Mona Keijzer: ik heb woorden hectisch en hype wel langs horen komen

  0
  55

  Leestijd: 2 minuten.

  Mona Keijzer, de ‘rising star’ van het CDA, is verrast door de enorme media-aandacht die zij de afgelopen tijd heeft gekregen. Maar ze is er niet van geschrokken. ,,Bij mensen om me heen is dat vele malen groter dan bij mezelf.”

  Dat zei de 43-jarige Keijzer, die op plaats twee staat achter Sybrand Buma, maandagavond bij het programma ‘Vrienden van de Avond’ op radio 1.

  Keijzer stond bij de vorige verkiezingen in 2010 nog op de 67 plaats op de CDA-lijst. De Volendamse was sinds 2007 wethouder in Purmerend voor de christendemocraten.

  Ze werkte mee aan het ‘Strategisch Beraad’, een rapport dat de toekomstige koers moest bepalen van de partij toen deze  intern verscheurd dreigde te worden door de samenwerking met de PVV in het kabinet Rutte. Het rapport concludeerde dat er een ruk naar links gemaakt moest worden.

  Met vijf andere kandidaten deed ze een gooi naar het lijsttrekkerschap voor de komende verkiezingen. In die strijd won ze enorm aan populariteit bij een deel van de CDA-achterban. Een reden voor de kandidatencommissie om haar te posteren op een plaats pal achter Buma.

   

  ‘Ik had een half jaar geleden ook niet verwacht dat ik een hele avond bij jullie zou zitten’

   

  De plotselinge grote belangstelling voor de persoon Keijzer ging in het begin een beetje langs haar heen, zegt ze. Maar tegelijk beseft ze nu wel dat ze aandacht in díe mate bijzonder is. ,,Ik had een half jaar geleden ook niet verwacht dat ik een hele avond bij jullie zou zitten.”

  Toch is de schok niet groot voor haar. ,,Bij mensen om me heen is die velen malen groter dan bij mezelf. Ik heb de woorden hectisch en hype natuurlijk ook wel voorbij horen komen. Maar ik ben er niet van geschrokken, het gebeurde gewoon.”

  Van plek 67 bij de vorige verkiezingen naar plek 1 op de lijst nu, behoorde tot de mogelijkheden. ,,Natuurlijk heb ik meegedaan om te winnen, maar dat is niet gelukt. Dat Sybrand Buma op 1 staat, is goed. Ik heb gezegd: als ik niet win dan meld ik me aan voor het campagneteam voor Buma. Dat heb ik ook gedaan.”

  Hoe het CDA er momenteel voorstaat in de peilingen, is niet goed genoeg, zegt Keijzer. ,,In sommige peilingen 14, in andere 18. Dat is natuurlijk niet veel. Als we zouden houden wat we nu hebben, zou het mooi zijn. Ik heb als kandidaat voor het lijsttrekkerschap gezegd dat ik had willen gaan voor 25 zetels.” Het CDA heeft nu 21 zetels in de Kamer.

  Uitspreken naar welke coalities de voorkeur van het CDA uitgaan, straks na de verkiezingen, daar wil ze niet aan. ,,Je moet de buit niet verdelen voordat ie binnen is, dat vind ik aanmatigend. In elk geval streven we ernaar vanuit het politieke midden oplossingen te vinden voor de problemen. Dus niet handelen met eenvoudige oplossingen vanuit de flanken.”

  Bovendien is het nu heel moeilijk om al iets hierover te zeggen. ,,Met het oog op de peilingen, voor wat ze waard zijn, zal het heel moeilijk zijn om combinaties te vinden in ons meerpartijenstelsel. In elk geval zeggen wij: we moeten niet alleen hervormen, maar ook met z’n allen bereid zijn een stapje terug te doen.”