Mooi weer is balen voor Buma

  0
  3906

  Leestijd: 1 minuten.

  Het mooie weer van vandaag bevordert de opkomst, maar slechts in beperkte mate. Marco Verhoef, de weerman van de NOS, liet er aan de vooravond van de verkiezingen zelfs wat cijfers op los. Meer dan één procent gaat het lentezonnetje vandaag niet schelen.

  Een hoge opkomst werkt in het nadeel van partijen met een trouwe schare van aanhangers, zoals de SGP. De partij van Kees van der Staaij kan rekenen op de mannenbroeders die de zwaarste stormen trotseren om de christelijke principes een politieke stem te geven. Als de opkomst laag blijft, leggen zij meer gewicht in de schaal. De SGP kan sowieso rekenen op 2 zetels, maar als God met slecht weer een handje helpt stijgt de partij met 50 procent naar 3 zetels, het huidige aantal in de Tweede Kamer.

  Wat geldt voor de SGP lijkt in wat mindere mate te gelden voor het CDA. De partij van Sybrand Buma moet het in belangrijke mate hebben van de oudere kiezers en die dateren nog uit de tijd van de stemplicht. Voor hen is de gang naar de stembus zogezegd vanzelfsprekend. Voor Buma is het mooie weer dus balen, want als we de peilingen mogen geloven kan elke stem doorslaggevend zijn in de strijd om de grootste te worden. Het zou je maar gebeuren dat je geen premier wordt door een prille lente.

  Ook volgens Weeronline wordt de opkomst een klein beetje beïnvloed door het weer. Sinds het begin van de jaren 70 was de opkomst bij droog en zonnig weer gemiddeld bijna 82 procent. Op bewolkte of regenachtige verkiezingsdagen was dat 79 procent. Ook de temperatuur speelt een (kleine) rol. Bij een middagtemperatuur van meer dan 20 graden was de gemiddelde opkomst ruim 81 procent. Als het minder warm was kwam dat uit op 80 procent.

  Er is dus een relatie tussen het weer en de verkiezingsuitslag, maar die is zeer gering. Zo was de opkomst bij de vorige verkiezingen in 2012 met 75 procent aan de lage kant. Toch was het toen geen slecht weer. En de koudste verkiezingsdag was 29 november 1972 en toen was de opkomst met 83,5 procent toch hoog. De warmste verkiezingsdag was 25 mei 1977 met op sommige plaatsen een temperatuur van 25 graden. De opkomst was toen 88 procent, dus zeer hoog.

  Wat geldt voor het weer, geldt ook voor verkiezingen. Voorspellen is moeilijk, vooral als het om de toekomst gaat.