Muitende Walen zetten Belgische premier voor schut

  0
  102

  Leestijd: 1 minuten.

  De muis die brulde. Wallonië laat zijn tanden zien, niks geen handelsverdrag met Canada, waar wij het niet mee eens zijn. Eerst maar eens even eventueel opduikende handelsgeschillen goed regelen zonder dat alle macht bij de multinationals ligt. Zo, dat staat, de heren regeringsleiders op hun top in Brussel wachten maar even tot ook wij tevreden zijn met het eindresultaat.

  De federale Belgische premier Charles Michel stond voor schut, zonder dat de Franstalige helft van het land mee tekent kan België niet akkoord gaan en dus kan er ook geen CETA-handelsverdrag met Canada komen.

  De Canadese handelsminister Chrystia Freeland moest de Waals hoofdstad Namen zonder akkoord verlaten, de regeringsleiders in Brussel keerden huiswaarts zonder verdrag. En het gaat toch wel ergens over, CETA is droogzwemmen voor een veel belangrijker handelsverdrag met de VS, TTIP. Dit is zo mogelijk nog meer omstreden, al hebben beide verdragen tot doel onderlinge invoerrechten te schrappen, wat goed is voor de handel.

  Ooit rookten de schoorstenen van de Waalse staalbaronnen die in feite de dienst uitmaakten in België, nu is de economische balans helemaal omgeslagen naar de Vlamingen. Wallonië zucht onder hoge werkloosheid. De Canadese premier Justin Trudeau wil dinsdag naar Brussel vliegen om het akkoord te tekenen en dus is er nog een weekeinde om achter de schermen door te onderhandelen. De Waalse premier Paul Magnette zal ongetwijfeld een mooi federaal cadeautje voor het arme Wallonië willen, anders gaat hij maandag niet door de bocht, dat lijkt echt de laatste kans.

  Het associatieverdrag met Oekraïne moet mogelijk heronderhandeld worden als Nederland vanwege het referendum uiteindelijk niet kan tekenen, wat betekent dat de overige 26,5 (de Britten tellen we voor het gemak nog maar half mee) op eigen houtje verder moeten met een verdrag zonder Nederland.

  Het Europese schip zat toch al in moeilijk vaarwater, muitende matrozen maken het er niet makkelijker op.

  Bekijk meer opinie op Achterkamertjes.nl

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook