Moet PvdA terug naar de roots?

  0
  305

  Leestijd: 1 minuten.

  De PvdA moet veranderen van een bestuurderspartij in een brede volksbeweging die naast en met de mensen opkomt voor ieders bestaanszekerheid. Dat zegt Paul Depla, de partijbons die vandaag komt met een rapport om lering te trekken uit de verpletterende verkiezingsnederlaag.

  Hij licht in dagblad Trouw een tip van de sluier op. We kennen het rapport nog niet, maar het lijkt een pleidooi om terug te keren naar de roots.

  In de vorige eeuw werd de PvdA steeds meer een partij van salonsocialisten, die zich sterk maakte voor de rechten van de arbeider en samen met de vakbeweging vocht voor meer bestaanszekerheid. Veel mensen denken dat de partij ten onder is gegaan aan het eigen succes. Zo is bijvoorbeeld de strijd om de 40-urige werkweek gestreden en is inmiddels de zogeheten verzorgingsstaat opgebouwd. Maar daarmee is nog lang geen sprake van bestaanszekerheid.

  Er zijn nu partijen die een bom leggen onder collectieve arbeidscontracten door te pleiten voor het afschaffen van het algemeen verbindend verklaren van cao’s. En van zekerheid van een baan is weinig sprake bij het groeiende aantal mensen die een flexbaan hebben, terwijl ze liever een vast contract zouden hebben. De 40-urige werkweek bestaat nog wel, maar heeft geen enkele betekenis voor zzp’ers, die vaak niet kiezen voor zelfstandig ondernemerschap en niet zelden moeten concurreren met goedkope arbeidskrachten uit andere landen.

  Volgens Depla voelen mensen zich niet altijd zeker over hun bestaan en verwachten ze van de PvdA “een agenda die verder gaat dan capituleren voor maatschappelijke ontwikkelingen”. Het lijkt erop dat veel mensen de PvdA niet meer herkennen als een partij die opkomt voor hun belangen. Zij zien een partij die de ideologische veren heeft afgeschud en zich onvoldoende afzette tegen het neoliberalisme.

  De PvdA zou er goed aan doen om in de huidige kenniseconomie op te komen voor de mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt, zoals laaggeletterden en mensen met een arbeidshandicap. De partij mag zich best vernieuwen, maar moet vooral terug naar af.