Mooie vergezichten

  8
  438

  Leestijd: 2 minuten.

  Negen mei is Robert Schuman-dag, de Fransman die mede aan de wieg van een verenigd Europa stond. Op die dag zijn alle Europese instituties gesloten, het is een feestdag. Maar ja, er komen ook Europese verkiezingen aan waarbij de anti-Europese gevoelens steeds luider aanwezig zijn. Dit maal gaan de verkiezingen echt ergens over, 400 miljoen Europeanen moeten kiezen of ze verder willen met de beschermende mantel die een verenigde Europees economisch blok nu eenmaal is of dat wordt gekozen voor meer nationalistische tendenzen.

  Bovendien veroorzaakt het naderende vertrek van de Britten steeds meer onzekerheid. En wat doe je dan op zo’n dag als Europese regeringsleiders? Juist, je organiseert een informele top in periodiek voorzitter-land Roemenië. In het oude stadje Sibiu midden in Roemenië werd de ‘verklaring van Sibiu’ aangenomen, een soort tien geboden die het vertrouwen in de Europese gedachte moet terugbrengen.

  Natuurlijk beloven de 27 lidstaten die overblijven als de Britten weg zijn elkaar vast te houden, de rechtsstaat moet worden gekoesterd (sneer naar Hongarije en Polen) en natuurlijk moet de kloof tussen de Europese politiek en de burger worden verkleind. Europa moet ook haar sociale gezicht houden en de economie moderniseren. Er moet worden geïnvesteerd in de jeugd (in de zuidelijke landen is een torenhoge werkloosheid onder jongeren) en laten we ook de veiligheid en het klimaat niet vergeten, voor beide is meer aandacht nodig.

  En dan nog de grote boze buitenwereld, de wrijving met Moskou, een VS die steeds meer haar eigen plan trekt en het Midden-Oosten dat een kruitvat blijft. Ook hier past een gezamenlijk diplomatiek optreden.

  Op zich een prima analyse van wat er allemaal mis is in Europa en wat verbetering behoeft, maar op de achterkant van een sigarendoosje kan de gemiddelde kiezer dat zelf ook allemaal bedenken. En natuurlijk moet er ook meer geld komen om al deze mooie vergezichten te betalen, maar dat zal nog een probleempje worden met 13 miljard verlies als de Britten weg zijn en de rest niet meer wil betalen.

  Het riekt naar mooie vergezichten en de zo gewraakte ‘ever closer Union’. Premier Rutte heeft het niet zo met mooie vergezichten en de zo gewraakte ‘ever closer union’, een steeds hechter verband van lidstaten, wat minder nationale beslissingsruimte biedt.

  Maar ja, in het licht van de aanstaande Europese verkiezingen (en de samenstelling van het Europarlement wordt toch steeds belangrijker), moet je wat. Premier Rutte vatte het hele gebeuren echter prima samen. ‘Ach, dat is toch een prima zinnetje, daar staat toch verder niks in’. We gaan het zien op 23 mei.

  8 REACTIES

  1. In 2020 staan er kortingen van de pensioenen en pensioenaanspraken op de rol. En dat is niet omdat de beleggingen niet renderen maar vanwege de lage rente.
   En wie houdt die rente bewust zo laag? Precies, de ECB, onder leiding van een Italiaan Draghi. Die lage rente is namelijk nodig om zwakke EU-landen, w.o. Italië, overeind te houden en die landen hebben vervolgens weer lak aan de begrotingsregels van de EU. M.a.w. wij betalen via onze pensioenen voor bedriegers.
   Ziehier één van de “zegeningen” van de EU; voldoende reden lijkt me om anti EU te stemmen. En dat doe ik dus ook; hopelijk hebben meer mensen dat gezonde verstand.

   • @Joop,
    Wist u dat de Franse minister Bruno Le Maire een boek heeft geschreven over de toekomstige EU? Het heet: Het nieuwe keizerrijk: Europa van de 21ste eeuw. ☝?De eerste stap om dat te betalen is vast een federale eurozone-begroting. Ja, federaal gaan we. Stapje voor stapje MAAR met grote zekerheid: richting een (Frans) gedroomd Europees KEIZERRIJK. (Link 1)
    Maar, Joop, laten we wat pensioenen betreft ook eerlijk naar het publiek zijn: het is niet ALLEEN de huidige EU en haar monetaire (ECB) beleid die onze rijkelijke pensioenpotten te grazen neemt.
    Wat dacht u van onze eigen regering?
    Met slechts 1/3 van het kiezersmandaat in de Eerste Kamer – dus zeg maar ondertussen bijkans een politieke minderheid – blokkeert zij een goed pensioen van miljoenen Nederlanders! De complete oppositie van links tot rechts wordt geschoffeerd! (link 2)
    Gelukkig betalen we nog net niet ‘keizerlijke’ pensioentransfers… ?
    1 – https://50pluspartij.nl/actueel/3192-europa-europese-commissie-frankrijk-italie
    2 – https://50pluspartij.nl/actueel/3098-pensioen-pensioenfondsen-kortingen-moties-6-maart-2019

    • Over europese keizerlijke inspiraties gesproken.
     VVD en D66 hebben besloten na de europese verkiezingen op te gaan in een nieuwe europese partij met Macron. (Zie link) Nu is het voor mij duidelijk: VVD zoekt met D66 naar nieuwe vergezichten en heeft haar keuze gemaakt voor een EU volgens de visie van Marcon en Brunei…
     NL zal net als de KLM verdwijnen in de diepe zakken van de Fransen.
     Pas dus op uw tellen, arbeiders en pensionarissen, als u gaat stemmen. Vette pensioenpotten zijn voor onze liberalen niet heilig…
     Keizerlijke aspiraties wel…
     De Franse slag nekte al eerder de Urker pulsvissers. En in’t verleden de geboeders De Witt. De republiek stierf met hen dankzij de Franse inmenging en werd daarna een koninkrijk. Wellicht is het nu tijd om te federaliseren naar een hoger doel: een liberaal Europees keizerrijk?
     Met als beloning: Rutte als Europees president?
     Want tja, een zetbaasje van Frankrijk verdient toch zeker een bekroning… ?
     https://www.nrc.nl/nieuws/2019/05/12/d66-en-vvd-sluiten-zich-aan-bij-europese-fractie-macron-a3959930

  2. Elke lidstaat gaat voor eigen volk eerst en dan nog verbazen dat het niets wordt met de EU. Alle vergezichten ten spijt. Maar gelukkig is er 9 mei waar alle knokkende lidstaten ,met elkaar, tegen elkaar, voor elkaar. Net hoe het allemaal zo uitkomt, het grote verbroederingsfeest vieren en de wereld duidelijk maken blijf van ons Europa af. Ik heb gisteren geen feest gevierd. Welke gewone burger in Europa heeft wel feest gevierd vanwege het dappere Europa dat maar mooi de VS. Rusland en China van ons lijf houdt. Dan zou Europa zijn wij nog steeds niet bezet door de VS, of Rusland, of China. Waarom zou ik dus tegen de EU zijn?

  3. Mark Rutte, de politieke jongleur die de Europese ballen in de lucht probeert te houden. Die al lang blij is als ze na de verkiezingen de huidige status quo niet verliezen om dan stapje voor stapje, liefst ongemerkt, dossier na dossier te federaliseren.
   Behalve het: belastingbeleid.
   Want multinationals moeten blijven profiteren van ‘hun’ gezamelijke markt vol zo goedkoop mogelijke arbeidskrachten en laag mogelijke bijdragen aan de maatschappij. Da’s op en top VVD-beleid.
   Nee, dan gaat Timmermans er vol voor. In zijn ‘sociale’ Europa, centraal geleidt, betalen wij Nederlanders voor alle sociale voorzieningen in heel Europa. Fransen, Italianen, Grieken en Bulgaren…. Het maakt niet uit! Natuurlijk: ‘t is en blijft neoliberaal dus ook voor alle banken. Zelfs landenschulden. Alles wordt gezamelijk, da’s simpel en klaar. NL betaalt. Ik zeg het u maar…
   Is er nog wat anders om voor te kiezen? Dan stapje voor stapje of direkt federaal…
   Zijn er dan geen enkele opties zonder federale vergezichten? ?

   • Ja wel ik heb er een gevonden: Mark Rutte die in het gevlei van Frankrijk wil komen. Wellicht gooit hij daardoor hoge ogen als er straks gedobbeld wordt achter gesloten deuren wie o wie de nieuwe leider wordt van de EU. Zonder Frans/Duitse steun kan je er immers niet komen…
    Voor een eurozone-begroting wordt al getekend. Natuurlijk met (zogenaamde) tegenzin voor de Nederlandse bühne, maar toch… Het komt er, dus daarin zijn ‘we’ al voor Frankrijk gezwicht. Maar dan het asielbeleid! Denkt Rutte nu echt dat hij Oost-Europa even de les kan leren? Hen kan dwingen divers te zijn door hen geld te ontnemen??? Nou, dan weet ik het wel: dat wordt een politieke oorlog!
    Migratie wordt de splijtzwam die de (Franse) federaliteit blokkeert. Goed gedaan Rutte…
    https://www.dagelijksestandaard.nl/2019/05/update-van-de-premier-herverdeling-migranten-naar-oost-europese-landen-prioriteit/

    • Heb gehoord dat die stampende en schreeuwende belg de arena gaat verlaten. ben benieuwd waar hij nu zijn tanden in gaat zetten.
     Ben bang dat wij nog niet van hem af zijn en dat hij verrassend op zal duiken.

  Comments are closed.