politieke Barometer onder 1.101 stemgerechtigde Nederlanders.

  Minister-president Rutte ligt minder goed bij de kiezer ten opzichte van de laatste meting een maand geleden. Hij zakt van een 5,4 naar een 5,1 op dit moment. Vooral kiezers die bij de laatste verkiezingen op één van de regeringspartijen hebben gestemd zijn minder te spreken over Rutte.

  Daarnaast zien we dat de rapportcijfers van de fractieleiders van de regeringspartijen, Zijlstra (VVD) en Samsom (PvdA), zijn gedaald. Zijlstra kreeg twee weken geleden nog een 5,3, nu een 4,9. Samsom daalt van een 4,6 naar een 4,1. Ook deze dalingen zijn te wijten aan een verslechterd imago bij de eigen achterban.

  Ten opzichte van twee weken geleden herkennen minder kiezers Jesse Klaver van naam. Vlak na het aantreden van de nieuwe fractieleider van GroenLinks kende 52 procent van de Nederlanders hem van naam; nu is dat 46 procent. Zijn rapportcijfer is nagenoeg hetzelfde gebleven: een 6,1.

  Verder zien we geen verschuivingen in de partijvoorkeur van Nederlandse kiezers. De groei die GroenLinks in de vorige meting realiseerde, heeft zich in de afgelopen twee weken (nog) niet doorgezet.’

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter